22_03_29_erdmost_nincskep

Mostantól Cseh László nevét viseli a törökbálinti uszoda

22_03_29_erdmost_nincskep

Mostantól Cseh László nevét viseli a törökbálinti uszoda

Elek Sándor, Törökbálint polgármesterének kezdeményezésére a tokiói olimpia után aktív versenysporttól visszavonuló Cseh Lászlóról nevezik el a helyi uszodát, ahol az elmúlt években az úszóklasszis készült a legnagyobb megmérettetésekre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint korábban beszámoltunk róla, a hatszoros olimpiai érmes, kétszeres világbajnok, sokszoros Európa- és magyar bajnok úszóklasszisról, Cseh Lászlóról nevezhetik el a törökbálinti uszodát, miután a képviselő-testület rendkívüli ülésén döntöttek erről és ezt a sportoló is elfogadta.

„Törökbálint városa és lakosai méltán büszkék Cseh László nagyszerű pályafutására, sportkarrierjére, elért eredményeire, valamint a településhez fűződő kivételes kapcsolatára”

– fogalmaz a névadó ceremóniáról szóló törökbálinti közlemény, amely megjegyzi, Cseh László 2015 óta készül a törökbálinti sportközpontban.

A névváltoztatáshoz szükséges hozzájáruló nyilatkozat ünnepélyes aláírására a Törökbálint Sportközpont által szervezett búcsúztató ünnepségen került sor.

Cseh László pályafutása során ötször vett részt az ötkarikás játékokon. Első olimpiáján, 2004-ben, Athénban úgy lett bronzérmes 400 vegyesen, hogy néhány héttel az olimpia előtt eltörte jobb lábfejét. Négy évvel később, Pekingben 200 és 400 vegyesen, illetve 200 pillangón is ezüstérmes lett a 23-szoros olimpiai bajnok amerikai legenda, Michael Phelps mögött, majd 2012-ben Londonban 200 vegyesen harmadikként, 2016-ban, Rióban pedig 100 pillangón másodikként ért célba.

A Halásztelken élő – és itt díszpolgári címet kiérdemlő – Cseh László klubszínekben 2004-ig erősítette a Budapesti Spartacust, majd 2014-ig a Kőbánya SC versenyzője volt. 2014 vége óta az érdi Plagányi Zsolt vette át edzéseinek irányítását és ugyan az Egri Úszóklubhoz igazolt, de edzéseit 2015-től a törökbálinti sportuszodában végezte.

Mint Elek Sándor az Érd Tv-vel megosztotta, Törökbálinti Sportközpont neve továbbra is megmarad, az uszoda viszont a Cseh László uszoda nevet viseli a jövőben.

Törökbálint polgármestere a névadó ceremónián hosszasan méltatta Cseh László pályafutását. Mint lapunknak elmondta, az uszoda 2013-as nyitásakor sokan szkeptikusak voltak, de pillanatokon belül népszerű lett az intézmény, melyben aztán nagy segítségükre volt, hogy 2015-től Cseh László is itt készült, akinek neve miatt egyre több úszópalánta tanult vagy kezdett el úszni Törökbálinton.

Elek Sándor hangsúlyozta, a 2016-os év edzőjének választott Plagányi Zsolt vezetésével a BVSC számos tehetsége, Németh Nándor és Kovács Benedek továbbra is Törökbálinton fog készülni.

Cseh László az Érd Tv-nek hangsúlyozta, nagyon megtisztelő számára, hogy az ő nevét viselheti az uszoda és reméli, hogy ezáltal egyre több gyermek tanul meg úszni, illetve motivációt ad arra, hogy sportoljon.

Cseh László világversenyen 71 érmet szerzett, pályafutása során 112-szer volt magyar bajnok.

„Saját magamnak nehéz megítélni, mit jelentek az úszósportnak. Arra tudok gondolni, hogy mennyi szép eredményt értem el. Remélem, hogy nagyon sok embernek tudtam példát mutatni és motivációt nyújtani és ők tudtak meríteni az én versenyzésemből”

– fejtette ki Cseh László.

Arra a kérdésünkre, mennyire hiányzik pályafutásából az olimpiai bajnoki cím úgy fogalmazott, pár évvel ezelőtt biztosan mást mondott volna, de érezve az őt körülvevő szeretetet és elismerést, nem hiányzik az életéből.

„Ugyanúgy fogom folytatni a civil életemet az olimpiai bajnoki cím nélkül is és a fiatalokat is arra próbálom terelni, hogy nem attól leszel te a legjobb, hogy olimpiai bajnok vagy, hanem attól, hogy legyőzöd önmagad”

– húzta alá, hozzátéve, a tokiói olimpián – ahol 200 vegyesen 7. lett – is megkapta azt a szeretetet, mintha nyert volna.

A visszavonuló klasszis arról is beszélt, a következő időszakban próbál beilleszkedni a civil életbe és megszokni, hogy nem kell edzésekre járni, szeretne minél többet horgászni és a feleségével időt tölteni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email