22_03_29_erdmost_nincskep

Programsorozat lesz Érden is a Nemzeti összetartozás éve alkalmából

22_03_29_erdmost_nincskep

Programsorozat lesz Érden is a Nemzeti összetartozás éve alkalmából

A január 30-ai közgyűlésen a képviselők döntöttek a babafa projektről, a Nemzeti összetartozás éve programokról, a Fácán közi lakótelep tulajdonjogi és közműs rendezéséről, egy Ófalut és Bogner Mária Margit sírját is érintő zarándokúttal kapcsolatos pályázatról, valamint az Érd Tv új ügyvezetőjéről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ülés elején a képviselők egy perces néma fejhajtással emlékeztek meg a Holokauszt áldozatairól, és szintén egy perces csenddel adóztak a nemrégiben elhunyt Karlovszky Mária iskolaigazgató, Kárász Benjámin őrsparancsnok és Gazsó István biztonsági őr emléke előtt.

Dr. Csőzik László megköszönte Szatmáriné Berczi Dolóresz, az Érdi Rendőrkapitányság rendőr századosának a segítségét, aki lélekjelenlétével és gyors reakciójával megmentette egy 68 éves férfi életét az egyik érdi bevásárlóközpontban 2019. december 15-én.(Erről bővebben írtunk egy korábbi cikkünkben.)  Dolóresz lapunknak elárulta: az, hogy nem esett pánikba, és rögtön tette, amit kellett, a családjának köszönhető, akik nap mint nap gondoskodnak arról, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyen minden körülmények között. Az alkalomra elkísérte őt Hídvégi László is, akinek megmentette az életét az érdi rendőrszázados. László úgy nyilatkozott a nagy nyilvánosság előtt, hogy jó, hogy ilyen szolgálatkész rendőrei vannak Érdnek.

A közgyűlésen dr. Csőzik László polgármester részletesen ismertette a Modern Városok Program különböző projektjeinek állását, és ezzel kapcsolatban bejelentette, ezentúl havonta egyszer mind szóban, mind írásban beszámol ugyanerről majd a közgyűlésen a képviselőknek, illetve a lakosságnak – akik interneten vagy a tévében követik a közgyűlés eseményeit. Erről bővebb információt ebben a cikkünkben olvashatnak

A testület egyhangúlag elfogadta Tetlák Örs alpolgármester előterjesztését a babafa projektről, azaz arról, hogy minden születendő gyermek kapjon egy fát az önkormányzattól, amit vagy a kertjükben ültethetnek el a szülei, vagy ha erre nincs lehetőségük, akkor erre a célra (pl. a Papi földeken) kijelölt babafaligetben. A javaslatot a Fidesz-KDNP-Összefogás frakció is támogatta, azzal a kiegészítéssel, hogy névtáblát is kapjon erről a gyermek egy közterületen. 

A képviselők szintén egyhangúlag elfogadták Simó Károly javaslatát is a Fácán közi lakótelep telkeinek tulajdonjogi rendezésére. Mint arról korábban írtunk már, az itt található lakások bár a lakók nevén vannak,de a telkeket, amelyeken ezek elhelyezkednek, a földhivatali nyilvántartásban egy tévedés okán a Fővárosi 2. számú Építőipari Vállalat tulajdonába jegyezték be, majd annak megszűnése után az állam, mint jogutód lett a tulajdonos. Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő előterjesztésének köszönhetően a nemzeti vagyonról szóló törvényt tavaly év végén úgy módosították, hogy az állam ingyenesen Érd önkormányzata tulajdonába adja ezt a területet, azzal a kötelezettséggel, hogy az önkormányzat az érintett lakók részére telekalakítás után ingyenesen továbbadja az általuk használt részeket. A január 30-ai közgyűlésen nemcsak ennek támogatásáról döntöttek a képviselők, de arról is, hogy a mostanra már elavulttá vált belső csatorna helyett a közműbekötést is előkészítik ugyanitt. 

A Nemzeti összetartozás éve érdi programjairól kisebb vita alakult ki a Szövetség Érdért és a Fidesz-KDNP-Összefogás frakciója között. A tervek szerint a programok között a Magyar Földrajzi Múzeum konferenciát szervez Trianon és a geográfia témakörében, 15 meghívott előadóval (, köztük egyetemi tanárokkal, diplomatákkal, a rendezvényen részt vesz majd többek között Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter is), akik kutatási eredményeket adnak majd közre. Emellett terveznek egy kötetet is kiadni, illetve egy kiállítást megnyitni ugyanebben a témában. Június 4-én a Kutyavári úti országzászlónál kerül majd sor a városi megemlékezésre (, addig az önkormányzat rendezni szeretné a zászló környezetét, azaz a Kutyavár környékét is).  Simó Károly azt rótta fel a javaslattevőknek, hogy méltatlan, hogy egy órával a bizottsági ülés előtt tudták csak elolvasni a programtervezetet, amiből hiányolja egyébként az „emberi kapcsolatokat”, azaz azt, hogy testvérvárosok lakóit hívják el a rendezvényre. Szóvá tette azt is, hogy nem ismert az sem, hogy melyik civil szervezetek vesznek majd részt ebben, illetve csatlakozhatnak-e még mások is. T. Mészáros András szerint is bővíteni kellene a programokat, amihez központi forrásokra is érdemes lenne pályázni. Csőzik László válaszul elmondta, hogy nem szokás közgyűlés elé terjeszteni programokat, de szerette volna,hogy ebben a fontos témában konszenzus legyen a két oldal között. A polgármester hangsúlyozta, hogy még nyitottak a programok, akárki csatlakozhat azokhoz. A képviselők végül befogadták Simó Károly kiegészítését, majd 17 igen, és Simó tartózkodásával megszavazták a programok megrendezését.   

A közgyűlés elfogadta Tetlák Örs előterjesztését arról is, hogy Érd Léva testvérvárossal közösen pályázatot nyújtson be az INTERREG programra, a Magyar Zarándokúthoz történő csatlakozásra. Az indoklásban elhangzott, hogy Ófalu területén több látogatásra érdemes helyszín van, köztük Bogner Mária Margit vizitációs nővér sírhelye, akinek boldoggá avatására is sor kerülhet az 52. Eucharisztikus Kongresszuson, aminek Budapest ad otthont ősszel. A pályázathoz kapcsolódóan tervezik rendezni Bogner Mária Margit sírkertjét és sírhelyét, amiről már egyeztetéseket kezdtek Mojzer György plébánossal. A Fidesz-KDNP-Összefogás üdvözölte a tervet, ugyanakkor tanácsolták, hogy előbb a püspök engedélyét is kérjék ki a szervezők mind a sírrendezéssel, mind a zarándokúttal kapcsolatban. 

A képviselők – elfogadva a 6 fős szakmai bizottság ajánlását – kinevezték Kövesdi Pétert az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára, aki meghívottként jelen volt a közgyűlésen, és akárcsak a bizottság előtt, most is készségesen válaszolt a képviselők kérdéseire. 

A testület döntött arról is, hogy biztosítja az Érdi Sport Kft. működéséhez szükséges önkormányzati forrást, bár ezzel kapcsolatban Tekauer Norbert (VÉD) több aggályát is kifejtette: például, hogy az átmeneti költségvetés megállja-e a helyét, és hogy miért kell az eddigi dupláját fizetnie most az önkormányzatnak.

A közgyűlésen a képviselők megállapították az önkormányzati bölcsődék és óvodák nyári nyitvatartási idejét, valamint, hogy májusban és novemberben tartanak közmeghallgatást, ugyanakkor településrendezések vagy a város életét érintő fontos kérdések egyeztetésére a kevésbé formális lakossági fórumokat fogják összehívni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email