Minden hír

Az idei év utolsó Ökofilmklubjában december 1-jén, szombaton 18:30-tól az Oscar-díjas Mindenki című magyar rövidfilmmel és egy valóban mindenkit érdeklő témával készülnek a szervezők. Az oktatás 21. századi kihívásairól, a Z generáció motivációs lehetőségeiről Nahalka István oktatáskutatóval, egyetemi óraadó tanárral lehet majd beszélgetni a vetítés után a Parkvárosi Közösségi Házban.
November végére igencsak megnőtt a bajuszos férfiak száma itt, Magyarországon is. Hírességek, sportolók is bajuszt növesztettek nemes célból: hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák szűrésének jelentőségére. A Movember Magyarország és a Menst Manust Mozgalom alapítójának és elnökének, Honti Dániel Lászlónak az a célja, hogy minél több férfinak felnyissák a szemét és ráébresszék őket arra, hogy nélkülözhetetlen és felelősségteljes szerepet töltenek be a társadalomban és családjuk életében, ezért nagy szükség van rájuk.
Akik korábban nem részesültek a téli rezsicsökkentésben, és október 15-ig bejelentették igényüket, 12-12 ezer forint értékben kapnak tüzelőanyagot. Érden közel négyszáz család élhet ezzel a lehetőséggel. Az érintettek várhatóan még az idén megkapják azt az igazolást, amivel átvehetik majd a tüzelőt – jelentette be T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.
Beiskolázási nyílt napot tartottak szerdán az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban, a nyolcadikosok és szüleik számára. Az érdeklődők az iskoláról, illetve a felvételi követelményekről tájékozódhattak, és beülhettek nyílt órákra is. A Gárdonyiban két gimnáziumi osztály indul a 2019/20-as tanévben.
Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a november 29-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokságra készülő keretet. Ennek értelmében az ÉRD-ből Tóth Gabriella maradt a tizennyolcas keretben, valamint tartalékként Janurik Kinga és Szabó Laura utazik, Kiss Nikolett pedig itthon marad.
A Velencei útról, lakossági felajánlásnak köszönhetően érkezett az a fenyőfa, amit a hét elején helyeztek el a Budai úti körforgalomban az ÉKFI munkatársai. A hétvégén pedig felkapcsolják a karácsonyi díszkivilágítást is, ezzel kapcsolatban megkeresésünkre elmondta Zólyomi Ádám, hogy 300 m hosszú, korszerű, LED fényfüzéreket fognak elhelyezni egységes színben és egységes dizájnnal, hogy egy hangulatos összképet tudjanak megvalósítani a Polgármesteri Hivatal, a Polgárok Háza és a Magyar Földrajzi Múzeum homlokzatán.
"Európa léte a tét, de nem pusztán arról van szó, hogy az Európai Unió politikai szinten egyben tartható-e, vagy szétfeszítik belső ellentétei, hanem arról, hogy akarja-e Európa, hogy fennmaradjon az európai civilizáció, legalábbis az általunk ismert európai kultúra és civilizáció. Erre a jövőre esedékes európai parlamenti választáson kapunk majd választ," mondta el többek között Bayer Zsolt előadásán szerdán este a Parkvárosi Közösségi Házban.
Országszerte körülbelül 300 ponton lehet leadni a 0-18 év közötti rászoruló gyermekeknek, fiataloknak szánt ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciójában november 30-december 20 között. A diósdi Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár már 2012 óta az akció egyik hivatalos gyűjtőpontja. Az idén 15 éves karitatív programot évről évre közszereplők népszerűsítik: idén például Chuck Norris indította el a gyűjtést.
Mintegy 30 millió forintos önkormányzati támogatásból cserélték ki a Kincses Óvoda Kutyavári Tagóvodájában a vízvezetéket és a mosdókat, amire azért volt szükség, mert az eredeti csövek elöregedtek, és nem tudták teljesíteni a szolgálatot, állandóak voltak a mosdókban a beázások, a szakemberek pedig azt állapították meg, hogy le kell cserélni a vizes blokkokat.
Műanyag flakonokból készült malac, sündisznó és pingvin, valamint csipeszekből kreált karácsonyfadíszek, műanyagkupakokból álló hernyók, egy kartonpapírból összeeszkábált Meseház és még több, mint száz játék népesítette be a Szivárvány Óvoda Meseház Tagóvodájának auláját múlt héten.
Hornung Zsuzsanna, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium német szakos mentortanára tartott az Őszi Pedagógiai Napok keretében interaktív előadást az érdeklődő pedagógusoknak "A tanulás tanítása" címen, ahol megismertette a résztvevőkkel az agyféltekék funkcióit, és azt, hogyan lehet a tanulást is, a tanítást is sikeresebbé tenni egyrészt azzal, hogy mindkét agyfélteke működését ösztönzik a pedagógusok, másrészt, hogy a diákok kedvenc agyféltekének megfelelő tanítási módszereket, feladatokat, sőt, akár felmérőket használnak.
Talpraesett diák, izgalmas továbbtanulási terveket dédelget, igazi csapatjátékos – így jellemezhetnénk Érd negyedik diákpolgármesterét, aki szoros napirendet alakított ki magának, hogy a versenysport, az iskola és a diák-polgármesterség mellett még jusson ideje a kapcsolatok ápolására, a közös programokra a barátokkal és persze a pihenésre is. Családja büszke elért sikereire, hiszen a húga számára is követendő példát mutat személyiségével. Lázár Evelinnel beszélgettünk.
A november elején megtartott kiképzéssel egybekötött nyílt nap után vasárnap a nagyközönség előtt ismét megmutatták magukat a huszárok, akiknek ezúttal is három napos kiképzést szerveztek a Simonpusztai Lovasparkban - a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület, a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel karöltve. A rossz idő ellenére a lovasparkba ellátogató érdeklődőket a szervezők végigkalauzolták hazánk történelmének főbb állomásain - a lovak és lovasaik segítségével. Volt itt ágyúdörgés, huszár karüsszel, sőt még lovas birkózás is.