22_03_29_erdmost_nincskep

Az államnak kötelessége lenne ingyenesen tesztelni

22_03_29_erdmost_nincskep

Az államnak kötelessége lenne ingyenesen tesztelni

Míg Ausztriában, Németországban vagy Oroszországban még tüneteket sem kell produkálni ahhoz, hogy elvégezzék valakin a tesztet ingyenesen, nálunk még mindig nagyon szigorú feltételekhez kötik az államilag finanszírozott PCR-vizsgálatot. Dr. Falus András Széchenyi-díjas immunológust is megkérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem elég, ha tüneteket produkál az ember, a következő feltételek valamelyikének is meg kell felelnie: „erősen fertőzött” területen járt, kontaktusba került bizonyítottan koronavírusos beteggel, járó-, illetve fekvőbeteg ellátásra szorul, közvetlen betegellátásban résztvevő egészségügyi dolgozó, veszélyeztetett csoportba tartozókat ápoló bentlakásos intézményben dolgozik.

Amikor múlt heti sajtótájékoztatóján arról kérdeztük Aradszki Andrást, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy elegendőnek tartja-e az ingyenes tesztek számát, azt válaszolta, a 450 ezer körüli tesztszám megfelel a cseh vagy a szlovák számoknak. A szeptember 3-ai adatok alapján Szlovákia még valamennyivel le is marad mögöttünk, Csehországban viszont majdnem kétszerannyi embert teszteltek, mint nálunk. Az Our World in Data honlapján közzétett grafikon szerint, amely azt mutatja, mennyi tesztet végeznek naponta az országok ezer főre vetítve, igencsak a sereghajtók közé tartozunk.

A kiterjedtebb tesztelésnek az lenne a lényege, hogy megszakítsák a fertőzési láncot azzal, hogy kiszűrik és elkülönítik a koronavírus betegeket. E nélkül bekövetkezik az, ami itthon már jól látszik: emelkedik a reprodukciós ráta, vagyis egyetlen fertőzött egyre több embernek adja át a vírust. Ez az arány jelenleg Csehországban és Szlovákiában 1 körül mozog, míg Magyarországon már most 2,4.

Dr. Falus András Széchenyi-díjas immunológust is megkerestük az ügyben, aki szerint szükség lenne rá, hogy minden olyan helyen, ahol sokan fordulnak meg, például a köz- és felsőoktatásban, az egészségügyben, a közellátásban legalább félévig rendszeresen, minden hónapban két egymást követő tesztet végezzenek el mindenkin, természetesen ingyen.  Az MTA rendes tagja lapunknak elmagyarázta, hogy a PCR teszt önköltségi ára mindössze 8000 forint körül van, a többletköltségek pedig könnyen lefaraghatók lennének, ha minél több tesztet végeznek el egyszerre, egy rendszerben. „Ha mondjuk 10 ezer forintos átlagárral számolunk tesztenként, a fél évig tartó rendszeres tesztelés 20-30 milliárd forintba kerülne, ami elenyésző összeg ahhoz képest, mennyi  pénzébe kerül majd az államnak, ha elszabadul a vírus. Az államnak kötelessége lenne erre költeni, nem szabadna pénzért adnia a teszteket, mint ahogy a maszkokat is ingyen kellene biztosítania.”

Az akadémikus szerint más miatt is veszélyes, hogy már csak a tünetekkel rendelkezőket tesztelik itthon. „Jelenleg Magyarországon 26 év a fertőzöttek átlagkora. Nekik szerencsére enyhe tünetekkel kell megbirkózniuk, vagy akár tünetmentesek is lehetnek. Ettől függetlenül terjeszthetik a vírust, megbetegíthetik a veszélyeztetetteket. Ha a vírus elszabadul, és a reprodukciós ráta felmegy 2,6-ról 4-re, akkor bekövetkezik a katasztrófa. Az lesz, amit márciusban láthattunk Olaszországban. Hogy ennek esélyét csökkentsük, ahhoz nélkülözhetetlen szükség van maszkokra, tesztekre, távolságtartásra és óvatosságra.”

Frissítés: Lapzárta után kaptuk a hírt, hogy a karanténban lévő kontaktszemélyeknek ezután ingyen jár majd a teszt, de ez még mindig messze áll az (ingyenes) tömeges teszteléstől.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email