Minden hír

Eddig csaknem kétezer 1665-1740 között vert ezüst és arany pénzérmét és vastárgyakat találtak az érdi Duna-parton a Ferenczy Múzeumi Centrum régészei, miután a hétvégén egy fémkereséssel foglalkozó amatőr régész értesítette őket a leletről. Ahogy azt a szerdai sajtótájékoztatón a múzeum munkatársai elmondták, a lelet hihetetlen gazdagságú, a pénzérmék közt van olyan is, amit eddig régészeti feltárás során csak nagyon ritkán, Magyarországon pedig most először találtak. A vastárgyak között van kolomp, hajószeg és több fegyver és használati tárgy is. A régészek véleménye szerint egy, a 18. század 2. felében elsüllyedt hajó rakományára bukkantak most rá.
A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület adott otthont 2018. október 20. és 22.  között a Pest Megyei Lovas Sportági Szövetség Pest megyei díjugrató döntőnek. A döntő, rendhagyó módon, a lovas hagyományok jegyében, magyar huszárok díszelgése mellett került megnyitásra.
Az ausztriai Grazban rendezték meg az idei évi Akrobatikus rock and roll Junior Formációs Világbajnokságát. Az érdi Masters SE Xpress lányformációja és a Bradács Tamara–Záhonyi Patrik páros a Back to the Future csapattal indult a versenyen.
"Barna Izabellának hívnak, de a becenevem Gepárd, mert szélsebesen futok. Tegnap még tizennégy éves diáklány voltam, aki arról álmodik, hogy egy nap olimpikon lesz. Ma embert öltem. Nem születtem gyilkosnak. Anyám, apám nagyon szeretett. 1956. október 23-án, a Rádió­nál kezdődött. Már nincs anyám, sem apám. Most a nyakamban lógó géppisztoly áll a legközelebb a szívemhez. Most már a forradalom lánya vagyok..." Hargitai Péter, aki maga is gyermekként élte át a forradalmat és annak leverését, majd a szökést Amerikába, egy fiatal lány, Barna Izabella szemszögéből mutatja be az '56-os eseményeket A forradalom lánya című regényében. A könyvből készült hangjáték, Tálas Tünde rendezésében és többek közt Szamosi Zsófiával, Sárosdi Lillával, Sztarenki Dórával, Ruszina Szabolccsal, Kálid Artúrral és Györgyi Annával a főbb szerepekben október 23-ától öt estén keresztül lesz hallható az Érd FM 101.3-on.
Hazai pályán is megkezdte szereplését a férfi kosárlabda NB II Közép B-csoportjában a BKG-VMG DSE, amelynél több új játékos is bemutatkozott. Új, jóval erősebb bajnokságban kezdte el a 2018/2019-es szezont a BKG-VMG DSE, amely a nyugati csoportból a budapesti és Pest megyei együtteseket tömörítő Közép B-csoportba kapott besorolást.
Azokat, akiket pincékbe zárva tartanak, akiket fizikai és érzelmi bántalmazással, droggal kényszerítenek csicskasorba vagy prostitúcióra. Ma már legtöbbjüket nem fekete furgonból előugró maszkos emberek teszik rabszolgává, hanem az áldozat bizalmába férkőző "jóakarók" győzik meg arról, milyen csodás életkörülményeket tudnak majd biztosítani nekik egy kis munkával, tudtuk meg a Szülők Iskolája idei első előadásán.
Ugyan a házigazda Puskás Akadémia FC II 2–0-ra is vezetett a félidőben, de az Érdi VSE nem adta fel, egyenlített, azonban a hajrában ismét hátrányba került. A hosszabbításban Bozsoki Imre révén pontot mentettek a vendégek, így 3–3-as döntetlennel ért véget az NB III Nyugati csoportjának 11. fordulójában rendezett nyitómeccs.
Egy tucatnyi lelkes parkvárosi, élükön a Környezetvédő Egyesülettel és az Érdi Polgári Természetőrséggel, kitakarította szombaton délelőtt a Natura 2000-es természetvédelmi területet az Érd-sóskúti fennsíkon, ott, ahonnan nyáron is már egyszer eltüntették a szeméthalmokat. Jó hír számukra és minden parkvárosinak, illetve azoknak, akik úgy gondolják, hogy egy természetvédelmi területen a természet (köztük egy tucat védett fajjal) legyen az úr, de rossz hír azoknak, akik eddig ezt a zónát arra használták, hogy megszabaduljanak az építési hulladékaiktól: a jövő héten intézkedik az Érdi Polgárőrség, hogy ne lehessen többé ide kocsival vagy teherautóval behajtani.
A héten (is) bebizonyította, milyen tökös is tud lenni a Meseház Tagóvoda. Ezúttal szó szoros értelemben. Volt tök jó családi nap, ahol tökből farigcsálhattak remekműveket a szülők és gyermekeik az óvodában, másnap pedig tök jó játszótér fogadta a kicsiket és nagyokat, ahol belekóstolhattak abba, milyen típusú játékokkal játszhattak annak idején nagyszüleik.
Kovács György, a Milton Friedman Egyetem gerontoandragógia tanára tartotta az év utolsó előadását a Szenior Akadémián szerdán délután a Szepes Gyula Művelődési Központban a közösségekről, azaz inkább azok hiányáról. Utolsó alkalom lévén azok a szép korúak, akik minden alkalommal részt vettek az akadémia programjain, oklevélben részesültek.
Geometria a természetben címmel nyílt meg a Duna–Art Fotókör idei csoportos tárlata a művelődési központban. A Körmendy Zizi által vezetett alkotóközösségnek közismerten erőssége a természetfotózás. Ezúttal azt a feladatot adták maguknak a tagok, hogy a természetben fellelhető geometriai szabályosságokat mutassák meg, emeljék ki képeiken.
1983-ban, éppen 35 évvel ezelőtt nyitott meg Érd első múzeuma, a Magyar Földrajzi Múzeum, akkor még Magyar Földrajzi Gyűjtemény néven, dr. Balázs Dénes magyar karsztkutató, földrajztudós és csapata önzetlen munkájának gyümölcseként. Azóta eltelt egy fél emberöltő, de az érdiek több mint fele ezt mutatná meg elsőként a városba látogatóknak.
Nemrégiben volt az elhízás világnapja, mi, magyarok pedig sajnos a legújabb felmérés szerint Európában első helyen, világviszonylatban pedig a 4. helyen állunk a legelhízottabb országok listáján. Hogy miért alakulhatott ez így, milyen negatív hatásai lehetnek az elhízásnak az egészségünkre, erről faggatta az Érd FM 101.3 dr. Halmy Esztert, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnökét.
Dr. Palkó Zsolt, az Érdi Polgári Természetőrség alapító-vezetője adta a szakmai ötletet, Préger Lajos pedig, aki szintén a természetőrség tagja, a technikai hátteret ahhoz a fejlesztéshez, aminek eredményeképp most digitális szeméttérkép készül Érdről. A kezdeményezés célja, hogy mindenhonnan eltűnjön a szemét városunkból.
Krasznahorkai (és előtte több százan) is megmondták, hogy "az állatok szeretete az egyetlen olyan szeretet, amelyben az ember sohasem csalódik". Mert feltétel nélküli, önzetlen és örök. Fényt visznek az ember mindennapjaiba, ha kell, megvigasztalnak a bánatban. De ne feledjük, onnantól kezdve, hogy megszelídítettük, otthonunkba engedtük őket, ki vannak szolgáltatva nekünk. Háláljuk hát meg azt a sok jót, amit adnak nekünk, és viszonozzuk ezt szeretettel, gondoskodással, figyelemmel, felelősségvállalással. Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját.
A Margón nem. Október 18-án indul és 21-éig, vasárnapig meg sem áll a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban, ahol idén a szervezők negyven kiadó legfrissebb könyveivel, hat külföldi íróval, 5 színpadon több, mint 100 programmal várják az irodalom szerelmeseit, hogy bebizonyítsák, az irodalom nagyon is tud közösségi műfaj is lenni.
Tárnok szélén 4 éve működik az Eb Árvaház, ahol csaknem félszáz kutyus várja gazdáját, és ahol lelkes gondozók és állattrénerek dolgoznak azon, hogy rehabilitálják ezeket az állatokat, mert sokan, akik idekerülnek, ahhoz vannak hozzászokva, hogy bántják őket. Itt megtanulhatják legyőzni félelmeiket, és újból bizalommal közeledni az emberek felé még mielőtt új gazdit és otthont találnának maguknak.