eladoingatlan_220215

Már látszanak az építési tilalom hatásai Érden

eladoingatlan_220215

Már látszanak az építési tilalom hatásai Érden

Mutatjuk, mi a helyzet az érdi ingatlanpiacon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Covid-járvány elmúltával, a növekvő üzemanyagárak és romló gazdasági helyzet hatására az agglomerációs ingatlanpiac fénye elhalványult. Nehezíti a helyzetét, hogy az elmúlt években olyan sokan célozták meg a Budapest környéki területeket, hogy az jelentősen leterheli az infrastruktúrát, olyannyira, hogy több település esetében az elmúlt hónapokban megjelentek az újonnan érkezőket érintő különböző korlátozások –  összegzi az ingatlanpiaci helyzetet a Balla Ingatlan.

Míg a járvány időszakát az agglomerációs ingatlanok iránt felpörgő kereslet jellemezte, az elmúlt egy évben ez olyannyira lecsökkent, hogy egyes szakértők szerint tetszhalott állapotról beszélhetünk. A kínálati árak ennek ellenére nem nagyon csökkennek, viszont az alkuk sokat nőttek.

A nehezebb gazdasági helyzetben már kevesebb vevő vállalja az agglomerációs ingatlannal járó hosszabb utazási időt és magasabb utazási költséget – hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója, aki szerint a vevők nagy része ezért inkább a fővárosban keres eladó ingatlant.

A fővárosban rugalmasabban reagáltak a tulajdonosok a megváltozott piaci helyzetre, azaz csökkentik az árakat, ez azonban az agglomerációra már egyáltalán nem jellemező.

A Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője szerint az amúgy kritikus helyzetet Érden nehezíti az is, hogy változtatási tilalom is életbe lépett a városban, így bizonytalan ideig még értéknövelő beruházásra sem kerülhet sor az ingatlanoknál.

Mindez egészen addig tart, amíg el nem készül az új építési szabályzat, ami lehet néhány hónap vagy akár néhány év – mondta az irodavezető.

A lépésre egyébként azért volt szükség, mert Érd lakossága valamivel több mint 30 év alatt közel kétszeresére duzzadt, miközben ennek kiszolgálásához már 15 éve nincs meg a megfelelő infrastruktúra.

Ráadásul az önkormányzatnak nem nagyon maradtak más eszközei a korlátozásra, csak egy ilyen drasztikus megoldás. A változtatási tilalom ugyan legfeljebb három évig maradhat hatályban, ez azonban az ingatlanpiac szempontjából meglehetősen hosszú idő.

Mint Hártó Regina rámutatott, a lépés közvetlen hatására akadt olyan ügyfél, aki úgy döntött, hogy mivel most felesleges próbálkoznia telke eladásával, így inkább felfüggeszti az értékesítést. Legalábbis addig, amíg ki nem derül, miként alakulnak a szabályok.

„Így most teljes a bizonytalanság, igaz, már ezt megelőzően sem álltak sorba a vevők”

– tette hozzá a szakértő.

Szavaiból az derült ki, hogy Érden leginkább az olcsó ingatlanokra mutatkozik némi kereslet, de azt nem lehet állítani, hogy ha felbukkan egy alacsony ár, akkor arra egyből lecsapnának a vevők.

Az észak-pesti agglomerációban is maradtak a korábbi magas árak, amelyek elriasztják a vevőket mind a családi házaktól, mind a lakásoktól egyaránt. A dél-pesti és a keleti agglomeráció ingatlanpiaca is szenved, alig tudják eladni ingatlanjaikat a tulajdonosok, hiszen az árak itt sem vagy csak minimális mértékben csökkentek.

eladoingatlan1_201227_1

Emellett persze a kisebb, felújítandó ingatlanokra folyamatos a kereslet. Ezeknél a vevők számára az a legfontosabb, hogy egyrészt energiatakarékosak legyenek, tehát kontroll alatt tudják tartani a rezsiköltséget, másrészt pedig az, hogy ne kelljen felújítani, átalakítani őket.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője is azt tapasztalta, hogy az érdeklődők ugyan nem kerülik el az agglomerációt, azonban az itt található családi házak piacán jelentős alkukkal lehet találkozni. Kivételt csak az energiahatékony ingatlanok képeznek, melyekből nagyon kevés az eladó, és „horroráron” kínálják őket – tette hozzá.

fotó: freepik.com / pixabay.com / Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email