Minden hír

Jelentésnek, beszámolónak is nevezhetjük a X. Érdi Művésztelep alkotásaiból a városi galériában rendezett kiállítást. Tizennégy alkotó –Aknay János, Csetneki József, Eőry Emil, dr. Hudák Mariann, Kalocsai Enikő, Karsch Manfred, Kéri Mihály, Kovács Johanna, Puha Ferenc, Fritz Rautner, Somogyi György, Sz. Varga Ágnes, Székács Zoltán, Wrobel Péter – munkájának esszenciája, összegzése a tárlat, ami bepillantást enged abba, mi foglalkoztatta az alkotókat abban a nyári két hétben.
A mai napon bejelentett demonstráció zajlott Érd Megyei Jogú Város központjában, a Főtéren. Amikor kollégáim ellenőrzést tartottak a területen, észlelték, hogy ismeretlenek rácsatlakoztak a Városfejlesztési Kft. mért elektromos vezetékére. A Főtér az Érdi Városfejlesztési Kft. kezelésében van, ott valamennyi közműért, azok biztonságos használatáért ő felel.
Enrico Fermi fizikus mások mellett Teller Edével ebédelt, amikor föltette a híressé vált kérdést: „De, akkor hol vannak?” Mármint a Földön kívüli civilizációk. Hiszen az Univerzum életkora és hatalmas számú csillaga azt feltételezi, hogy a földön kívüli élet általánosan elterjedt kell, hogy legyen.
Még egy felnőtt is fájón éli meg, ha nem ünnepelhet a szüleivel. Milyen lehet a karácsony azoknak a fiataloknak, akik nem vér szerinti anyjuk, apjuk mellett nőttek fel, nevelőszüleiktől pedig elszakadtak? Öt, 18-23 éves fiatal mesélt karácsonyi élményeiről, arról, mit jelent számukra az ünnep, és hogyan képzelik el az idei karácsonyt.
A karácsony nem áll egymagában a téli ünnepek között, az idők folyamán egész ünnepsor épült köré. Ezek a szokások nem voltak mindig egyformák, az évszázadok során nagyon sokat változtak. Hudák Ágnessel, a Kisharang gyermek- és a Magtár felnőtt néptánccsoport vezetőjével eredtünk a karácsonyi és újévi népszokások és hagyományok nyomába.
Legtöbben kiskorunk óta énekeljük lelkesen a karácsonyfa alatt a különböző karácsonyi énekeket, de tudjuk-e ezek történetét? Mi most utánajártunk közülük egynek, egy olyannak, ami éppen 200 évvel ezelőtt hangzott fel legelőször Ausztriában, azóta pedig az egész világon megismerték, számos nyelvre lefordították, és ma már ott van kitörölhetetlenül a karácsonyi énekek listáján. Petrus-Bölöni Júliával beszélgettünk a Csendes éj történetéről.
Tájékoztatom Önöket, hogy Érd Megyei Jogú Város egyes részterületeire vonatkozóan (összesen 13 helyszínen) a 73/2018. (III.27.) és az 58/2018 (III.27.) számú határozataival településfejlesztési döntéseket hozott, melyek szükségessé teszik a településrendezési eszközök módosítását. Ennek kapcsán a hatályos településrendezési eszközök – 53/2016. (III.24.) határozattal elfogadott Településszerkezeti Terv, és a 9/2016. (III.31.) rendelettel elfogadott Helyi Építési Szabályzat és annak Szabályozási Terv melléklete - módosítási eljárása zajlik.
Járdát terveznek az Ürmös-Eperfa utcákban és a Szovátai úton, és 200 milliós városi forrásból kiépítik a vasútfejlesztésben érintett Felvigyázó és Csalogány utcát, valamint a Tétényi utat – döntött csütörtöki ülésén a közgyűlés. Határoztak továbbá arról, hogy elektromos töltőberendezés létesülhet a Gárdonyi iskolánál, és a következő esztendőre is szerződést köt a város a Volánnal. Közgyűlési összefoglaló.
A Csillag születik című televíziós tehetségkutató műsor egykori győztese, Mészáros János Elek lépett fel az érdi Kálvin téri református gyülekezet templomában még hétfő este. Mint azt a közösség vezetője elmondta, a zenés-verses előadásnak a karácsonyi ráhangolódás mellett jótékonysági célja is volt ezúttal.
A Magyar Vöröskereszt véradást szervez december 21-én, 12:00-18:00 között a százhalombattai Polgármesteri Hivatal B épületében (Szent István tér 3.). A véradásra várnak minden olyan 18-65 év közötti önkéntest, aki az elmúlt fél évben nem csináltatott tetoválást, illetve testékszert, súlya meghaladja az ötven kilogrammot, és egészségesnek érzi magát.
Nemrég kapott értesítést a városvezetés arról, hogy kiírhatja a közbeszerzést a magasépítési munkákhoz, így elindulhat a Szociális Gondozó Központ és az iskolák fejlesztése. A jelenleg folyó útépítések hamarosan befejeződnek, a kivitelező még az utolsó munkákat végzi a téli leállás előtt – tudtuk meg T. Mészáros András polgármester évértékelő sajtótájékoztatóján.
Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a szünidei gyermekétkeztetést,- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. §-a alapján -, a szülő, törvényes képviselő kérelmére a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben meghatározott évközi szünet munkanapjain biztosítja a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére.