22_03_29_erdmost_nincskep

Édes hagyomány

22_03_29_erdmost_nincskep

Édes hagyomány

Hatodszor rendezik meg Sóskúton a Trubelka Fesztivált, a helyi iskola tornatermében, szombaton 15 órától. A háziasszonyoknak versenyt is hirdetnek, amire azok nevezhetnek be, akik a hagyományos recept alapján készítik el a település emblematikus süteményét – tudta meg az Érd TV.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A trubelka trombitácskát jelent, a formája miatt nevezték el így. A recept szlovák eredetű, Sóskúton pedig valamikor a múlt század közepén honosította meg a szlovák származású Bábi néni – aki egyébként lakodalmakra sütött rendszeresen. Aztán hamar elterjedt a faluban. Azért ilyenkor tartják a fesztivált, mert a hájas tészta miatt – a disznóvágásokhoz kapcsolódóan – ilyenkor volt régen a szezonja. Patocskai Nikolett, a Sóskúti Szlovák Önkormányzat elnöke szerint a trubelka-sütő verseny egyre népszerűbb.

A Trubelka Fesztivált kulturális programok is színesítik, fellép a Sóskúti Ifjúsági Fúvószenekar, a Napocska tánccsoport és a Vecernica Hagyományápoló Néptánccsoport, Tárnokról pedig a Hajtóka Hagyományőrző Néptánc- és Népdalkör. A rendezvény február 1-jén 15-kor kezdődik a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola tornatermében.

Patocskai Nikolett az Érd TV Párbeszéd című műsorában beszélt a részletekről:

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email