22_03_29_erdmost_nincskep

Családbarát Önkormányzat díjat kapott Érd

22_03_29_erdmost_nincskep

Családbarát Önkormányzat díjat kapott Érd

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete az idei évben is díjazta a családbarát önkormányzatokat a Parlament Vadásztermében. Az esemény egy szakmai konferenciával és kerekasztal-beszélgetéssel is kiegészült. 2019-ben Érd város önkormányzata is családbarát önkormányzat elismerést kapott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az eseményen Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke beszédében hangsúlyozta: a NOE egyik legfontosabb feladata az értékfelmutatás, az, hogy minél többen megismerhessék a gyermekvállalás, a családdá válás örömét.

– A díjazott önkormányzatok az életre mondott igeneket teszik láthatóvá és talán nem túlzás azt mondani, hogy együtt is örülnek a családokkal. Nem a díj motiválta az önkormányzatokat, hanem elkötelezettségük a családok és az általuk alkotott közösség irányába. Az a település, ahol jól érzik magukat a családok, jó eséllyel számíthat rájuk lokálpatriótaként, közösségi emberként, önkéntesként. Az az ország, ahol a családok jól érzik magukat, ahol szívesen vállalnak gyermeket, joggal bízhat a jövőjében – emelte ki köszöntő beszédében Kardosné Gyurkó Katalin. 

Úgy fogalmazott: a családbarát önkormányzatiság egy jövő- és nemzetépítő szolgálat. 

A NOE elnöke arról is szólt, hogy az önkormányzatok is erősödnek a családbarát intézkedéseknek köszönhetően, ugyanis egymásra odafigyelő közösség jön létre a településen. Mint mondta, a beérkező pályázatokból egyértelműen látszott, hogy az önkormányzatok, a polgármesterek bíznak a közösségükben. A NOE pályázatának célja ez is, hogy a jó példákat, a remek családbarát intézkedéseket kiemeljék, megmutassák és elismerjék.

Az eseményen Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a díjazott önkormányzatok családbarát programjai mintául szolgálnak minden településnek, hogy nemcsak egy szűkebb környezetben, hanem az egész Kárpát-medencében megjelenhetnek. Mint mondta, nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira, a gyakorlatban kipróbált kezdeményezésekre, amelyek szolgálják a helyi közösséget.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a családok védelméről szóló konzultáción közel 1,4 millió ember vett részt és ez megalapozott későbbi döntéseket, köztük a babaváró támogatást, a nagyszülői gyedet vagy éppen az otthonteremtési program bővítését.

– Magyarország csak akkor lehet családbarát ország, ha az önkormányzatok is azok. Ezt a szemléletet tükrözi az a díj, amit a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2006-ban adott át először. A helyi közösségek hihetetlen fantáziával és tenni akarással fognak össze azért, hogy a családok életét könnyítsék. Azok a települések, ahol ezeket a törekvéseket az önkormányzat is segíti, az ország legélhetőbb helyévé váltak – emelte ki Dömötör Csaba.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a díjátadón arról beszélt, hogy a Családbarát Önkormányzat díj azért is fontos, mert egy olyan civil szervezet kezdeményezése, akik az életünk színterének a legfontosabb terével, a családdal foglalkoznak. Hiszen, mint fogalmazott „a család az alapja annak, hogy a helyi közösség és az ország jól működhessen”.

Érd város önkormányzata idén ismét elnyerte a Családbarát Önkormányzat díjat, melyet számos intézkedésnek köszönhet. Értékelték egyebek között a bővülő bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelyeket, az Ifjúsági Önkormányzat intézményét, a babacsomagot, az idén kibővült iskolakezdési támogatást, illetve az olyan különleges családbarát rendezvényeket, mint a Szomszédünnep, ami szintén a helyi közösségeket erősíti. T. Mészáros András polgármester tudósítónknak elmondta, hogy nem először kapta meg a város ezt az elismerést, ugyanis a NOE 10 évvel ezelőtt is díjazta Érd önkormányzatát. 

– A társadalom egyik legfontosabb szervezeti egysége a család. Ha a család nem stabil, akkor az összes többi, ami erre épül, instabillá válik. Nekünk, mint önkormányzati döntéshozóknak, nemcsak a gyermekekre, de a szülőkre, nagyszülőkre is oda kell figyelnünk, őket is támogatnunk kell. A pályázat és a díj elnyerésének másik előnye, hogy egymástól is tanulhatunk, új ötleteket meríthetünk a többi díjazott önkormányzat megvalósított gyakorlatából – hangsúlyozta T. Mészáros András polgármester, aki a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kopp Mária intézet rendezvényén egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, ahol az érdi családbarát intézkedésekről és példákról is mesélhetett a konferencia résztvevőinek.

Tekintse meg az eseményen készült képeinket:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email