22_03_29_erdmost_nincskep

Önkormányzati választás 2019.

22_03_29_erdmost_nincskep

Önkormányzati választás 2019.

A települések vezetőiről, képviselőiről, valamint a nemzetiségi önkormányzatok összetételéről döntenek ma a választópolgárok. Cikkünkben az érdi eseményeket követjük figyelemmel, óráról órára. Hírt adunk a részvételi adatokról, rendkívüli eseményekről, a voksolásról, este pedig az eredményről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

19:36 Befejeződött a voksolás

Hét órakor bezártak a szavazókörök, befejeződött a voksolás. Érden a 18:30 órás adatok szerint a választók 44,7 százaléka voksolt, azaz 24458-an adták le szavazatukat – tudtuk meg Csigi Zsolttól, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnökétől.

Az önkormányzati választás előzetes eredménye este tíz körül várható, de a nemzetiségi választásé csak éjszaka lesz meg. (Ennek oka, hogy az önkormányzati választási voksokat a szavazatszámláló bizottságok számlálják össze, míg a nemzetiségi szavazatokat a helyi választási irodák, a borítékok beérkezése után.) Az ÉrdMost ez utóbbi eredményeket így csak hétfőn közli majd.

17:36 Részvételi adatok délután 17 órakor

Délután öt óráig 21997 választópolgár ment el szavazni Érden, ami 39,99 százalékos részvételi arány. 2014-ben a szavazók aránya 17:30-kor volt 30,82 százalék.

15:25 Részvételi adatok délután 15 órakor

Délután három órakor 17972 ember adta le szavazatát Érden – ez a szavazópolgárok 32,67 százaléka. 2014-ben ez az arány 23,72 százalék volt.    

13:34 Részvételi adatok délután 13 órakor

14198-an járultak Érden az urnákhoz délután egy óráig – ez 25,81 százalék. 2014-ben a 13 óráig megjelentek aránya  19,35 százalékos volt.    

Rendkívüli esemény továbbra sem történt az érdi szavazókörökben.

12:30 Érdi Fidesz: Csőzikék megsértették a választások tisztaságát

Csőzik László ellenzéki polgármesterjelölt és jelölő pártjai ma több alkalommal is megsértették a választások tisztaságát – írja vasárnapi közleményében Simó Károly, a Fidesz érdi szervezetének szóvivője.

Szavazóhelyiségek előtt kampányoltak, plakátokat rongáltak, és ami a legsúlyosabb, személyes adatokkal is visszaéltek.

Az a lap, amely ellen ma kifogást nyújtottak be és amit nem kizárt, hogy saját politikai céljaikra lemásoltak, az adatkezelő, azaz a Fidesz tulajdonában álló, jogszabályok alapján kezelt, adatbázisban nyilvántartott azon személyek adatait tartalmazza, akik hozzájárulásukat adták, hogy az adatkezelő velük kapcsolatot tartson.

Használata, alkalmazása kizárólag a jogszabályok előírásai szerint történhet. Félő, hogy Csőzik és a mögötte álló balliberális pártok a papíron szereplő személyek ellen politikai bosszúhadjáratot terveznek. A jogosulatlan adatkezelés alapos gyanúja miatt haladéktalanul büntetőfeljelentést kezdeményezünk – írja Simó Károly.

11:25 Részvételi adatok délelőtt 11 órakor

9660-an voksoltak Érden délelőtt 11 óráig. Ez 17,56 százalékos arány; 2014-ben 11 óráig az Érdiek 13,62 százaléka szavazott.

Rendkívüli esemény nem történt.

10:15 „Érezhető a választás tétje”

Dr. Csőzik László baloldali polgármesterjelölt is leadta szavazatát.

– Érden az ellenzék szövetségbe tömörült. Szinte mindent megtettünk azért, hogy teljesítsük azt az előfeltételt, hogy esélyes kihívója legyünk a hatalomnak, és ez sikerült is. Nagyon sok munkánk fekszik abban, hogy most gyakorlatilag eldőlhet a városvezetés sorsa, és én úgy gondolom, hogy egy nagyon kemény küzdelemnek vagyunk szem- és fültanúi –nyilatkozta Csőzik.

– Magas a részvétel is, sokan jönnek szavazni, érezhető a választás tétje. Nem merek jósolni, bármilyen kimenetel előfordulhat ilyenkor – mondta, hozzátéve: öt évvel ezelőtt rendkívül kevesen mentek csak el, akkor rekord alacsony volt a részvétel,ennek az egyik magyarázata pedig szerinte az lehetett, hogy az ellenzék megosztott volt.

10:00 „A Fidesz-KDNP- Összefogás már bizonyított”

Dr. Aradszki András, a térség és a város országgyűlési képviselője 10 órakor-kor adta le szavazatát az Érdligeti Általános Iskolában.

– Jöjjenek el szavazni, mert a demokrácia ünnepe mindig a választás, még akkor is, ha magáról a kampányról ezt nem is tudjuk elmondani. Maga a választás napja, amikor el kell mondanunk, el kell döntetnünk, hogy ki képviselje az érdekeinket, az meghatározhatja életünket az adott településen – legalábbis öt évre. – nyilatkozta Aradszki András.

– Azokra kell szavazni, akik biztos pontjai a város közéletének, akikre lehet számítani, akiknek az életpályája, politikai elkötelezettsége, víziója a városról nem változik hetente vagy évente, vagy épp választási ciklusonként. És azokra, akik mögött van tudás, vízió, elkötelezettség, teljesítmény. Egyetlen politikai szövetség van, ami képes erre: a Fidesz-KDNP- Összefogás, akik már bizonyítottak, mert 2006 óta, mióta Érdet vezetik, Érd felnő a megyei jogú városi rangjához, intézményeiben fejlődik, és követni tudja a város népesedését is. Tehát menedzser típusú és politikailag is a nemzetben, népben gondolkodó csapat az övék. A rájuk leadott szavazat a jó választás – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

09:35 Részvételi adatok reggel 9 órakor

3475 fő adta le voksát reggel 9 óráig Érden. Ez 6,32 százalékos szavazati arányt jelent (ez valamivel elmarad az országos 7,20 százalékos átlagtól). Öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson ez az arány 5,18 százalékos volt.

Rendkívüli esemény az első három órában nem történt egyetlen érdi szavazókörben sem.

09:00 „Érd tovább épül vagy csatatérré válik”

T. Mészáros András polgármester reggel 9 órakor már leadta szavazatát.

– Minden szavazat számít. Mindenki mondja el, hogy mi a véleménye az elmúlt öt esztendőről, a képviselőjéről, a város fejlődéséről, építéséről, mert most tudja ezt a leghatékonyabban megtenni – buzdította szavazásra az érdieket.

– A választás tétje, hogy Érd tovább épül, vagy csatatérré válik. Azt kell mondjam, hogy soha ilyen gonosz, személyeskedő, agresszív kampányt még nem tapasztaltunk az ellenzék részéről – nyilatkozta szavazata leadása után.

– Ahogy az érdiek bíztak eddig bennem 13 évig, én ugyanúgy bízom bennünk, az érdi szavazókban a mai napon, hogy ők az építés és a város mellett fognak szavazni– tette hozzá.

A polgármester 42-45 százalékos részvételi arányra számít az önkormányzati választáson Érden.

07.45. Részvételi adatok reggel 7 órakor

Az 55003 választópolgárból 559-en jöttek el szavazni reggel hét óráig – tudtuk meg a Helyi Választási Irodától. Érden összesen 48 szavazókörben adhatjuk le voksunkat; mindegyikben rendben megkezdődött reggel hatkor a választás.

06:00 Megkezdődött a választás

Október 13-án reggel hatkor megnyitottak a szavazókörök, amelyek este hét óráig tartanak nyitva. Hogy ki hol adhatja le a voksát, itt megnézheti.

Mozgóurnát a választási bizottságoktól vasárnap délig lehet még igényelni. Kampánycsend nincs, de a szavazókörök 150 méteres körzetében a választók döntését tilos befolyásolni.

A szavazáshoz fényképes személyi okmányra és érvényes lakcímkártyára van szükség. A kormányablakok ezen a vasárnapon  reggel 7-től este 7 óráig tartanak nyitva – így a szavazáshoz szükséges, érvényét vesztett okiratot pótolni tudják a választópolgárok.

Szavazni a név melletti körbe rakott X vagy + jellel lehet. Ha valaki több polgármestert és a lehetségesnél több képviselőt jelöl meg, annak a voksa érvénytelen lesz.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email