bogothy-adam_cimlap

A bőgőzés poénnak indult

Két formációban is láthatjuk-hallhatjuk az Érdi Jazz Fesztiválon szeptember 11-én. Itt debütál saját triójával, majd a nemsokára 15 éves, 18 főből álló Modern Art Orchestrával lép fel. Az érdi kötődésű Bögöthy Ádám nagybőgőssel, basszusgitárossal beszélgettünk.

Érden hallhatjuk először a triódat (Bögöthy Ádám – nagybőgő, Szaniszló Richárd – vibrafon, Mester Dániel – szaxofon), és itt mutatod be először a saját szerzeményeidet. Hogyan tudnád ezeket meghatározni?

Elsősorban a bebop és a cool, azaz a 40-es, 50-es, 60-as évek jazz-zenei világából táplálkoznak a zenéim. Vannak köztük virtuózabb darabok, de azért hallgatóbarát szerzemények. Olyan zenét szeretek szerezni, ami úgy tud őszinte lenni, hogy közben a közönségnek is tetszik.

Nem először lépsz fel az Érdi Jazz Fesztiválon, de úgy tudom, másfajta kötődésed is van a városhoz.

Igen, itt nőttem fel, a Sándor utcában. Érden jártam iskolába, itt érettségiztem. A gitározás ötlete is itt pattant ki a fejemből. Azok közé a diákok közé tartoztam a gimiben, akiknek nem volt hobbija, nem jártam úszni, lovagolni, sportolni. Amikor egyszer elmentünk a közelünkben lévő hangszerbolt mellett, megemlítettem, hogy jó lenne gitározni. A szüleim megörültek, hogy végre valami érdekel, és vettek nekem egy gitárt. Akkoriban elsősorban a könnyűzenei műfajok iránt érdeklődtem, így egy pesti tanárhoz jártam. Ez később megváltozott, a klasszikus zene és a jazz kezdte el kitölteni a hétköznapjaimat.

A nagybőgő hogyan jött a képbe?

Az érettségi után bejutottam a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium jazz tanszakára, mint gitáros. Itt voltak zenekari gyakorlatórák is, ahol azzal kellett szembesülnünk, hogy gitárosunk, dobosunk, zongoristánk van bőven, nagybőgősünk viszont nincs. Azért vettem a kezembe, hogy kiküszöböljük a hiányt, és hogy a zenekari gyakorlatok működhessenek. Eleinte inkább poénnak tekintettem a bőgőzést, de aztán egyre jobban megszerettem a hangszert. Olyannyira, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára már nagybőgősként vettek fel. Ezzel párhuzamosan a Kodolányi János Főiskolán gitárosként folytattam a tanulmányaimat.

A Bögöthy trió mellett szeptember 11-én a Modern Art Orchestrában is játszani fogsz. Hogy kerültél a big bandbe?

Számomra mindig meghatározó zenei élményt jelentettek a nagyzenekarok. Lenyűgöz az a fajta hangzás, amit egy szimfonikus zenekar vagy egy big band tud produkálni. A Modern Art Orchestrában (MAO) korábban is besegítettem beugrós bőgősként, elsősorban próbákon, aztán 2017 decemberében hívott fel az alapító, Fekete-Kovács Kornél, hogy lenne-e kedvem csatlakozni hozzájuk. Érden a Bartók Béla-esttel fogunk szerepelni. Ennek érdekessége, hogy a 15 magyar parasztdal egy tizenöt tételes zongoradarab, amit Fekete-Kovács Kornél, Subicz Gábor, Bacsó Kristóf és Ávéd János hangszerelt át big bandre, méghozzá úgy, hogy majdnem mindegyik tételhez saját zenei reflexiót is komponáltak. Az albumot a szakma is elismerte, Fonogram- és Artisjus-díjat nyertünk vele.

A karantén alatt a zenei világ szereplői közül sokan padlóra kerültek az elmaradt koncertek miatt. Te hogy élted meg ezt az időszakot?

Lehet, hogy sok ismerősömet meglepem ezzel, de a márciusi bejelentés után nagyon bepánikoltam. Isteni gondviselésnek tekintem, hogy végül nem kellett olyan munkát vállalnom, amivel nem tudtam azonosulni. Szerencsére az oktatást is tudtam folytatni, illetve a Modern Art Orchestra kapcsán is volt, illetve van online munkánk. Fekete Kovács Kornél ugyanis Art of Virus (A vírus művészete) néven elindított egy projektet, amiben a járvány terjedését akarta zenében modellezni. Szétküldött egy kilenc hangból álló, ritmus és harmónia nélküli dallamot tíz zeneszerzőnek szerte a világon, illetve a MAO hangszerelőinek. Az volt a feladat, hogy a kapott dallamot meghangszereljék, és aztán tegyék hozzá a saját ötletüket, továbbra is harmónia és ritmus nélkül, majd az egészet küldjék el két-két további zeneszerzőnek. A projektnek még nincs vége, most már több mint négyszáz zeneszerző vesz részt benne Új-Zélandtól Svédországon át Japánig, és ami iszonyú nagy szó, maga Kurtág György is csatlakozott hozzá. Mi, a MAO tagjai pedig felvesszük a saját részünket otthon, és hétről-hétre megosztjuk az együttes Facebook-oldalán, hogyan terjed ez a zeneművészeti vírus.

Az idei Érdi Jazz Fesztivál részletes programjairól korábbi cikkünkben és a fesztivál honlapján tájékozódhat.

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email