Minden hír

Idén nem panaszkodhatunk arra, hogy nincs részünk hóesésben – és a meteorológiai előrejelzések szerint további havazás várható. T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján az Érdi Közterület-Fenntartó Intézmény által végzett téli munkálatokról számolt be.
Telt házzal üzemel a januári hidegben a hajléktalanszálló, de a túlélési ponton még tudnak fogadni rászorulókat. A hajléktalanellátásban dolgozók egyetlen olyan emberről tudnak, aki az utcán él - és nem hajlandó igénybe venni ezt az ellátást -, de az utcai szociális munkások több mint száz olyan emberről gondoskodnak, akiknek van ugyan fedél a fejük felett, de nagyon rossz körülmények közt élnek. A rendkívüli hidegben tartós élelmiszerrel, pokróccal, meleg ruhával tudjuk leginkább segíteni a hajléktalanellátó munkáját.
A téli időszakban a rendőrség is fokozottabban figyel rá, hogy minden autós betartja-e a balesetmentes közlekedés előfeltételeit a tél időjárásnak megfelelően, illetve ilyenkor fontos tanácsokkal is szolgálnak, miket kell ennek érdekében megtenniük a gépjárművezetőknek, mondta el az Érd TV-nek Kürti István alezredes, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.
Nemcsak advent idején, hanem egész télen tart a Szociális Gondozó Központ és az egyházak közös ételosztása: az Emma utca 8. szám alatt március végéig minden vasárnap meleg étel várja a rászorulókat, és mintegy kétszáz adagot házhoz is szállítanak. Az idei első ételosztásra tegnap került sor, dr. Aradszki András országgyűlési képviselő részvételével.
Az emlékezés fontosságáról beszélt az elhurcoltak emléknapján T. Mészáros András. A polgármester említést tett azoknak az utódairól is, akik 1945-ben együttműködtek e gyalázat felelőseivel. Mint mondta, ők azok, akik ma rabszolgatörvényről beszélnek, és a Jászi Oszkárok, Károlyi Mihályok gondolatrendszerét próbálják feléleszteni.
1994-ben a málenkij robot egyik túlélője, Eszes Vendel - családja és több társa támogatásával - egy kőkeresztet állított az Ercsi és a 7-es út találkozásánál. Ezen az úton hurcoltak ugyanis málenkij robotra 1945. januárjában háromezer érdi és környékbeli férfit, akik közül csak nagyon kevesen térhettek haza. A keresztet állító családok leszármazottai minden évben január 6-án összegyűlnek a keresztnél, és imával, énekkel, főhajtással és koszorúzással emlékeznek az elhurcoltakra.