22_03_29_erdmost_nincskep

Szemünk fénye

22_03_29_erdmost_nincskep

Szemünk fénye

Előbb a kék fény, aztán az UV sugárzás teszi próbára szemünk egészségét. A digitális oktatás a monitorok elé szegezte a gyerekeket, a home office pedig a szülőket. Most, hogy egy kicsit kiszabadultunk a négy fal közül és jön a nyár, oda kell figyelnünk az UV sugárzásra is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Látszerész Szövetség elnökétől, Szabadi Zsolttól kértünk tanácsot, hogyan védjük ilyen körülmények között a szemünket.

„Ha napi több órán keresztül ugyanarra a fókusztávolságra kell a szemünknek élesítenie a látást, azzal túlterhelhetjük a szemizmokat, ami akár dioptriaemelkedést is okozhat”. A szövetség elnöke azt tanácsolja, mindenképp menjünk optikushoz, ha a gyerekünk sokat dörzsöli a szemét, könnyezik, vagy pirosabb lett a szeme. A hosszan tartó közelre nézés ugyanis a gyerekekre nézve különösen veszélyes, ez a gyermekkori rövidlátás egyik kiváltó oka. Érdemes ezért óránként kis szünetet tartani és átmozgatni a testünket, megtornáztatni a szemünket is. Utóbbit nagyon egyszerűen megtehetjük azzal, ha váltogatjuk, hogy előbb közelre, majd távolra nézünk.

„Maga a kék fény is okozhat túlterhelést. Ez azonban már alathttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgosabban fejti ki káros hatását, a tünetek csak hosszabb idő után jelentkezhetnek. A kék fény képes károsítani a szem hátoldalán lévő retinát. Azokat a fényérzékeny sejteket, amelyek a látást eredményezik, ezért akár látásromláshoz is vezethet”. A látszerész szerint mindenképp érdemes kék fényszűrővel ellátott lencséjű szemüveget beszereznünk, hogy a monitor előtt is megóvjuk szemünk egészségét.

„Végül, mivel a monitort nézve lelassul a pislogásunk, kiszáradhat a szemünk felszíne, ami akár égő érzést is okozhat”. A szövetség elnöke a szemcseppnél is egyszerűbb megoldást javasol ennek a helyzetnek az elkerülésére: igyunk, illetve adjunk minél gyakrabban vizet inni a gyermekünknek. „A monitor előtt még jobban oda kell figyelnünk a szervezet vízháztartására, mert a szemünk felszínén lévő könnyfilm is ebből táplálkozik”.

Jön a nyár, nemcsak bőrünket, de a szemünket is védenünk kell az UV sugárzástól. Szabadi Zsolt azt mondja, akárcsak a kék fény, az UV sugárzás okozta szemkárosodást sem lehet észrevenni sokáig, mert lassan és fájdalommentesen jelenik meg, miközben rendkívül súlyos károkat okozhat. Rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladás, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozás és hályog is kialakulhat miatta.

A jó hír, hogy van százszázalékos védelmet nyújtó megoldás: a jó napszemüveg. A rossz hír, hogy a laikus nehezen tudja eldönteni, melyik a jó napszemüveg, ha azt nem az optikusnál vásárolja. Ebben elvileg a CE jelzés segítene, ami azt garantálná, hogy az adott termék maradéktalanul megfelel az európai előírásoknak és átesett a megfelelő vizsgálatokon. Az UV 400 felirattal jelzik, hogy a napszemüveg lencséje százszázalékos védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Csakhogy a gyártók gyakorlatilag azt írnak a napszemüvegre, amit akarnak. Bár a szövetség (is) igyekszik minél több napszemüveget bevizsgálni, mindre nem terjedhet ki a szűrésük.

Mindenesetre a Magyar Látszerész Szövetség idén nyáron is megtartja UV Extra elnevezésű kampányát, amely során az akcióhoz csatlakozó optikákban ingyenesen bevizsgálják az általunk bevitt napszemüvegeket, hogy megfelelő-e az UV védelmük.

A szövetség elnöke arra figyelmeztet, hogy ha napszemüvegünk nem rendelkezik UV védelemmel, akkor nemcsak nemcsak nem védi a szemünket, de kifejezetten károsíthatja is. A kisebb fényerő hatására ugyanis a napszemüveg alatt a pupilla kitágul, így az UV szűrővel nem rendelkező napszemüveg viselése esetén a káros sugarak még nagyobb mennyiségben jutnak a szembe.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email