egyensuly_gyermektorna_200129

Egyensúlyban a világgal és önmagunkkal – már gyermekkorban

Csonka Csaba tárnoki gyermekjóga-oktató tíz éve dolgozta ki az egyensúly gyermektorna alapjait, amit ma már nemcsak Érden és környékén, hanem országszerte számos óvodában, iskolában használnak. De miért és mire jó ez a módszer? Hogyan hat a testi egyensúly a lelkire? Csonka Csabával beszélgettünk.

Az egyensúly gyermektornával – ahogy az a nevében is benne van – a picik egyensúlyérzékét fejleszti Csaba, de emellett, vagy inkább ezzel együtt, számos pozitív hatása is van: javítja a kombinációs-koordinációs és az összpontosító készségeket, harmonizálja a bal-jobb agyfélteke működését, erősíti a mélyen fekvő tartóizmokat (ami nagyon hasznos lesz ahhoz, hogy elbírja a gyermek az iskolatáskát, mire megkezdi az iskolát), segít az íráskészség kialakulásában, a helyes légzés elsajátításában, valamint magára és másokra is figyelni. 

Az egyensúly gyakorlatok mellett azonban még számos más feladattal, játékkal készül ezekre az alkalmakra Csaba, aki az általa elsajátított jóga, shaolin kung-fu, gerinctorna, reiki, sőt, zenélés eszközeit mind próbálja hasznosítani valamilyen módon. Csinálnak egyensúly gyakorlatokat, utánozzák az állatok mozgását (gyerekjóga ászanákat gyakorolnak), fel kell ismerniük állathangokat a gyerkőcöknek, játszanak állatbábokkal, énekelnek, zenélnek, relaxálnak, végül szeretetkört alkotnak, és még hosszan lehetne folytatni a sort.

– A mozgás, a finommotorika, a kreativitás – mind azt szolgálja, hogy még a figyelemzavaros is figyelni fog. Hatunk testre és lélekre is egyszerre. Az órákon igyekszem értéket közvetíteni, és közben a szeretetnyelvet használni, minden gyermeket a saját szeretetnyelvén megszólítani. Nekem a gyerekek a szívügyem. Ismerni kell a szeretetnyelvüket. A gyerekek mindent megmutatnak, nekünk felnőtteknek kell tisztában lenni ezekkel. Egyszer megkérdezték, hogy melyik szeretetnyelv az, amire a leginkább szüksége van a gyerekeknek. A minőségi idő. Ne csodálkozzunk azon, hogy ennyi figyelemzavaros gyerek van, hiszen mi magunk sem figyelünk saját magunkra, a társunkra, senkire sem. Akkor miért várjuk, hogy a gyerekünk ne legyen figyelemzavaros? Nem akarom ezzel a szülőket hibáztatni, én is szülő vagyok, és én is hibáztam sokszor, de próbáljunk meg tudatosabb szülők lenni – tanácsolja Csaba, aki egy fitneszguru nagy vihart kavart videójára reagálva még elmondta:

– Az asszonyainkat szeretni és tisztelni kell. Ha a teste alapján szeretem, az az eleje, az a szerelem. Egy idő után viszont egyre mélyebbre megyek, tartalmat keresek. Indiában úgy tartják, hogy az asszonyaink kezében vannak a gyermekeink és a jövőnk. Az anyukák ugyanis kulcsfontosságú szerepet töltenek be: fel kell tölteniük a gyerekek érzelmi tankjait 3-5 éves korukig, mert ebből fognak élni aztán egész életükben. Utána már késő. Én azért tudok adni, azért van miből adnom, mert nekem ezt akkor feltöltötték, megadták.

Csonka Csaba az egyensúly gyermektorna módszereiről oktatóknak és szülőknek is rendszeresen tart tanfolyamokat. Erről és az egyensúly gyermektornáról az Érd FM 101.3 Köztünk marad című magazinjában fog beszélni részletesen február 1-jén, 15 órától. 

További cikkeink

További cikkeink

Erős a balatoni forgalom az M7-es autópályán a fővárosból kifelé. Érd és Kápolnásnyék között telített sávokban lehet autózni, szakaszosan torlódnak a járművek.

Reneszánszukat élik a bolhapiacok, garázsvásárok, és nem kell különösebb tudomány, hogy rájöjjünk, miért: egyrészt a kincskeresés izgalma, másrészt a tárgyak kézzelfoghatósága miatt, a siker

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email