22_03_29_erdmost_nincskep

Túlélni a nyarat: érdi tábormustra

22_03_29_erdmost_nincskep

Túlélni a nyarat: érdi tábormustra

Van, ahol azonnal elfogytak a helyek, másutt jelentősen kisebb az érdeklődés, mint tavaly volt. Megnéztük, milyen táborok a legnépszerűbbek, melyek maradnak el, és hol kínálnak online táborozást a gyerekeknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Múlt héten már foglalkoztunk a nyári táborokkal, megírtuk, hogy még bizonytalan a város által szervezett, illetve az Erzsébet-táborok sorsa – megtartják-e őket idén, és ha igen, milyen formában. (Időközben az Erzsébet-táborokat már meghirdette az Oktatási Hivatal – a szerk.) Mindkét lehetőség azoknak a családoknak nyújtana (illetve nyújtott az előző esztendőkben) segítséget, amelyek nem tudják megfizetni a heti 30-50 ezer forintos díjat a gyerek napközbeni táboroztatásáért.

Sajnos, a vírusveszély miatt érintettek az olyan kedvezményes vagy épp ingyenes alkalmak is, amelyeket az egyházak szerveznek nemcsak a gyülekezeti tagok, hanem az iskolai hittanoktatáson részt vevő gyerekek, illetve más érdeklődők számára. Van, ahol egyáltalán nem tudják idén megtartani a tábort (például az Érdi Evangélikus Gyülekezetben, ahol évek óta szerveznek ötnapos klubot, 30-60 gyermek részvételével, teljesen ingyen), van, ahol még nem született döntés (mint az Adventista Egyháznál, ahol szintén hagyomány a mindenki számára nyitott nyári napközis tábor), máshol pedig a létszámot és az időtartamot csökkentették jelentősen. Az Érd-Parkvárosi Református Gyülekezet tematikus, bibliai történetekre épülő nyári napközis tábora az előző években már több mint 100-120 gyermeket és fiatalt fogadott. Idén háromnapos lesz a tábor, és csupán harminc óvodás, illetve kisiskolás gyerek vehet részt rajta. Tar Zoltán lelkipásztor érdeklődésünkre elmondta, eredetileg kétszer három napot szerettek volna, de úgy látják, a szülők óvatosak, sokan nem szívesen engedik el a kisebbeket, ráadásul idén ők is kevésbé reklámozták ezt a lehetőséget.

Máshol is tapasztalják az óvatosságot, illetve azt, hogy a szokásosnál kisebb az érdeklődés. A Logischool negyedik éve tart Érden programozó napközis táborokat. Páll Judit iskolavezető kérdésünkre elmondta, idén láthatóan kisebb az érdeklődés, ami nem csoda, hiszen az iskolákban most nem tudták népszerűsíteni táboraikat. Anyagi okok is közrejátszhatnak, hiszen ezek a táborok nem olcsók, és a szervezők nem tudják lejjebb engedni az árakat, mivel nagyon nagy a költségigényük. Ráadásul a szigorú szabályok miatt eleve kevesebb gyereket tudnak fogadni egy csoportban. Idén meghirdettek online táborokat is – ezek olcsóbbak, de értelemszerűen nem járnak hozzá kiegészítő programok, sem étkezés.

A művészeti táboroknak láthatóan nagy a népszerűségük ezen a nyáron is: Tamaskáné Jakab Margit iparművész 8–14 éveseknek hirdetett, júliusi kézműves és szövős táborába szinte minden hely elfogyott. „Számomra nem okoz gondot a vírushelyzet, hiszen tudunk szőni, fonni a műhelyben, a garázsban és a fedett udvaron is – hely és eszköz van elég. Majd olyan népi játékokat tervezek, amelyek nem járnak fizikai kontaktussal – mint például a krumplikergetés. Úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, idén többen keresnek ilyen lehetőséget” – mondta Margit, aki egy-egy napos kézműves klubot is szervez a nyári szünet idején, szerdai és csütörtöki napokon. Ez a lehetőség azoknak jelenthet megoldást, akik nem hosszú távú felügyeletet, hanem egy-egy napra keresnek különlegesebb programot a gyereknek. Erre is hatalmas szükség van az idén.

A legkisebbeknek hirdetett – néhány éves kihagyás után ismét – művészeti tábort Bölöni Réka színművész, akit gyermek- és bábműsorairól ismerhet a (nem csak) érdi közönség. Testvérével, Petrus Bölöni Júlia fuvolatanárral négy héten át várják az 5–8 éves gyerekeket a Törpelak Bölcsődében. „A tábor ötlete egyértelműen visszavezethető a koronavírus-helyzetre. Az elmúlt heteket itthon töltöttem a három gyerkőcömmel, ahogy nagyon sok szülő tette, és ekkor ráébredtem: hogyha egyszer ennek vége, a szülőknek óriási szükségük lesz arra, hogy a gyerekeknek jó programokat tudjanak nyújtani, megfelelő környezetben, a több hónapos bezártság után. Úgy gondoltam, ha már a kezünkben van a tudás, a tapasztalat, megszervezzük a tábort” – mondta lapunknak Réka. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email