viragzoerdiporta4_200909

Ki a virágot szereti…

… az most önkormányzati kitüntetéssel térhetett haza. Szerda délután átadták a Virágzó érdi porta, a Bőtermő érdi konyhakert, a Legszebb érdi utcafront, valamint a Legszebb érdi erkély, terasz elismerő címeket. Aki most nem nyert, jövőre újra megpróbálhatja, hiszen a pályázatot ismét kiírják majd.

Az önkormányzat fenntarthatósági bizottsága három-három ingatlantulajdonost díjazott a fenti kategóriákban. A nyerteseket már augusztusban kihirdették, ám az ünnepélyes átadásra csak most került sor. Az első három helyezett egy-egy falra szerelhető kerámiatáblát, valamint kertészeti utalványt vehetett át Tetlák Örs alpolgármestertől, valamint Andrasek Mónikától, a Fenntarthatósági Bizottság elnökétől. Aki nem ért el helyezést, emléklapot kapott.

– 2015. óta veszek részt A legszebb konyhakertek országos programban. Szeretem a kertészkedést, és azok közt az emberek közt lenni, akik ezt művelik. Sokat lehet egymástól tanulni  – mondta tudósítónknak Vászon Józsefné, a Bőtermő érdi konyhakert elismerő cím tulajdonosa, arra a kérdésre, mi motiválta őt, hogy megmérettesse magát az érdi versenyen.

Vászon Józsefné otthon számtalan zöldséget termeszt, többek közt uborkát, paradicsomot – utóbbiból vagy tízfélét –, krumplit, zöldbabot, céklát, sárgarépát, valamint fűszernövényeket, emellett „sok-sok virágom van, ami a madaraknak és a rovaroknak fontos” – fogalmazott.
– Ez egy nehéz, időigényes hobbi, de nagyon szívesen csináljuk. Kikapcsol, és mind fizikailag, mind gondolkodásban fitten tart – zárta szavait.

Horváthné Soós Renáta a Virágzó érdi porta címet nyerte el az idén. Mint elmondta, 2007-ben költözött Érdre a családjával, és a nulláról indultak. Paradicsomot, paprikát kezdtek termeszteni, majd füvesítettek, gyümölcsfákat telepítettek.

– Jöttek egyéb ötletek is. Most már trópusi növényektől a zöldségeken át sok minden megterem nálunk – tette hozzá Renáta, akinek még banán- és citromfája is van otthon – utóbbi terem is.

Andrasek Mónika tudósítónknak elmondta: szeretnék a következő években is kiírni a pályázatot, annál is inkább, mert már most, az első alkalommal is nagyon sokan neveztek. Elképzelhető, hogy bővítik a kategóriákat is.

Kérdésünkre, hogy melyik kategóriában érkezett a legtöbb pályázat, Andrasek Mónika elmondta: a Virágzó érdi porta volt a legnépszerűbb, a Bőtermő érdi konyhakert, illetve a Legszebb érdi utcafront kategóriákban sokkal kevesebb érkezett.

– Volt olyan, aki beküldte a Virágzó érdi portára a pályázatát, holott kert maga nem volt annyira szép – ugyanakkor a konyhakertje gyönyörű volt. Ha ez utóbbi kategóriában pályázik, meg is nyerte volna. Érdemes tehát figyelni a kiírást, és lehet természetesen több kategóriában is indulni – tette hozzá a bizottsági elnök.

Tetlák Örs hozzátette: szeretnék, ha még többen lennének a résztvevők, hiszen így még több olyan kert lehet, amely mintaként szolgálhat az érdieknek – és amely által még szebb lehet a város.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy maga is nevezze a kertjét, tanácsokért, ötletekért fordulhat az érdi Kertbarát Körhöz, amely e felhívásban is együttműködött az önkormányzattal, sőt – mint erre az egyik helyezett felhívta figyelmünket – több pályázó tagja is e csoportnak. Hiszen a kertbarátok mindig, mindenhol összetartanak.

 

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email