22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyenes a PCR-teszt a karanténban lévő kontaktszemélyeknek

22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyenes a PCR-teszt a karanténban lévő kontaktszemélyeknek

Szeptember elsején léptek hatályba a COVID-19 betegséggel összefüggő járványügyi megfigyelés esetén alkalmazandó szabályok, melynek értelmében a kontaktszemély térítésmentesen végeztethet PCR tesztet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint az a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásában olvasható, a szeptember elsején hatályba lépett szabályok a kontaktszemély járványügyi megfigyelésében kapcsolatban többek között arról rendelkeznek, hogy a járványügyi hatóság a kontaktszemélyt mozgási szabadságában korlátozhatja úgy is, hogy meghatároz számára egy lakást, ahhoz tartozó bekerített helyet vagy egyéb, egészségügyi intézménynek nem minősülő helyet, amelyet a kontaktszemély a járványügyi megfigyelés alatt nem hagyhat el.

A hatóság a korlátozást határozatával megszünteti, ha a kontaktszemély a járványügyi megfigyelés alatt öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt eredményét tartalmazó okirattal igazolja, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Az első vizsgálatot attól a naptól számított negyedik napon lehet megkezdeni, amikor a kontaktszemély a COVID-19 betegségben szenvedő személlyel érintkezett.

A mintavételezést és a SARS-CoV-2 PCR teszt elvégzését a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett valamennyi mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztikára működési engedéllyel rendelkező közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál térítésmentesen lehet elvégeztetni a járványügyi megfigyelést elrendelő határozat felmutatásával.

Ha a kontaktszemély mindkét PCR-tesztje negatív, akkor a járványügyi hatóság határozatot ad ki a járványügyi megfigyelés alóli felmentésről. Csak a járványügyi megfigyelést megszüntető határozat megérkezését követően hagyható el a megfigyelésre kijelölt tartózkodási hely és vehető le az ajtóról a piros cédulás figyelmeztetés.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email