22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan halad a Modern Városok Program?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan halad a Modern Városok Program?

A közgyűlés egyik napirendi pontjaként részletes tájékoztatást adott dr. Csőzik László polgármester a Modern Városok Program különböző projektjeinek alakulásáról. Arról is beszélt, a forráshiánnyal küzdő beruházások esetében igyekeznek lobbizni a kormánynál, akik továbbra is támogatják a programot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Január 30-ai közgyűlésen a polgármester bejelentette, ezentúl havonta egyszer helyzetjelentést tart szóban és írásban is a Modern Városok Program aktuális projektjeiről a közgyűlésen – mind az azon résztvevő képviselők, mind az azt interneten vagy tévén néző lakosok számára – , hiszen, mint mondta:

– Folyamatosnak kell lennie a tájékoztatásnak, mert sok projekt és sok probléma van, amiket kezelni kell.

A döntő probléma a legtöbb projekt vonatkozásában, a polgármester szerint, a forráshiány, aminek a 2016-2017-es beárazások az okai, azaz az, hogy a korábban elfogadott költségkalkulációk felett eljárt az idő, amivel együtt hatalmasat emelkedtek az építőipari árak. A forráshiányt úgynevezett ráemelésekkel szeretnék kompenzálni, azaz azt elérni a kormánynál, hogy az támogassa a hiányzó összegekkel az egyes beruházások megvalósulását. Ennek érdekében egyeztetések folynak a Pénzügyminisztériummal és a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztossal is. 

Mint azt dr. Csőzik László kifejtette, a Modern Városok Program három alappillérre épül: gazdaságfejlesztés, intézményfejlesztés és a közszolgáltatás fejlesztése.

A gazdaságfejlesztésbe tartozó projektekkel kapcsolatban a következő beruházásokról hangzott el helyzetjelentés:

A NIPÜF (Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és fejlesztő Zrt.) feladatkörébe tartozó, Elvira mellett létesülő ipari park előkészítettségi foka már magas, gyakorlatilag várja a befektetőket, amelyek között elsősorban olyanokat üdvözölnének szívesen, amelyek nem veszélyeztetik az Elvira majorban folyó génbanki tevékenységet. Az önkormányzat és a NIPÜF folyamatosan egyeztet egymással a témában. 

A Tesco melletti területen létesítendő vállalkozói falu (inkubátorházzal és raktárbázissal) esetében azonban forráshiány lépett fel, mert a tervezett 1,2 milliárd forintos kivitelezéshez képest 560 millióval drágább lenne a projekt, emellett a közműblokk is jelentős kiadást követelne.

A program egyik ide tartozó eleme a szabadidőközpont és szálláshelyek létrehozása a Velencei úton, ahol a Tolmács utca kiépítésére, leaszfaltozására szánt összeg 1 milliárd forint, ami körülbelül a beruházás felére lesz elegendő. A szennyvízkapacitás bővítésére szánt forrás viszont nem szerepel a pályázatban, úgyhogy erre is forrást kell találni.

A Papi földekkel (Városliget) kapcsolatban a társulás (Érd és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Önkormányzati Társulás) végzi a projektmenedzsmentet, itt kiírták a feltételes közbeszerzést az építményekre, melyekre nincs jelenleg forrás. A folyamatban lévő beruházások a polgármester tájékoztatása szerint, késő tavaszig tudnak megvalósulni. – Ugyanakkor meg kell vizsgálni a közbeszerzés jogszerűségét, mert a magasépítés esetén, 700 millió forint felett a Beruházási Ügynökség jár el, ezért lehet, hogy vissza kell vonni ezt a kiírást, és újat kiírni – tette hozzá dr. Csőzik László.

A körülbelül 3,5 milliárd forint forrásigényű Ófalu-projektre jelenleg 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek egyes elemeire (présház, Molnár utca és a Hamzsabég téri buszforduló terveztetése) már megjelentek a közbeszerzések. Jó stádiumban van a Duna parti látványosságok elemrész. A Kerülő úti ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban még nem történt előrelépés. – A legnagyobb probléma az,hogy ha csak 1,5 milliárd forint áll valóban rendelkezésre Ófalu fejlesztésére, akkor valamelyik elemtől el kell búcsúznunk, de nem ez a célunk – mondta el a polgármester, aki bejelentette, hogy, Ófalu fejlesztését kibővítené, és egy 10 milliárd forintos beruházási programot szeretne elindítani, amely magában foglalná a kastély és a pincerendszer rekonstrukcióját, a gazdatiszti házat, a Római út promenádszerű kialakítását, az odavezető utak kiépítését, a Felső út allészerű alakítását, kerékpárutak kiépítését. Csőzik László jelezte ezt az elképzelését a kormánybiztosnak, és azzal érvelt, hogy Érd egyik nagy lehetősége, hogy felkerüljön a turisztikai térképre, Ófalu és a Duna-part fejlesztése – ahogy arra a miniszterelnök is felhívta a korábbi városvezetés figyelmét még pár éve. A másik apropó, ami a projekt támogatása mellett szólhat a kormány részéről is, az a mohácsi csata közelgő 500. évfordulója, hiszen annak idején itt állt meg pihenni II. Lajos és serege. 

Az intézményfejlesztések területén történt a legtöbb látványos előrelépés az elmúlt években:

A bíróság és ügyészség kivitelezése folyamatban van, a parkolási és megközelíthetőségi problémák kiküszöbölésére kértek forrást az Ellenőr utca rendezésére is. 

Az új Szociális Gondozó Központ októberre készül el, áprilisban vagy májusban pedig a régi felújítása is befejeződhet. 

A Batthyány Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium kivitelezésének befejezésére határidő módosítást kell kérniük: +6 hónapot. Az iskola potenciális működtetőjével kapcsolatban már megkezdődtek a tárgyalások, amelyeket a tankerületnek kell majd lefolytatnia annak érdekében, hogy a fenntartóváltás megtörténhessen.

A Teleki iskola is és a projektje is rossz állapotban van: az erre szánt, átutalt 1,8 milliárd forintnyi támogatást korábban a város – engedéllyel – másra használta fel. 4 milliárd forráshiánnyal küzd ez a projekt, amiről már egyeztettek a református egyházzal, és jelezték a problémát a Miniszterelnökség felé is. 

A Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum esetében 135 millió forint a hiány jelenleg, de ezt belső átcsoportosításokkal meg tudják oldani, a polgármester szerint, aki azonban felhívta a figyelmet rá, hogy a környéken (is) szükség lenne a szilárd útburkolat kialakítására, ám ennek költségei nem férnek bele a VEKOP programokba. 

A Kós Károly Szakképzési Centrum fejlesztése ebben hasonlít az előzőhöz: itt az Ercsi út felújítására lenne szükség. A szakképzési centrum felújítása jó ütemben halad, és a költségvetéséből sem hiányzik összeg. 

A KLIK Pest megyei központja az Alipán utcában teljesen megvalósult, mint ahogy a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény újjáépítése is. Utóbbiból megmaradt 200 millió forint támogatási összeg, amit a tüdőgondozó régi épületére vagy más egészségügyi célokra terveznek felhasználni.

Az óvodafejlesztések fizikailag megvalósultak, elszámolás alatt állnak. A Fácán utca kapcsán van egy EUTAF (Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság) vizsgálat, ami 25%-os visszafizetést irányzott elő, a Közbeszerzési Döntőbizottság a várost és a kivitelezőket is elmarasztaló határozata miatt. A polgármester ellenvéleményt nyújtott be a határozat ellen, márciusban várható a tárgyalás. 

A közszolgáltatás fejlesztésébe tartoznak a csomópont fejlesztések, amikkel kapcsolatban a következőkről esett szó:

A Diósdi út és Csaba utca kereszteződését érintő projekt csúszik a kivitelező miatt, március végéig lesz kész.

A Riminyáki út és Gellért utca találkozásánál levő csomópont kivitelezésére szerződést kötött a város, elindultak az előkészítési munkálatok.

A Felső út – Karolina utcát érintő csomópontnál szintén építést előkészítő munkálatokat végez a kivitelező, aki szerződéshosszabbítást kért tervezői kapacitáshiány miatt.

A Budai -Diósdi út, a Lőcsei-Szent István- Tárnoki út, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út és Daróci utcai csomópontok közbeszerzései feltételen kiírásra kerültek.

Az esővízelvezetés kapcsán 10 milliárd forintos az összigény. A polgármester szerint, ha súlyozni kell, akkor a Fügefa utca környéki rész a prioritás, az Ürmös u. – Cseresznyefa utca közötti féldombos rész, valamint a madár nevű utcák azok, amelyek különösen kitettek ennek a veszélynek. 

 

A Modern Városok Program kapcsán dr. Csőzik László még hozzátette, hogy polgármesterként magához vette a projektek irányítását, és a hivatal maga látja el a projektmenedzsmentet, egy önkormányzati tanácsadóval, a pályázati irodával ás a műszaki osztállyal együtt dolgozva. A forráshiánnyal küzdő beruházások esetében pedig a következő két hétben fognak elkészülni a ráemelés iránti részletes kérelmek, amiről tájékoztatni fogja a következő közgyűlést.

A január 30-ai közgyűlés után Lengyel Péter frakcióvezető a Modern Városok Program kapcsán kiemelte: – Már a kampányidőszakban is próbáltuk hangsúlyozni, hogy nem áll szándékunkban leállítani a Modern Városok Programot, hiszen ez Érd fejlődését szolgálja. Azért kell folyamatos tárgyalásokat folytatni a kormánybiztossal és a minisztériummal, hogy a megfelelő költségkeretet, amennyiben szükséges, még rá tudjuk emelni, hogy ennek minden pontja meg tudjon valósulni. 

Az érdi Fidesz szóvivője, Simó Károly üdvözölte a polgármester azon bejelentését, hogy ezentúl havonta beszámol a Modern Városok Programot érintő projektek állásáról szóban, és ahogy azt az érdi Fidesz elnöke, T. Mészáros András a közgyűlésen kérte, írásban is. Simó ugyanakkor megjegyezte, hogy: – Amint lezárulnak 2021-ben ezek a projektek, már menetközben ideje nekifogni a program második ütemét is előkészíteni, ugyanis korábban a közgyűlés elfogadta a Batthyány 2028 Programot, és abban azokat a beruházásokat, amelyek a leginkább gazdaságfejlesztő célúak: mint például Ófalu fejlesztése vagy a Velencei úti beruházás.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email