varga_judit_1

Harcoljatok! – mondták a brüsszeli liftben

varga_judit_1

Harcoljatok! – mondták a brüsszeli liftben

Varga Judit és Aradszki András úgynevezett „lakossági fóruma” igazán zavarba ejtő esemény volt tegnap, és még csak nem is azért, mert az érdi média munkatársai nem kívánatos személyeknek számítottak egy városi rendezvényen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azért mégis csak ott voltunk a tilosban, és elmeséljük, mit nem kellett volna látnunk.

 

Nem mindennap sodor erre a szél egy igazi igazságügyminisztert. Olyankor a helyi sajtónak bizony ott lenne a helye, hiszen Varga Judit kormánytagként tette tiszteletét városunkban – megnyitotta az érdi „áldozatvédelmi pontot”. Több mint furcsa, hogy az eseményre a városvezető sem kapott meghívást. Igaz, a miniszter asszony nem ért rá protokolláris találkozásokra, sietnie kellett, hogy legyen ideje fél 6-tól átvedleni az érdi Fidesz celebjévé a Szepes Gyula Művelődési Központban. Nem volt nehéz megfejtenünk, hogy onnan miért tiltották ki a városi médiát. Az bizony igazi akolmeleg kampányesemény volt, azzal a bizonyos „magunk közt vagyunk, bármit mondhatunk” érzéssel.

Egyébként semmi olyan nem hangzott el, ami kívül esett volna a szokásos Fidesz-mantrákon, vagy legalább belecsempészett volna ezekbe valamit speciálisan az érdi választókerületet érintő kérdésekből. Pedig hát a miniszter asszony meghívója választókerületünk parlamenti képviselője volt. Aradszki Andrásnak jelen helyzetben moderátori szerepe volt: földobni a hívószavakat vendégének. Az első kérdésnél ez még – úgy ahogy – sikerült is neki, bár kétségeim voltak, hogy a hallgatóságot mennyire érdekelte az unió döntéshozó szerveinek működésmódja, és annak fideszes kritikája. A „jogállamiságunk”, mint hívószó azonban működött, a főbb kulcsfogalmak szilárdan megjelentek, mint zsombékok a mocsárban: „Brüsszel, a hazugsággyár”, és már a harmadik percben fölbukkant az egyik főellenség: a brüsszeli politikusokat megkörnyékező NGO-k. A Fidesz narratíva fejlődésének jele, hogy Soros nevét már ki sem kell ejteni, úgyis tudja mindenki, kinek a patája lóg ki az „engéók” mögül.

A jogállamisági jelentésekről egyébként megtudhattuk, hogy „szörnyű hazugsággyártmány”, amelynek fő forrása a „kormánykritikus NGO-k véleménye”, akik befolyása alatt Brüsszel „az állítást igazolt ténynek véve felsorolja bűneinket”. Varga Judit hiányolja a tagállamok saját véleményét, ezek helyett ugyanis a jelentés (az NGO-k mellett) „az Akadémiára, és mindenféle tudósokra mutogat, akik 10-20 éve csak szörnyűségeket írnak erről az országról”.

Szerencsére hazánk Brüsszelben sem védtelen, hiszen Varga Judit személyében olyan harcost tudhat magáénak, aki úgy érzi, „fantasztikus, hogy mi ezt a feladatot megkaptuk, és védhetjük a hazát. Mert ez egy igazi honvédő háború.” Nagyjából a hatodik percben már összeállhatott a hallgatókban az összkép: a jogállamiság vita valójában az ideológiák, világrendek harca.

Ezen a ponton muszáj kicsit szó szerint idézni a miniszter asszonyt, hogy teljes pompájában álljon itt a szép retorikai építmény:

„Amikor kritizálnak minket (Brüsszelben), akkor mindig elfelejtik, hogy a fő érték a demokrácia és a szabadság, és míg más népek ingyen kapták a szabadságot, mi azért mindig meg kellett, hogy küzdjünk. És amikor a Szuverén dönt négyévente (értsd: a választópolgárok), akkor választ egy kormányt, aki képviseli az ő akaratát. És igazából, amikor minket jogállamisági köntösbe bújtatva bántanak és boszorkányüldözés alá vetnek, akkor ezt a szuverén döntést nem akarják tisztelni. Minden egyes jogi vitának az a konklúziója számomra, hogy maguknak (értsd: az Európai Bizottságnak) igazából a magyar emberek döntésével van problémája. De hát ne keverjük össze a szezont a fazonnal! Nekünk van egy értékrendünk: mi a keresztény Európában hiszünk. Mi hiszünk a családok erejében, hiszünk abban, hogy Európa jövője nem a bevándorlásban van, és azt nem pozitív dolognak tartjuk, hanem egyfajta veszélynek, mind a kultúránkra, mint a jövőnkre nézve. A kontinens jövőjére nézve is, és ennek megfelelően hozzuk meg a jogszabályainkat. És amikor megtámadnak minket, akkor a jogszabály mögött álló értékrendet támadják.”

Törtem a fejem, mint Micimackó (gondolj, gondolj!), honnan ismerős ez a kontextus, és hát bizony miniszterelnökünk kedvenc mantrája jutott eszembe. Onnantól pedig kétségem nem volt, hamarosan előkerül a rezsicsökkentés is. És tényleg, a nyájas publikum megnyugodhatott, hogy azt is „meg fogjuk védeni” – ahogyan „a határzárunkat és a gyerekeinket is”. Egyébként Brüsszelben is vannak, akiknek a magyar rezsicsökkentés már „példát ad arra, hogy nem kell mindent kiszolgáltatni a piacnak”. Ezt Aradszki András is megerősítette, aki szintén járt Brüsszelben, és a liftben azt hallotta (nem tudjuk, kitől), hogy „harcoljatok!”

Sőt, mint kiderült, már „a kerítést is másolják”, sikerült tehát magyar rést ütnünk a brüsszeli pajzson. De nem pihenhetünk, nehéz időszak vár ránk, érzékeltette Aradszki András, hisz benne fölmerült a kérdés, hogy vajon „mennyire fognak az európai uniós szervek beavatkozni a magyar választásokba?” Amit egyébként már most is megtesznek azzal, hogy „jogosulatlanul tartanak vissza jogosan járó összegeket”.

A beszélgetés innentől a megszokott mederben maradt. Természetesen megrebbent az est folyamán a szivárványos zászló, föltűnt a háttérben a migránssimogató „liberális gőzhenger”, és szót kapott egy érdi Fidesz-önkéntes is. A végén pedig a közönség a legnagyobb megelégedéssel távozhatott, mert arra még sikerült időt szakítani, hogy bárki, aki szeretett volna, szelfizhetett egyet a miniszter asszonnyal.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email