22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi rendőrnő mentett életet

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi rendőrnő mentett életet

Az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadói ismét kitelepültek az érdi hipermarketbe, ahol az egyik rendőr életet mentett lélekjelenlétének köszönhetően. Egy vásárló félrenyelt egy kiflicsücsköt és majdnem megfulladt, rajta segített az érdi rendőr százados.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Virágcsokorral és ajándékcsomaggal köszönte meg az életmentést az a 68 éves érdi férfi, aki vasárnap egy helyi áruházban nyelte félre a falatot és záródott el a légútja. Szatmáriné Berczi Dolóresz rendőr százados a segítségre szoruló férfin a Heimlich féle műfogást alkalmazta, minek következtében a bajbajutott ki tudta köpni az ételt.

– Szolgálatban lévő rendőrök tartottak vagyonvédelmi tájékoztatót az áruházban, az egyik százados asszony sietett a segítségemre, neki köszönhetően túllettem az életveszélyen. A köztévében láttam egy műsort, amiben életmentési módszerekről beszéltek, ott hangzott el, hogy évente többen halnak bele abba, hogy nem érkezik időben segítség. Nekem egy borda alatti erős nyomásra volt szükségem, ugyanis a kipréselt levegő szabaddá tudja tenni az elzáródott légutat – mondta el tudósítónknak Hídvégi László, aki már 40 éve Érden él.

A rendőr századostól megtudtuk, hogy éppen a szokásos bűnmegelőzési tanácsadást tartották az érdi áruházban, amikor odalépett hozzájuk egy házaspár. Hídvégi László jelezte a rendőrnek, hogy még lenyeli az utolsó falatot, ám félrenyelt és vörös lett az arca.

– Folyamatos kapcsolatban voltunk Hídvégi úrral, aki jelezte mozdulataival, hogy a gyomrát kell nyomnom, így sikerült a kiflicsücsöktől megszabadítani a légutat. Sokat gondolkodtam az eset után, hogy hogy lehet helytállni, veszélyhelyzetben hirtelen cselekedni. Ebben nagyon nagy segítség a család, nekem is fiatal édesanyaként segített az apukám, amikor a gyermekem félrenyelt – emelte ki Szatmáriné Berczi Dolóresz.

A rendőrnő hozzátette, hogy úgy lehet felismerni a jeleket, hogy az érintett a torkához kap, nem tud beszélni, jelzi a helyzetet. 

– Ha külső szemlélőként vagyunk ott, én azt tanácsolom, hogy ahhoz forduljunk, aki irányítja az életmentést, aki megkezdte a segítségnyújtást, tőle kell megkérdezni, hogy hívjunk-e mentőt, miben tudunk segíteni. Aki irányítja az életmentést, az nagy felelősséget vállal fel, de fő a nyugalom ebben a helyzetben, és a hozzátartozót is érdemes nyugtatni ilyenkor – tette hozzá a rendőrnő.

A rendőrség nem csupán vagyonvédőként van jelen a külső helyszíneken, hozzájuk is bizalommal fordulhatnak, ha bajt észlelnek. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email