Alsoutca82helyivedelemCZB2

Egymással vitáztak a fideszes képviselők a közgyűlésben

Alsoutca82helyivedelemCZB2

Egymással vitáztak a fideszes képviselők a közgyűlésben

Omladozó ház, repedező frakció.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Továbbra is a Fidesz-KDNP színeiben, de már nem a frakció tagjaként végzi képviselői feladatait Bács István volt alpolgármester. A politikus levélben tudatta távozása okát, ennek tartalmát Csőzik László polgármester ismertette az április 25-ei közgyűlésen:

„2002 óta szolgálom Érd városát (…), 2014 óta képviselőként. Már 2020-ban bejelentettem, hogy nem fogok indulni a 2024-es választásokon, és ehhez tartom is magam. 22 év hosszú idő. Ebből 21,5 évet úgy dolgoztam Érdért, hogy mindig presszió volt rajtam, közvetlen főnökeimnek, frakciótársaimnak, frakciótársaim rokonainak, a frakció vezetésének, valakinek állandóan meg kellett felelnem. Szeretném az utolsó fél évet minden nyomástól mentesen úgy végigdolgozni a közgyűlésben, hogy csak a lelkiismeretem és a saját értékrendem az, ami meghatározza, hogyan szavazok a választók érdekében. Éppen ezért a mai napon kiléptem a Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióból. A hátralévő időben továbbra is a Fidesz-KDNP-Összefogás jelöltjeként, de már mint nem frakciótag folytatom a munkámat Érdért és a választókért, a reményeim szerint az eddigieknél nyugodtabban és még eredményesebben.”

(Bács István döntésének okairól részletesebben itt írtunk.)

Bács István

Bács István döntése azt eredményezi, hogy rá már nem vonatkozik a frakciófegyelem, azaz saját belátása szerint szavazhat.

A testület mai ülésén nem igazán volt alkalma ellentétbe kerülni frakciótársaival, kevés napirendi pont körül alakult ugyanis ki vita.

Elfogadták a rendőrkapitányság, a polgárőrség, az állatmenhely, a Volánbusz, a Fészek Egyesület, valamint az önkormányzat által ellátott gyermekvédelmi feladatokról szóló 2023-as beszámolókat.

Kassab Miklós rendőr alezredes a rendőrség beszámolóját követően elmondta: az online térben elkövetett bűncselekmények nyomnak most leginkább a latban.

Kassab Miklós megbízott kapitányságvezető

Leggyakoribbak a pénzintézetek nevében elkövetett csalások, és növekszik az internetes vásárlások során elkövetett bűncselekmények száma is. „Napi két-hat feljelentés érkezik, míg betörés elvétve akad, van olyan hét, amikor egy bejelentést sem kapunk” – hangsúlyozta a megbízott kapiányságvezető.

Döntöttek arról, hogy az Érdi Kincses Óvoda igazgatói feladatait további öt évig Lehóczki Anna Elvira látja el, Nida Judit pedig visszatér a városi könyvtár igazgatóhelyettesi székébe.

Jó hír a jövő tanévben érettségizőknek: továbbra is segíti a város a szalagavató ünnepségeket, az Érd Aréna terembérleti díjának összegével.  A Gárdonyi, a Kós és a VMG alapítványai 1,65-1,65 millió forint támogatásban részesülnek a polgármesteri keretből.

Archív felvétel

A testületben kisebb vita alakult ki egy Alsó utcai, nagyon rossz állapotban lévő épület miatt – és különös módon nem a városvezetés és az ellenzék között, hanem a Fidesz-KDNP-frakción belül.

A probléma: az Alsó 82. szám alatt található ház omladozik, balesetveszély miatt körbe is kerítették. A ház helyi településképi védelem alatt áll, ezért a tulajdonos nem nyúl hozzá. Simó Károly és Antunovits Antal képviselők indítványozták: a testület szüntesse meg a helyi védelmet, hogy előrelépés történhessen az ügyben.

Antunovits Antal

Csőzik László támogatta a javaslatot, hiszen az épület állapota lehetővé teszi a helyi védelem feloldását. Bács István ugyanakkor azt javasolta, hogy egy építészeti vizsgálat előzze meg a döntést, hiszen ha értékes az épület, a tulajdonost kötelezni lehet a helyreállításra.

T. Mészáros András sem tartotta elfogadhatónak frakciótársai, Simó Károly és Antunovits Antal indítványát.

„És ha levesszük a védelmet, akkor mi történik? Az épület már nem dől össze?” – fogalmazott. „A tulajdonosok akkor sem képesek megjavítani a ház állapotát, ha levesszük róla védettséget” – mutatott rá, azt javasolva, hogy olyan indítványt fogadjanak el, ami valóban változást idéz elő a ház sorsát illetően.

Csőzik László szerint az épület tulajdonosa nem teheti meg, hogy több tízmilliós költséggel rendbehozza azt, közpénzt pedig nem szeretne erre fordítani a város. „Ha egy gyűszűt felhúznék a középső ujjamra, és rákoppintanék a vályogfalra, ki tudnám ütni vele.

Az összeomlás határán van, veszélyes az egész. Ez a ház megóvhatatlan” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: elindítják az a folyamatot, hogy kikerülhessen a ház a helyi védettség alól, ezzel párhuzamosan elindítják az ingatlan bontására irányuló építéshatósági eljárást is.

Csőzik László elmondta azt is, hogy a többi helyi védettség alatt álló épület helyzetét is meg kell vizsgálni, a vonatkozó jogszabály ugyanis olyan kötelmeket ír elő a tulajdonosok számára, amelyeket azok képtelenek teljesíteni az állagmegóvás érdekében. Az önkormányzat viszont ezt csak közpénzből tehetné meg.

„Ahol lehet, meg kellene őrizni a régi házak karakterét, de van, ahol aránytalan összeget kellene erre fordítani”– tette hozzá.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email