22_03_29_erdmost_nincskep

Érd: a csiripelő kertváros

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd: a csiripelő kertváros

Érden rendkívül sokféle élőhely áll szárnyas barátaink rendelkezésre, ezért is fészkel nálunk ennyi fecske, sőt, most már a gólyák is újra megjelentek. Ebből kiindulva szeretne az önkormányzat tudatosan mindent megtenni annak érdekében, hogy madár- és rovarbarát város legyen Érd.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hétfőn tartották indító megbeszélésüket a témában a hivatal és az ÉKFI munkatársai, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) érdi tagjának, valamint civil madárbarát kert- és tanyatulajdonosoknak a részvételével. Ennek eredményéről Tetlák Örs alpolgármester tájékoztatta az Érd TV-t, aki elmondta, hogy egy mintaprojektet szeretnének elindítani első lépésben a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében, a továbbiakban viszont bevonnák az önkormányzat által fenntartott épületeket, közterületeket is, mint például a legutóbb rendbe tett Kutyavárat.  A lakosságot és elsősorban a fiatalokat is szeretnék elérni az iskolákon keresztül, hogy a környezettudatosság jegyében a madárbarát kert kialakítására is figyeljenek otthon, a magánházakban, kertekben, amennyiben erre lehetőségük van. 

Ahhoz sem kell nagy bűbáj, hogy megtartsuk beporzó rovarainkat, tette hozzá Tetlák Örs. Az önkormányzat például a közterületek fűnyírását próbálja ritkítani, a szúnyogokat pedig a környezetkímélő biológiai módszerrel gyéríteni. A Magyar Földrajzi Múzeum tavaly rovarszálló készítésre buzdította a lakosokat egy verseny keretében. Az alpolgármester ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a rovarszállók készítése nemcsak az idő kellemes és hasznos eltöltésére kiváló foglalatosság, hanem valóban otthont adhatunk, azaz ezzel is védhetjük fontos és hasznos rovarainkat.


Bár az MME már nem oszt ki hivatalosan madárbarát címet a településeknek, azt, hogy mi tesz egy helységet madárbaráttá, azt az egyesület koncepciója adta. Ehhez különben nem kell semmi különösen eget rengető dolog, csak odú, madáretető, itató és nyugalom a madarak számára (főleg a fészekrakó időkben).

Az MME a tavaszi és nyári évszak kapcsán azt kéri, hogy hóolvadást követően hagyjuk abba az etetést és ürítsük ki az etetőket.

A költési időszakban ne etessünk, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevő fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.

A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.”

És hogy mi kell ahhoz, hogy kertünk rovarbarát is legyen? „A meleg, verőfényes nyári délelőtt a lepkék fő aktivitási időszaka. A nyári orgonát valamennyi lepkefaj fölkeresi, de a zsálya, a levendula és a törökszegfű egyéb rovarokat is messziről odacsalogat. Kertünkben az állandóan napsütötte részek mellett legyenek olyan növényekkel borított foltok is, ahol a rovarok menedéket találnak a heves zivatarok, a nagy forróság, vagy épp az éjszakai lehűlések elől” – tanácsolja a  Fővárosi Állat- és Növénykert összefoglalójában, ahol bővebben is olvashat a fentiekről.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email