22_03_29_erdmost_nincskep

Ki a virágot szereti…

22_03_29_erdmost_nincskep

Ki a virágot szereti…

… az most önkormányzati kitüntetéssel térhetett haza. Szerda délután átadták a Virágzó érdi porta, a Bőtermő érdi konyhakert, a Legszebb érdi utcafront, valamint a Legszebb érdi erkély, terasz elismerő címeket. Aki most nem nyert, jövőre újra megpróbálhatja, hiszen a pályázatot ismét kiírják majd.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkormányzat fenntarthatósági bizottsága három-három ingatlantulajdonost díjazott a fenti kategóriákban. A nyerteseket már augusztusban kihirdették, ám az ünnepélyes átadásra csak most került sor. Az első három helyezett egy-egy falra szerelhető kerámiatáblát, valamint kertészeti utalványt vehetett át Tetlák Örs alpolgármestertől, valamint Andrasek Mónikától, a Fenntarthatósági Bizottság elnökétől. Aki nem ért el helyezést, emléklapot kapott.

– 2015. óta veszek részt A legszebb konyhakertek országos programban. Szeretem a kertészkedést, és azok közt az emberek közt lenni, akik ezt művelik. Sokat lehet egymástól tanulni  – mondta tudósítónknak Vászon Józsefné, a Bőtermő érdi konyhakert elismerő cím tulajdonosa, arra a kérdésre, mi motiválta őt, hogy megmérettesse magát az érdi versenyen.

Vászon Józsefné otthon számtalan zöldséget termeszt, többek közt uborkát, paradicsomot – utóbbiból vagy tízfélét –, krumplit, zöldbabot, céklát, sárgarépát, valamint fűszernövényeket, emellett „sok-sok virágom van, ami a madaraknak és a rovaroknak fontos” – fogalmazott.
– Ez egy nehéz, időigényes hobbi, de nagyon szívesen csináljuk. Kikapcsol, és mind fizikailag, mind gondolkodásban fitten tart – zárta szavait.

Horváthné Soós Renáta a Virágzó érdi porta címet nyerte el az idén. Mint elmondta, 2007-ben költözött Érdre a családjával, és a nulláról indultak. Paradicsomot, paprikát kezdtek termeszteni, majd füvesítettek, gyümölcsfákat telepítettek.

– Jöttek egyéb ötletek is. Most már trópusi növényektől a zöldségeken át sok minden megterem nálunk – tette hozzá Renáta, akinek még banán- és citromfája is van otthon – utóbbi terem is.

Andrasek Mónika tudósítónknak elmondta: szeretnék a következő években is kiírni a pályázatot, annál is inkább, mert már most, az első alkalommal is nagyon sokan neveztek. Elképzelhető, hogy bővítik a kategóriákat is.

Kérdésünkre, hogy melyik kategóriában érkezett a legtöbb pályázat, Andrasek Mónika elmondta: a Virágzó érdi porta volt a legnépszerűbb, a Bőtermő érdi konyhakert, illetve a Legszebb érdi utcafront kategóriákban sokkal kevesebb érkezett.

– Volt olyan, aki beküldte a Virágzó érdi portára a pályázatát, holott kert maga nem volt annyira szép – ugyanakkor a konyhakertje gyönyörű volt. Ha ez utóbbi kategóriában pályázik, meg is nyerte volna. Érdemes tehát figyelni a kiírást, és lehet természetesen több kategóriában is indulni – tette hozzá a bizottsági elnök.

Tetlák Örs hozzátette: szeretnék, ha még többen lennének a résztvevők, hiszen így még több olyan kert lehet, amely mintaként szolgálhat az érdieknek – és amely által még szebb lehet a város.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy maga is nevezze a kertjét, tanácsokért, ötletekért fordulhat az érdi Kertbarát Körhöz, amely e felhívásban is együttműködött az önkormányzattal, sőt – mint erre az egyik helyezett felhívta figyelmünket – több pályázó tagja is e csoportnak. Hiszen a kertbarátok mindig, mindenhol összetartanak.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email