pomazi1_220405

Újra gyerekkoncertet adott a Bojtorján legendás énekese

pomazi1_220405

Újra gyerekkoncertet adott a Bojtorján legendás énekese

Mostanában már nem muzsikál gyerekek előtt Pomázi Zoltán, de a gárdonyisokkal kivételt tett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érden élő Pomázi Zoltán, a Bojtorján és az Új Bojtorján frontembere sok gyermekkoncertet adott korábban. Az énekes-zeneszerző az ÉrdMostnak elmondta, 2006 óta körülbelül 3000 óvodai fellépése volt az ország különböző pontjain.

„Láttam, hogy nagyon megváltozott minden – főleg a gyerekek. És nem biztos, hogy ezt tovább szeretném csinálni. Lemezt nagyon szívesen írok” – hangsúlyozta.

A zene világnapja alkalmából mégis fellépett a héten a Gárdonyi iskolában, ahol egy negyvenöt perces koncertet adott a gyerekeknek. A mintegy négyszáz alsó tagozatos az aulában hallgatta, a nagyobbak pedig az osztálytermekben, az iskolarádión keresztül.

„Hogy mi motivált most, hogy mégis fellépjek? Az, hogy érdi vagyok. Kedvesen megkértek, és én eljöttem” – mondta az énekes. Az érdi gyerekek egyébként kitörő örömmel fogadták Pomázi Zoltánt, akivel együtt énekelték a dalokat, hangosan nevettek és tapsoltak. A kis közönség lelkesedésére tehát nem lehetett panasz.

„A gyermekkoncertek műfaját, egy kis túlzással elmondhatom, én találtam ki. 1976 környékén meghívott az Országos Rendező Iroda Zánkára, ahol vezető színészek csináltak gyermekműsort. Nem volt vezérfonala – a színész kijött, elmondott egy verset, majd lement” – emlékezett Pomázi Zoltán.

„Legnagyobb megdöbbentésemre odaállt a művész, és elszavalta Weöres Sándor Kisfiúk témáira című ciklusából azt, hogy „Jobbra át/balra át/én masírozok legelöl/temetjük a nagymamát.” Ez mi?! Mit képzelnek, ez gyerekeknek való?! Majd kiálltam a Száncsengővel. Ez akkor vadonatúj dalom volt. És azt láttam, hogy a gyerekek éneklik velem.”

 

„Megkerestem Halász Juditot, akinek akkor már megjelent a Kép a tükörben című gyermeklemeze. Azzal az elképzelésemmel álltam elő, hogy van egy zenekar, a Bojtorján, amelyik kísérné őt, ha megzenésített gyermekverseket adna elő.

Nagyon nem akarta, de valahogy mégiscsak rábeszéltük. Bródy János is segített, beszélt vele” – idézte fel a kezdeteket Pomázi Zoltán, aki aztán huszonhárom éven át dolgozott együtt Halász Judittal, ezt követték az önálló, szintén nagy sikerű gyermekkoncertjei.

A Covid alatt ugyan nem voltak fellépései, de sok dalt szerzett, főleg versmegzenésítéseket. Jelenleg két állandó műsora van: egy Latinovits Zoltán-emlékest, és egy Radnótihoz kapcsolódó, a Tétova óda című zenés könyvbemutató.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email