22_03_29_erdmost_nincskep

Rendeződhet végre a Fácán közi lakótelep helyzete

22_03_29_erdmost_nincskep

Rendeződhet végre a Fácán közi lakótelep helyzete

Hosszú évtizedek után végre rendeződhetnek a Fácán közi lakótelep tulajdonviszonyai; az Országgyűlés kedden elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely rendelkezik az állami tulajdonú ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról – jelentett be közös tájékoztatóján Aradszki András és Simó Károly.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Simó Károly, a Fidesz szóvivője az érintett választókerület önkormányzati képviselőjeként több éve foglalkozik már a fácánközi lakótelep problémáival. Mint elmondta, a telepen négylakásos szövetkezeti házakat húztak fel, ahol 84 lakás található, ezekben több mint háromszázan élnek. Ezek a lakások az ott élők tulajdonában vannak, ám közel háromhektáros tömbtelek, illetve az itt kialakított belső közlekedési utak (Stiglic, Sirály, Seregély, Sárgarigó) 2018. júliusáig a telepet építtető Fővárosi 2. számú Építőipari Vállalat tulajdonában voltak (a földhivatali nyilvántartásban egy tévedés okán), amely évtizedekkel ezelőtt jogutód nélkül megszűnt. Problémát jelent az is, hogy a házakhoz belső csatornahálózat tartozik, amely mára nagyon elavult, ám senki nem volt jogosult ennek felújítására, hiszen a csövek olyan utcák alatt futnak, amely nem minősül közterületnek.

– Aradszki András országgyűlési képviselő és T. Mészáros András korábbi polgármester aktív támogatásával lépéseket tettünk annak irányába, hogy a jogi helyzetet rendezni tudjuk – mondta Simó Károly, aki több lakossági fórumot is tartott a lakótelepen, és folyamatosan egyeztetett velük arról, milyen lépések szükségesek az állam, a lakók és az önkormányzat részéről ahhoz, hogy a kérdés valamilyen módon rendeződjön.

2018. első félévében a megszűnt állami vállalat jogutódjaként Magyar Államot jegyezték be tulajdonosként; a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Rt. gyakorolja. Aradszki András országgyűlési képviselő előterjesztésére a nemzeti vagyonról szóló törvény kedden elfogadott módosítása értelmében az állam ingyenesen Érd önkormányzata tulajdonába adja ezt a területet, azzal a kötelezettséggel, hogy az önkormányzat az érintett lakók részére telekalakítás után ingyenesen továbbadja az általuk használt részeket.

Ez azért nagyon fontos, mert – mint az eljárás során kiderült – a kérdéses tömbtelek tulajdonjogát a lakótelepet építtető szövetkezet az akkori városi tanácstól valószínűleg megszerezte annak idején, így a lakóházakhoz tartozó kertek tulajdonjoga vélhetően a lakások tulajdonosait illeti meg, csak épp az akkori ingatlan-nyilvántartási hiányosságok miatt ez nem került átvezetésre. Ha az önkormányzat tulajdonába kerül a terület, és a tömbtelek megosztása során kiszabályozza az utcákat és a közös használatú tereket, az ingatlantulajdonosok által közel negyven éve sajátjukként birtokolt és használt ingatlanrészeket az önkormányzat térítés nélkül át tudja adni számukra – hangsúlyozta Simó Károly.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: reméli, a megoldás kulcsát le tudták tenni az asztalra.

– Idén tavasszal merült fel annak lehetősége, hogy egy huszárvágással, a lakókat anyagilag nem terhelő módon rendezni tudjuk végre azt a problémát, hogy magántulajdonú ingatlanok állami tulajdonú telken helyezkednek el. Tárgyaltunk a Nemzeti Vagyonkezelővel; a sikerhez az is kellett, hogy bírjuk a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter támogatását. A tárgyalásokon kiderült: a legegyszerűbb, ha egy törvénymódosítással az önkormányzat átveszi az állami tulajdonú ingatlant, így saját hatáskörben át tudja adni a telkeket a lakások tulajdonosainak. Ezt a lehetőséget egy lakossági fórumon ismertettük az érintett lakókkal, akik egyhangúlag támogatták azt – jegyezte meg Aradszki András, hangsúlyozva: a módosító javaslat elfogadásának köszönhetően megnyílhat a lehetősége az igazságos és végleges vagyonrendezésnek.

Aradszki András megjegyezte: ez az eset is azt mutatja, hogy csak úgy lehet előrelépni, ha az önkormányzat és az országgyűlési képviselő együttműködik. Mint mondta, a választás óta eltelt hatvan napban még nem sikerült személyes megbeszélést folytatnia Csőzik László polgármesterrel, de bízik benne, hogy a száz nap letelte előtt sikerül ezt megejteniük, és azokban a programokban, amelyek folytatása Érd minden lakosának érdekét szolgálja, előre tudnak lépni. Aradszki András arra is utalt, hogy tudomása szerint bizonyos beruházások közbeszerzései nem haladnak.

– Remélem, a Modern Városok Programja folytatódni fog, de ez úgy nehezen fog menni, ha a pályázati kiírások késlekednek, és nincs lehetőség arra, hogy a megkezdett folyamatokat folytatni tudjuk – fogalmazott.

A Fácán közi lakótelepre visszatérve, Aradszki András megjegyezte, hogy a tulajdonviszonyok rendezésénél a városnak lesznek költségei – ha nem is egetverőek –, így a jövő évi költségvetés elfogadásánál ezt is figyelembe kell majd venni. Mint Simó Károly kérdésünkre elmondta, lakóknak legfeljebb minimális, tízezer forint körüli kiadásaik lehetnek (az átírási költség), de javasolni fogják, hogy ezt is vállalja át az önkormányzat.

– A közgyűlés tavaly decemberben elfogadta azt a javaslahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgat, hogy állítsunk be egy nyolcmillió forintos keretösszeget a költségvetésben az előkészítő munkálatok elvégzésére.  A Fidesz-frakció a közgyűlés januári ülésére tervez benyújtani egy javaslatot, hogy ezt az összeget ne vonja el a városvezetés, hanem biztosítsa ezen felül azokat az összegeket is, amelyek a rendezéshez szükségesek – zárta szavait Simó Károly, aki úgy látja: ha a projekt rendben lezajlik, két év alatt le is zárulhat.

 

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email