Minden hír

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a szünidei gyermekétkeztetést,- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. §-a alapján -, a szülő, törvényes képviselő kérelmére a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben meghatározott évközi szünet munkanapjain biztosítja a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére.
Az Eb Árvaház Tárnok határában az a hely, ahol nemcsak befogadják az átmenetileg gazda nélkül maradt kutyusokat, de rehabilitálják is azokat, akik erre szorulnak, hogy újra bízni tudjanak az emberben. December 22-én, szombaton a Jézuska őket is meglátogatja. Az Eb Árvaház karácsonyára  mindenkit nagyon sok szeretettel várnak.
Jótékonysági adventi koncertet rendeznek hétfőn délután öt órától a Kálvin téri református templomban: az egyik tehetségkutató műsor győztese, Mészáros János Elek magánénekes ad személyes hangvételű, különleges koncertet. Belépődíj nem lesz, az adományokat a templom hátsó épületének befejezésére kívánják fordítani.
Soha sehol nem adták még elő József Attila örök klasszikus Altatóját úgy, mint tette azt Für Anikó a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban egy tucat másik jól ismert verssel együtt, hacsak nem az Örkény Színházban, ahol Mácsaiék fogták és leporolták a kicsit megkopott, már unalomig hallgatott kötelező lírát, hogy teljesen új köntösben tárják azt a közönség elő az Anyám tyúkja című versmondó esteken. A Jászai Mari-díjas színésznő innen hozott magával jó pár költeményt.
Szombaton tartotta hagyományos városi karácsonyát az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, ételkóstolóval, kulturális bemutatókkal, tombolával, tánccal. Igazi, hamisítatlan görög vigasságon vehettek részt azok, akik eljöttek erre a nyitott ünnepségre. Megtudhattuk, hogy a görögök nem fenyőt, hanem hajót díszítenek, hogy szilveszterkor kártyázni szokás, az ajándékot pedig január elsején kapják a gyerekek.
1802. december 15-én született Bolyai János matematikus. "Híres, nagy elméjű matematikus volt, az elsők között is első" – áll a marosvásárhelyi református egyház halotti anyakönyvében. A matematikus születésnapjáról minden évben megemlékeznek az érdi iskolában, amely 31 éve vette fel Bolyai nevét.
Kárpátalján, az Ungvári járáshoz tartozó, magyarok lakta, Gálocson született. Ebben a kis faluban töltötte a gyermekkorát, ahol iskola után, a leckeírást követően szívesen rúgta a bőrt a hasonló korú srácokkal. Bár – mint minden focizni szerető kisgyermeknek – megfordult a fejében, ám végül mégsem futballista, hanem lelkipásztor lett, itt Magyarországon. Az Érdligeti Református Egyházközséget vezeti, de közben a Károli Gáspár Református Egyetemen Hittudományi Karán is oktat. Dr. Literáty Zoltánnal beszélgettünk.