22_03_29_erdmost_nincskep

Farsangi mulatság a hagyományőrzés jegyében

22_03_29_erdmost_nincskep

Farsangi mulatság a hagyományőrzés jegyében

Hagyományőrzés, gasztronómia, farsangi mulatság és tánc. Ezek voltak annak a farsangi kosaras székely bálnak a főbb hozzávalói, amelyet szombaton immár 43. alkalommal szervezett meg az Érdi Bukovinai Székelyek Egyesülete és az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör a Szepes Gyula Művelődési Központban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Most, a báli szezonban minden hétvégére jut egy vagy akár több farsangi mulatság is. A bukovinai székelyek kosaras bálja azonban kicsit rendhagyónak tűnik ezek sorában. Itt az újságírót, vagy épp a nem székely, csak érdeklődő vendégeket is olyan szeretettel és lelkesedéssel (na meg pálinkával, székely töltött káposztával és fánkkal) fogadják, mintha régi, gyerekkori cimborák lennének. Itt a hagyomány, azaz a bukovinai székely népzene és a szokásos mulatós dalok teljesen jól megférnek egymással. Itt senkit nem kell erőszakkal táncba vinni, mert már a bál hivatalos kezdete előtt tömegesen ropják a táncparketten – nők, férfiak, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek vegyesen.

Juhász Gáborné, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör vezetője arról mesél kérdésünkre, hogy a régi időkben, amikor ember és természet még összhangban élt egymással, a farsang időszakában volt arra lehetőség, hogy bálozzanak az emberek.

– Volt, hogy a korosztályok külön-külön is összejöttek és mulatoztak. Illetve ilyenkor, a téli időszakban volt a székely fonókra alkalom, amikor elsősorban a fiatalok ismerkedhettek egymással.

Közösségi vagy közösségépítő funkciójából mit sem veszített a székely bál, amin szombaton is rengetegen vettek részt az Érden élő, csaknem 200 bukovinai székely család közül. Szabó Lászlóné, azaz Margit néni igazi törzsvendégnek számít, csaknem mindegyik bálon itt volt. Azt meséli kérdésemre, hogy annak idején édesanyjával és testvéreivel járt el, most pedig barátait hívta el.

– Nagyon szeretek itt lenni. Imádok táncolni, szeretem a székely népdalokat, és alig várom, hogy tudjak beszélgetni a barátokkal – áradozik Margit néni, aki azt is elárulja, hogy próbálnak a bukovinai székelyek minden közösségi eseményén részt venni, legyen az Érden, Bonyhádon, Kismányokon vagy épp Budapesten.  Interjúalanyom még könnyes szemmel elmondja, hogy akárhová is megy, mindenhol akadnak ismerősei, akiket nagyon jó érzés viszontlátni. De a következő percben már fogja is férje kezét, és elsiet a táncparkett felé, ahol épp az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör ad műsort, gólyatánccal, népdalokkal és a „Már én immár Bukovina lakosa nem leszek” című dallal, amit felmenőik énekeltek 76 évvel ezelőtt, Magyarország felé a vonaton. Aztán folytatódik a hajnalig tartó mulatság, sok-sok zenével, tánccal, https://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgbolával és egymás nyakába boruló barátokkal.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email