erdi_zeneszek_boritokep

Mit köszönhet az emberiség az érdi muzsikusoknak? Készüljön fel, nem is keveset

erdi_zeneszek_boritokep

Mit köszönhet az emberiség az érdi muzsikusoknak? Készüljön fel, nem is keveset

Vajon Érd is fel tud mutatni olyan ikonikus zenei produkciót, aminek csodájára jár a világ?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mozart, Beethoven, Haydn. Néhány név, akik hozzájárultak, hogy Bécset manapság is a zene egyik fővárosaként emlegessék.

Queen, Rolling Stones, Led Zeppelin. Száz évvel később, és immár egészen más melódiákkal, Londont tették naggyá zeneileg.

Aztán persze vannak helyek, amiket egy-egy előadó vagy épp hangzás emelt ki a „szürkeségből”. New Orleansról a jazz, míg Jamaikáról a reggae szülőhelyeként szokás beszélni. Ahogy Liverpoolról sem csak Szoboszlai juthat az eszünkbe.

Rendben, ez azért túlzás, úgyhogy nézzünk közelebbi példákat. Noha bizonyos körökben már közhely, de tény, hogy Pécsett van valami a levegőben, mert számos híres és népszerű előadó kötődik a baranyai városhoz. Vagy ott van Debrecen, aminek a Tankcsapda csinált városimázst.

Hogy Érd fel tud-e mutatni olyan ikonikus zenei produkciót, aminek a csodájára jár a világ, és akire a helyi közösség is büszke lehet, azt önökre bízzuk. Az viszont biztos, hogy meglepően sok muzsikus kötődik a városhoz. Persze ki jobban, ki kevésbé. Valakinek ismerik a nevét, valakinek csak hallják.

A lista összeállításakor egyébként az okozta a legnagyobb fejtörést, mi alapján tekintsünk egy zenészt vagy zenekart érdinek.

Aki itt született, itt nőtt fel, akár mostanság is itt koptatja az aszfaltot? Vagy az is érdi, aki már sikerekkel a háta mögött költözött ide? És akkor az ő korábbi dicsősége már a miénk is? Aki itt él, de az utcán még nem látták, mert ahogy az errefelé szokás, ide csak aludni jár?

Ha egy négyfős bandából csak az egyik tag érdi, akkor attól az a csapat már érdi? Aki büszkén felvállalja, vagy aki egy szóval sem említi, hogy honnan jött? Vagy kizárólag az vallhatja magát helyi előadóművésznek, akinek az érdi utcák illata árad a grúvjaiból és riffjeiből? S még megannyi nyomasztó kérdés…

Akárhogy is van, készítettünk egy lejátszási listát, amiben a jó szándék vezetett. Persze ettől még előfordulhat, hogy akadnak köztük, akik már nem érdiek, esetleg időközben szögre akasztották a zongorát. Viszont életük vagy munkásságuk valahol, valaha azért keresztezte a várost.

Amúgy pedig, látva városunk páratlan gazdagságú zenei világát, már most borítékolható, hogy lesznek hiányzók. Tőlük előre is elnézést! Ígérjük, a következő listán rajta lesznek ők is.

Kezdődjön a tánc!

Nos, akivel kapcsolatban biztosan nem merülnek fel identitásbeli kérdések, az Szabó Ádám. A harmonikás, énekes gyerekkorától kezdve a mai napig Érden él, ezt pedig mindig ki is hangsúlyozta. Érdiként lett a 2011-es Csillag születik második, és a 2014-es X-Faktor ötödik helyezettje. Sikeresen szerepelt az Eurovíziós Dalfesztiválon, a Sztárban sztár című énekes showműsor hetedik évadát pedig meg is nyerte.

 

Szabó Ádám a kortárs magyar popzene egyik legmenőbb alakja, aki nem csak mások dalainak népszerű tolmácsolója vagy közreműködője, hanem saját zenéjével is elnyerte a közönség tetszését.

 

Más műfaj, más megközelítés, de a népszerűség Fásy Ádám esetében sem kérdés. Igaz, ő már felnőtt emberként csatlakozott hozzánk, érdiekhez, de nem is kérdés, hogy helye van a listán. Idézzük fel a jellegzetes orgánumot egy klasszikussal!

 

És ha már „Pici szívem”, akkor az előző videóban még karon ülő Zsüliette időközben felcseperedett, és édesapja nyomába lépett.

 

Nem könnyű továbblépni, de azért tegyük meg! Egy rendes érdi bizonyára hallgatja az Érd Médiacentrum rádióját, az Érd FM 101.3-at, vagyis senkinek sem kell bemutatni a legendás Karthago billentyűst, a nem oly rég Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Máté Péter-díjas Gidófalvy Attilát. Gidó most már hosszú évek óta az Érd FM: Rockbarlang című műsorának vezetője, ahova érdi otthonából jár be szerdánként.

 

A város iránti elkötelezettségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy az ő nevéhez fűződik az érdi női kézilabdacsapat indulója.

 

És ha már Érd FM, akkor maradjunk még házon belül. Urbán Szabi nemcsak arról híres, hogy a kollégánk, hanem arról is, hogy a Hollywoodoo zenekar gitárosa. Sőt, amíg Szabinak csak a munkahelye Érd, addig az együttes dobosa életvitelszerűen is itt tartózkodik. Ez így pont kettő a hatból, vagyis az amúgy Veszprémből indult banda harmadrészt a miénk is.

 

A családnak már évtizedek óta volt egy víkendháza Érden, ahol a Kimnowak alapítója, Novák Péter is időről-időre megfordult. Aztán egyszer csak úgy döntött, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatot Érddel. Vagyis ide költözik, aminek most már közel két évtizede. Erről szól a dal.

 

Egy időben Holló József, az R-GO alapítója, Demjén Ferenc alkotótársa is érdinek vallhatta magát. Jóllehet nem ment messzire, információink szerint manapság a szomszédos Diósdon él.

 

Holló József már érdi lakosként ismerkedett meg a VMG-ben végzett muzsikussal, Molnár Lacisszal, akivel közösen alkották meg az alábbi crossover stílusú műveket. Így elmondhatjuk, hogy a Princess és Grácia hegedű-, valamint a Mona Lisa operatrió is Érd szülötte.

 

 

 

És ha már hegedű. Érden született és nőtt fel Farkas Izsák, a Lukin Zeneiskola kiemelkedő tehetségű tanítványa, akinek nyolc testvére közül még hárman lettek zenészek.

 

Farkas Izsák egyrészt kiváló hegedűs, másrészt az új hangzások megszállottja. Elektromos hegedűjével, performanszaival a zene fogalmi határainak tágításán dolgozik – írják róla. Ez a nyitottság abból is látszik, hogy a hegedűtől elsőre talán távol álló műfajokban is szívesen részt vesz. Itt például a nagy sikerű hiphop show, a Red Bull Pilvaker prímásaként – már ha ezt így nevezik – tűnik fel.

 

Kísérletezésért Huszár Endrének, azaz Endre-eNerd-nek sem kell a szomszédba mennie. Nem is ment. A dobművész közel húsz évvel ezelőtt azért költözött Érdre, mert itt talált rá arra a házra, amiben a nem mindennapi zenei elképzeléseit kompromisszumok nélkül, akár éjjel-nappal meg tudja valósítani.

 

Maradva még a különféle hangzásokat, stílusokat és zenei korszakokat összeforrasztó előadóknál, természetesen nem mehetünk el szó nélkül Szentpéteri Csilla mellett, aki ha szerencsénk van, szintén bármikor szembe jöhet velünk az érdi utcákon.

 

Végignézve az 1983-ban kezdődött pályafutásán, nem is kérdés, hogy Birta Miklós, vagy – ahogy a szakmában ismerik – Miki a kortárs hazai gitárművészet egyik nagyágyúja. A sokoldalú alkotó kompozícióit önmagukban is kellemes élmény hallgatni, hát ha még közben eszünkbe jut, hogy ő is itt jár közöttünk, akkor még inkább kihúzhatjuk magunkat. Ja és ne felejtsük azt sem, hogy Jazzpresszó néven neki is van egy sok-sok éve tartó műsora a helyi adón.

 

A kicsit talán elvontabb, nehezebben befogadható, vagy egyszerűen csak más fület igénylő zenék után nézzünk valami mást!

Városunkban nem csak a modern dallamoknak élnek képviselői. A 90-ik születésnapját jövőre ünneplő Madarász Katalin nóta és népdalénekes kapcsán felsorolni is nehéz, hányszor kapott elismerést. Például 2015-ben Érd Város Életmű Díját is átvehette. Nem mellesleg a helyi értéktárnak is a tagja, azaz Érdikum.

 

Hasonló zenei világban mozog Kóka Rozália is, akit épp az idén választottak Érd díszpolgárává. A népi kultúra nagykövete 1971-ben alapította meg az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört. Hallgassuk meg tőlük ezt a dalt.

 

Az idősebb érdi korosztályt képviseli Deák Mihály is, aki dobosként kezdte anno. Például évekig az Apostol együttesben játszott, majd egy váratlan fordulattal „kilépett a fényre”, és énekelni kezdett. Többek közt a Pécsi Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Színház magánénekese is volt. A Sevillai borbély, Bánk bán, Rigoletto, csak néhány a szerep a sok közül. De olyan is volt, amikor a nótáját húzták el.

 

1991-ben költözött Érdre Palcsó Sándor, a magyar operaművészet kiemelkedő alakja. A 2021-ben elhunyt, kétszeres Liszt Ferenc-díjas, Érdemes és Kiváló művész 2011-ben kapta meg Érd Város Életműdíját.

 

A 92 esztendősen elhunyt Palcsó Sándorral szemben tragikusan fiatalon távozott Varga Zoltán, akinek Szigeti Eszterrel alkotott duója hosszú évek óta az érdi rendezvények állandó produkciójának számított. Az Érdikumok közé is beválasztott páros többek közt érdi költők megzenésített verseivel lépett a közönség elé.

 

Szóka Júlia operettprimadonna neve is ismerősen csenghet az érdiek előtt. A nemrégiben például Dankó Pista Életműdíjjal kitüntetett énekművésznek Érd a lak- és munkahelye is egyben, hiszen a Lukin László Zeneiskola tanáraként is szerepet vállal a város életében.

 

Pomázi Zoltán 1974-ben alapította meg a Bojtorján country zenekart, ami önmagában is sikeres pályát futott be. Zenéjük mégis onnan lehet igazán ismerős akár az ifjabb nemzedékeknek is, hogy sokáig alkotótársai voltak Halász Juditnak, a magyar gyerekzene ősanyjának. Az érdieknek pedig még onnan is, hogy itt él.

 

Környezetbarát kortárs zene – így írja le saját művészetét az 1997 óta Érden élő szicíliai olasz származású alkotó, Csepregi György, aki képzőművészként és íróként kezdte, később mégis a zeneszerzés lett a hivatása.

Lazításképp hallgassuk meg Gergely Róbert slágerét, aki a dal megjelenésekor, 32 éve még nem volt érdi. Nem úgy, mint manapság. Valami változik, valami örök, ahogy ez a dal is.

 

Kecskés Tibor érdi lakos az ezredforduló sztárja. Ő volt Kefír, és zenésztársával, Szamócával csak úgy ontották magukból az érzelmes slágereket.

 

Sokszor játszik a szív húrjain az érdi zongorista, gitáros, énekes, multiinstrumentalista Zoller Zsolt is. Aki egykoron az alábbi dal videóklipjéhez is Érdet találta a legjobb helyszínnek.

 

Ahogy arról az elején is merengtem, az adott földrajzi helyhez kötődésnek van egy másik szintje is. Történetesen amikor a szerző a szülőföldjét, otthonát is megénekli, vagy valamilyen egyéb formában idézi meg azt. Zoller Zsolthoz hasonlóan vannak még néhányan, akik nem rejtették véka alá érdi mivoltukat.

A legtöbb ilyen előadó – talán nem véletlenül – az utcák hangjának is tekinthető hiphop, rap műfajából érkezik. Az egyikük a spanyolos vibe-ban utazó Kondor, akiről Érden mindenki tudja mire képes. Kérdezz meg bárkit!

 

Nagyjaku Bűnös Város című nótája tulajdonképpen az érdi Kőbánya blues. Az érdi rapper életművében egyébiránt többször is felbukkan a szülőföld. A hely, ahol ugyan kemény az élet, de azért van remény.

 

Mellékszál, de nem menjünk el szó nélkül a sláger mellett, ami valószínűleg a legismertebb olyan dal a magyar poptörténelemben, melyben Érd neve elhangzik.

 

No de vissza a bűnős és kopottas érdi flaszterre. „Itt is szólnak még fegyverek a téren, félelem és fájdalom tölti meg a helyet” – mondja kis TZ, ami talán túlzás, de a művészi szabadságba simán belefér.

 

Ha a Bűnös Város Érd himnusza, akkor Mc Wee sorai lehetnének a Szózat.

 

Krämer „Kispapo” Pétert nem kell bemutatni az ÉrdMost olvasóinak. Habár, az érdi ökölvívó másik életéről eddig nem számoltunk be, pedig a sportoló a beszédes 2030 Dogma nevű rapcsapat tagjaként is öregbíti a város hírét. Sőt, például ebben az ER-el közös videóban nem csak szövegelnek, hanem a metropolisz néhány szegletét is felvillantják.

 

A paksi származású, de ma már „ízig-vérig” érdi Hesz Ádám szintén nyitott a hiphop-os együttműködésekre. A gitáros, dalszerző három éve karácsonykor egy dalt is ajándékozott az érdieknek. Pusztán érdekesség, hogy az alábbi, Day-el forgatott klipjében az ismerős érdi helyszínek közt – amolyan toposzként – az a Bádogos utcai kosárpálya is feltűnik, ami a fentebb már idézett Kispapo videóban is.

 

Kérem szépen, elérkeztünk ahhoz az zenészhez, akinél „érdibb” előadót biztos nem találunk ezen a listán. Ő az egyetlen, aki már a nevével egyértelműsíti, hogy mi, merre, hány méter. És még egy dolog: írjuk be a Youtube keresőjébe, hogy Érd, majd figyeljük az első találatot. (A trükk csak akkor működik, ha nem vagyunk bejelentkezve.)

 

Dalainak nézettségét látva, Érdi Baba bizony komoly népszerűségnek örvend, de azért még nem említhető egy lapon a műfaj szupersztárjával, Kis Grófoval, aki néhány esztendeje egy érdi kisfiú nevét is dalba foglalta.

 

Volt már hiphop, opera, jazz, kísérleti zene, miegymás, azonban a rock’n’roll érdi helytartóiról még kevés szót esett. Pedig ha valamiben erősek vagyunk, akkor ebben. Is.

Ma már nem léteznek, noha jól indult a karrierje az Áprily Bence vezette Privát SIKA tv-nek. Több lemezt is összeraktak, az egyiket például a Kispál és Borz-os Dióssy D. Ákos közreműködésével, aztán vége. De előtte még írtak egy számot, amit nem is Érd, hanem annak egyik utcája ihletett.

 

A Ligetszépe utcát és környékét képviseli a Koalabell is, akik 2009-ben álltak – ahogy ők nevezik – az epic britrock szolgálatába. És az eddig elértek alapján úgy tűnik, nem is volt ez olyan rossz ötlet.

 

Furcsa is lenne, ha egy virágzó kertvárosban nem lenne egy kertvárosi punk-pop zenekar, pedig az a helyzet, hogy manapság már tényleg nincs is. Azonban amikor még volt, akkor a Kakaós Keszeg is kiadta magából az érdi élményeit.

 

A kertvárosi punk-popper Haller Márton később Balchicanos név alatt toborozta össze a zenész barátait, ekkor viszont már nem a város volt a téma. Ettől függetlenül érdemes meghallgatni.

 

Hogy ez a lista összeálljon, számos helyi zenész ismerősömet is megkérdeztem, vajon ők kit tartanának érdemesnek az itteni szerepelésre. Érkeztek is a különböző javaslatok, de volt egy név, ami mindannyiuknál szerepelt: Szekeres Tibor. A legenda – tették hozzá, már-már eposzi jelzőként. És valóban. A kilencéves kora óta Érden élő énekes, gitáros az 1984-es, a manapság már nem létező érdligeti strandon megtartott majálison lépett fel először a városban. Később aztán végigkoncertezte az országot, de Érd mindig a szíve csücske maradt, ahol a mai napig is rendszeresen játszik. Mostanság éppen a Behind the Rabbit nevű formációval.

 

Jimi Hendrix egyik klasszikusa, a Voodoo Child ihlette a GuyaChild nevű érdi csapatot. Akik szövegileg szókimondóak és társadalomkritikusak, míg zeneileg hiphopos, future bluesos, rockos, soulos és trapes, amit csinálnak.

 

A GuyaChild amúgy nem előzmény nélküli dolog, hiszen a társaság egy része, AppleBanger néven már korábban is próbálkozott a zenei önkifejezéssel.

Ma már nem érvényes, de egy időben két Szekeres is erősítette az érdi zenész közösséget. Mint azt Tibitől megtudtam, pont az ő utcájukban élt Andris, akinek az életművére talán szintén illik a legendás kifejezés.

 

Folytatva a legendák sorát, az igazán menőség az lenne, ha a Red Hot Chili Peppers is felvállalná, hogy érdiek. És persze még bármi kiderülhet, de addig is bólogathatunk „Magyarország legcsípősebb RHCP tribute zenekarára„, a településünkhöz szintén ezer szállal kötődő Format C-re.

 

2021-ben a D.D. Night is egy feldolgozással képviselte Érdet, méghozzá az ország egyik legismertebb tévés showműsorában.

 

A metál apropóján mindenképp meg kell említeni, hogy Bál Records néven Érden egy lemezkiadója is van a keményebb vonalnak. A részletekbe nem mennék bele, mindenki szemezgessen kedvére, de a miheztartás végett, ilyesmire lehet számítani.

 

A Bandcamp nevű oldalon barangolva találtam rá a kísérletezős elektronikában utazó Nekihirst-re, de a kedvencem Moronic, akinek sötét tónusú zenéje nem is annyira meglepetés, miután szimplán „lepratelepnek” nevezi Érdet.

 

A Soundcloudon hasonlóan izgalmas érdi vonatkozású zenékre lelhetünk. Itt van például a rapper MRC. Neuholz Attila, az érdi Bryan Adams. Vagy épp Disjunk, a fentebb már tárgyalt Privát SIKA tv dobosának egyszemélyes produkciója.

Mégis, aki igazán figyelemre méltó, az a parkvárosi Szőke Gáspár, vagyis a 20 esztendős múltra visszatekintő Gazsi Rap Show.

 

És ha valaki azt gondolná, hogy ezt már nincs hova fokozni, akkor téved. Mert, hogy a magyar könnyűzene ifjú csillaga, KKevin, azaz Kövesi Kevin is érdi nevelés. Némelyik trekjéből ítélve, neki se volt könnyű itt felnőni.

 

Vége a dalnak!

Köszönjük a figyelmet, és zárjuk a napot méltóképpen!

 

Mindenkinek nagyon köszönjük, aki segített a cikk megszületésében! Köszönjük a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskolának, de különösen Haller Marcinak és Szekeres Tibinek!

Címlapfotó: Kóka Rozália archív, Facebook/KKevin Belső fotók: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email