22_03_29_erdmost_nincskep

A jó gazda megtanul kutyául

22_03_29_erdmost_nincskep

A jó gazda megtanul kutyául

A Mancsvár Kutyasuli kutyanevelési tanácsadója, Geszti Karolina ingyenes interaktív tanácsadást tart a Facebookon, hogy a gazdák minél több információt kapjanak az állatok viselkedéséről, kommunikációjáról. Csak úgy javíthatunk az együttélésünk minőségén, ha megértjük, mit és miért tesznek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Milyen céllal készültek az első videók? Egyáltalán meg le-het tanítani a gazdákat a Facebook segítségével a helyes nevelésre?

Fontos, hogy én is lássak felvételeket a kutya és a gazda kap-csolatáról, a köztük zajló kommunikációról. Nagyon sok on-line képzést tartottam a koronavírus-járvány miatt, bátran mondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy a módszer így is működik. Az ingyenes vi-deókkal az a célom, hogy megtanítsam a gazdákat a legalapvetőbb kutyás tudnivalókra, hiszen aki kutyát tart, annak szüksége van bizonyos információkra az állat kezeléséről, neveléséről és gondolkodásmódjáról. Nem arról van szó, hogy a gazda rendelje alá magát a kutyának, sokkal inkább az a fontos, hogy kialakuljon az eb és a gazdi között egy kiegyensúlyozott és harmonikus kapcsolat.

Hogyan választ témákat?

Általában szavazást írok ki az oldalra, így az olvasók dönthe-tik el, mi érdekli őket a leginkább. Ennek alapján készítek egy fél- vagy akár egyórás videót. Azért ilyen hosszút, mert úgy érzem, nem lehet rövidebben teljes értékű válaszokat adni. Mindig igyekszem sokoldalúan körbejárni a problémát, hogy az valamennyi gazdára érvényes legyen. Szerencsére nagyon jó visszajelzéseket kapok, látszik, hogy sokan szeretnének többet tudni arról, hogyan biztosíthatnak igazán jó életet a kutyájuknak. 

Melyek a legtipikusabb problémák, amikkel a gazdik a mindennapokban küzdenek?

A pórázon sétáltatás általában a legnehezebb feladatok közé tartozik, függetlenül a fajtától. Én amúgy nem szeretem a pó-rázt, inkább úgy használom, mint egy biztonsági kötelet, semmiképpen sem kommunikációs eszközként. Az emberek azonban pontosan ennek tekintik a pórázt, amikor jobbra-balra húzzák vele a kutyát. Így a kutya csak azt tanulja meg, hogy elég rángatnia a pórázt, és arra megy, amerre szeretne. Ha viszont csak biztonsági kötélként alkalmazzuk a pórázt, lehetőleg több méter hosszan, akkor a kutyának van lehetősége hibázni, de javítani is, és ilyenkor használhatjuk a hangunkat, mint kommunikációs eszközt. Ezen kívül a leggyakoribb problémát a behívás, a felugrálás, és a szobatisztaság okozza, de ezek a nehézségek mind abból adódnak, hogy az embereket nem minden kutyasuliban tanítják a kutya ismeretére, nyelvezetére, ezért félrecsúsznak a dolgok. 

Lehet javítani a kutya-gazda kapcsolatán akkor is, ha már idősebb a kutya és hagytam, hogy a fejemre nőjön?

A kutyák rendkívül értelmes állatok, kortól függetlenül. Kizárólag a gazdán múlik, hogy képes-e felismerni a problémákat, és akar-e tenni ellenük. Amennyiben a szándék megvan, akkor bármilyen kutya bármilyen korban javítható. 

Mi a véleménye arról, hogy sokan elmossák a határokat a kutya és az ember között, és kisgyerekként kezelik a kedvencüket?

Fontos, hogy határokat szabjunk, amiket aztán rugalmasan ke-zelhetünk, de csak akkor, ha a kutya megfelelően viselkedik. Semmi baj sincs azzal, ha a kutya felmegy a kanapéra, amennyiben a gazdának ez nem okoz gondot. De ha olyasmit csinál a kedvencünk, amit mi nem szeretnénk, akkor képesnek kell lennünk arra, hogy újra felállítsuk a határokat. Ezt egy jó szülő ugyanígy csinálja. Emiatt is tudom megérteni azokat, akik gyereküknek tekintik a kutyájukat. De szerintem a legjobb, ha kutyaként tekintünk rá, ám gyerekként szeretjük.

Ezek szerint nekünk, embereknek nagyobb szükségünk van az oktatásra, mint a kutyánknak? 

Egy kutyát könnyű megtanítani bármire, ha értjük és beszéljük a nyelvét, illetve ha ismerjük a gondolkozásmódját, személyiségét is. Az én feladahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg inkább az, hogy a gazdikat tanítsam. Ha az ember jól tud kommunikálni a kedvencével, akkor működőképes, harmonikus lesz a kapcsolatuk, és ez a legfőbb célom. Nem az a fontos, hogy lábnál kövessen, üljön, feküdjön vagy trükköket tudjon a kutya, hanem hogy értse azt, amit a gazdája mond. Hiszen onnantól kezdve mindent meg tudnak beszélni egymással. Akár olyan bonyolult dolgokat is, hogy ugyan felmehet az ágyra, de a párnákra nem feküdhet rá.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email