Minden hír

Jóllehet Cook kapitány révén az európaiak csupán 1769-ben szereztek tudomást Ausztrália létezéséről, mégsem kellett sokat várni arra, hogy magyar ember lépjen az új kontinensre. Az "Ausztrália magyar szemmel" című, nemrégiben megjelent könyv - egyebek mellett ezt, - a magyarságnak e távoli földrésszel való kapcsolatát tárja az olvasó elé, hangzott el a kötet érdi bemutatóján a Magyar Földrajzi Múzeumban.
Ezekkel a szavakkal zárta beszédét Bogatin Attila szombaton délután az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesületének évzáró ünnepségén. Mert ha sok baba születik, sok babakocsi, pelenka, babruha és babaétel és még megannyi más dolog kell, a növekvő kereslet pedig szükségszerűen löketet ad a gyártásnak, ehhez pedig munkaerőre van szükség, tehát a foglalkoztatottak száma is emelkedik. "Magyarul, a több babakocsi azt jelenti, hogy a nagycsaládok motorjai a gazdaságnak, ők azok, akik mozgatni, fenntartani tudnak egy országot, egy világgazdaságot."
Nagy György falikárpitjait 1996-ban láthattuk a művelődési központban az augusztus 20-ai ünnepi program részeként. Akkor persze még a gobelinek készítője is ott lehetett a megnyitón, a mostani tárlatnyitón már csak fia, Nagy Péter emlékezhetett meg róla, a műveket Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe.
Az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium ötvenöt végzős diákjának a ruhájára került fel pénteken este a szalag az ÉRD Arénában megtartott szalagavató ünnepségen. "A kis szalag a gárdonyis jelvényen a külvilág felé lehet a felnőtté válás jele, de ti tudjátok, hogy ez ennél több: benne vagytok ti magatok is, a Gárdonyiban eltöltött négy év, minden szépségével és nehézségével együtt", mondta el köszöntő beszédében Vásárhelyi Pálné igazgatóhelyettes a végzősöknek.
Már itthon is dúl a Black Friday láz, ami elsősorban az internetes vásárlásokban és akciókban jelenik meg: egy felmérés szerint tavaly 128 milliárd forint értékben rendeltünk az interneten, és ennek több mint 20%-át, azaz 27 milliárd forintot egyetlen napon, a Fekete Pénteken költöttünk el a virtuális térben. A felmérések szerint átlagosan körülbelül 47 ezer forintot költünk el ezen a napon, általában játékra, ajándékra és háztartási gépekre, szórakoztató elektronikai eszközökre, ruhákra és konyhafelszerelésre .
A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának szakmai vezetésével fejlesztik azt a cipősdoboz nagyságú műholdat, ami várhatóan 2020-ban indul útjára az űrbe, hogy segítséget nyújtson az űridőjárás előrejelzésében, tudtuk meg Zábori Balázstól, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársától, aki november 26-án 19 órától fogja a témát bővebben kifejteni az Érdi Csillagászati Klub soron következő előadásán a Magyar Földrajzi Múzeumban.
Egygólos előnyről várta a norvég Storhamar elleni EHF-Kupa visszavágót az ÉRD női kézilabda csapata, amely jól is kezdte a csoportkörbe jutásért rendezett második mérkőzést. Azonban a szünetre fordítottak a vendégek, majd a második játékrész elején hétgólos előnybe kerültek. A hajrában az ÉRD ugyan közelebb került, de az utolsó percekben eldöntötte a továbbjutást és 32-27-re nyert a norvég csapat.
Idén is megtelt érdeklődőkkel az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tornaterme az intézmény nyílt napján. A végzős általános iskolások és szüleik nemcsak a felvételi követelményekről és az induló szakokról kaptak tájékoztatást, hanem bekukkanthattak a tanműhelyekbe, tanórákba is, és találkozhattak, beszélgethettek az intézmény diákjaival, tanáraival is.
Az érdiek többsége egyetért a város fejlesztési irányvonalával, és támogatja a Batthyány 2028 programot – mondta szerdai sajtótájékoztatóján T. Mészáros András polgármester, aki két közvélemény-kutatás eredményét ismertette. Az egyiket a Forsense intézet készítette, a másik pedig az önkormányzat által közzétett online konzultációs kérdőív volt, ami a Batthyány 2028 program célkitűzéseivel kapcsolatban kérte a lakosság véleményét.
A Balaton tündérével és Helka hercegnővel találkozhattak tegnap az Érdligeti, a Marianum és a Diósdi Eötvös József Általános Iskola alsósai, ugyanis Nyulász Péter, a Helka-trilógia szerzője volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, amit szerdán a kora délutáni órákban rendeztek a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szeptember végén rendezte meg a szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkillst Budapesten. A megmérettetésen 28 ország összesen 525 versenyzője mérte össze 37 szakmában a tudását. A Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola egykori diákja, a huszonkét esztendős érdi Cseke Szabolcs a dobogó 2. fokára állhatott a festő és díszítőfestő szakmában.
Számos érettségi előtt álló diák vett részt szüleik és pedagógusaik társaságában a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Finomságok éretleneknek és érdeklődő éretteknek című új sorozatának első előadásán, amit szerdán este tartott dr. Szentesi Zsolt, az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Tanszékének vezetője az emelt szintű magyar érettségiről.
Az emelt szintű magyar érettségire segítheti a végzős diákok felkészülését a Csuka Zoltán Városi Könyvtár november 21-én, szerdán induló, "Finomságok éretleneknek és érdeklődő éretteknek" című sorozata, amely várhatóan három előadásból áll majd. Az első alkalmon, november 21-én 17 órakor dr. Szentesi Zsolt, az Eszterházy Károly Egyetem tanára fog tippeket adni arról, hogyan lehet sikeresen ráhangolódni az írásbeli műelemzésekre.