22_03_29_erdmost_nincskep

Emberéletben játszanak

22_03_29_erdmost_nincskep

Emberéletben játszanak

Megérkeztek Érdre a városra vonatkozó első hivatalos adatok a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban. Hogy miért csak most, azt joggal kérdezhetik. Mint ahogy azt is, hihetünk-e ezeknek a számoknak? De a legfőbb kérdés: lehet-e játszani járvány-adatokkal?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Karácsony hiába kérte, Csőzik megkapta a vírusadatokat Müller Cecíliától” – írja cikkében a 24.hu. Az internetes portál megjegyzi, hogy amíg a főváros hetekig próbált adatokhoz jutni az Operatív Törzstől, Érd polgármestere közvetlenül a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) fordult a kéréssel. És láss csodát: a május 12-én elküldött megkeresésre két hét után (!) meg is érkezett a válasz. Ebből a többi között kiderül, hogy május 24. éjfélig a Magyarországon regisztrált 3756 Covid-19-fertőzöttből 66 érdi lakos volt, közülük hatan haltak meg és tizenhatan meggyógyultak. Az is kiderült a levélből, hogy a 70 ezres Érden a járvány kezdete óta összesen 80 úgynevezett PCR-vizsgálatot végeztek (ez mutatja ki az aktív betegség jelenlétét a szervezetben), vagyis alig többet, mint ahány fertőzöttet addig a napig nyilvántartottak.

Ez baj, de van ennél nagyobb is.

Az NNK azt tanácsolja a polgármesternek, hogy a helyi adatokért a jövőben ne hozzájuk, hanem a járási népegészségügyi hatósághoz forduljanak. És itt van a bökkenő: Csőzik polgármester a járási hivataltól is kért adatot a halottak számáról, és eddig még nem kapott. Ezért is írhatta az egyik „jól informált” érdi blog bejegyzésére válaszul, hogy nem tud érdi áldozatokról. Két eset van: az érdi blog blöffölt, és ismeretlen szerzője bemondott egy számot. Négy. Ez szimplán felelőtlen játszadozás az olvasókkal. A másik eset viszont sokkal kellemetlenebb. Ha a blog szerzője ismerte az adatokat, és így akarta sarokba szorítani a város vezetőit, akkor olyan számok birtokában volt, amelyeket csak az ismerhetett, akivel azokat meg akarták osztani. Vagyis leszóltak és szivárogtattak, ahelyett, hogy Érd megválasztott vezetőinek jogos és észszerű kérdéseire időben válaszoltak volna. És akkor még nem beszéltünk Budapestről és a többi településről.

Csőzik László szerkesztőségünknek elmondta, hogy a polgármesteri hivatal a kezdettől fogva, azaz a járvány kitörése óta monitorozza – természetesen az adatvédelmi előírások betartása mellett – az elhalálozások okát a halottvizsgálati bizonyítványokban. Ezekben eddig egyetlen esetben sem szerepelt a koronavírus megjelölés. „Ez ugye azt jelenti, hogy Érd területén eddig senki nem halt meg koronavírus-fertőzésben. A közterület-fenntartó intézmény pedig május 20-án jelezte először, hogy COVID19 fertőzött személyt temetnek az érdi köztemetőben. Az országos tisztifőorvos tájékoztatásában szereplő 6 érdi lakos tehát máshol hunyt el, vélhetően valamelyik kórházban, s közülük csupán egy személyt temetnek el Érden” – tette hozzá a polgármester.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email