Tüttő Kata

Döntsenek a városok az EU pénzeiről

Tüttő Kata

Döntsenek a városok az EU pénzeiről

Tüttő Kata, az Európai Parlamentbe készülő politikus a nők jogaiért is küzdene Strasbourgban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kispad helyett ültessék közös tárgyalóasztalhoz az önkormányzatokat. Ígérete szerint ezért fog dolgozni Strasbourgban a szocialisták EP-választási listáját vezető, de a DK-val és a Párbeszéd jelöltjeivel koordináltan induló Tüttő Kata. Az MSZP-s politikust – aki nem mellesleg Budapest városüzemeltetéséért is felel – érdi aláírásgyűjtő akciója közben szólította meg az Érd Most.

Pártja március kongresszusán Tüttő öt pontban foglalta össze célkitűzéseit. Ezek közül a legfontosabbaknak érzett témákról kérdeztük, így az önkormányzatoknak szánt, de a magyar jogállamisági eljárás miatt visszatartott uniós források hazahozásáról, melyek Érd fejlődésében is hatalmas ugrást jelentenének.

Az Orbán-kormányt ütötték, a városoknak fájt

„Most vita zajlik az EU jövőjéről. A jelenlegi trend a központosítás, pedig a helyi szintű döntéshozatal sokkal hatékonyabb lenne. Válságok idején az uniós önkormányzatok jól teljesítettek, innovatív úton oldották meg a problémáikat. Célunk, hogy a régiók, nagyvárosok is döntési jogokat kapjanak– és arra ösztönöznénk a tagállamokat, hogy a 2027-es EU- költségvetés tervezésekor már az önkormányzatokat is kötelező jelleggel vonják be a folyamatba”- mondta Tüttő Kata.

Ezt persze nem csak az MSZP támogatásával szeretné elérni: hangját az Európai Szocialisták Pártja erősíti fel Strasbourgban, ami az EP második legnagyobb és befolyásosabb pártcsaládjának számít.

A politikus szerint elhibázott ötlet volt kohéziós pénzeket visszatartani a kormányzati jogsértések miatt: a csapás az önkormányzatoknak fájt a legjobban, jogállamiság terén viszont kicsit sem javult a helyzet. „Mi ezekből a forrásokból működünk, alaposan elszámolt projektekről van szó, amiben a települések csak megadott célokra költenének. Vasúti fejlesztésre, ivó- és szennyvízhálózat építésére, útfelújításra, de a források nem jönnek”- sorolta Tüttő.

Budapest ebből a szempontból kivételes helyzetben van:  több éves diplomáciai háttérmunka eredményeként hamarosan 300 milliárdos EU-keret érkezhet, amit árvízvédelemre, csatornahálózat felújítására, korszerűbb hulladékgazdálkodásra költ majd a főváros. Tüttő ugyanakkor hangsúlyozta, itt is minden forintot előre megadott célra fordítanak.

A rejtett munkáért nem jár nyugdíj

Tüttő Kata a nők jogaiért is tenne az Európai Parlamentben. Kérdésünkre elmondta, küzdene a családon belüli igazságtalan munkamegosztás ellen, mivel ez egy életre megnehezíti a nők helyzetét. „A gyermekgondozás, majd az idősgondozás miatt kevesebb fizetést, a munkából kieső évek miatt később kisebb nyugdíjat kapunk, mint férfiak, pedig tovább élünk nálunk” – mutatott rá az aránytalanságokra. Gyengén kutatott és finanszírozott területnek tartja a „40 pluszos” nők egészségügyi állapotát és várható életminőségét, sok orvos szerinte kis férfiakként kezeli a nőket, nem törődve a biológiai különbségekkel.

Szövetkeznének, de nem mindegy, kivel

Az Érd Most kíváncsi volt rá, hány EP-mandátummal számol a júniusi választáson közösen induló az MSZP, a DK és a Párbeszéd – és hogy ezt a szövetséget a kormányváltásra is alkalmasnak is tartják-e.

Tüttő Kata hangsúlyozta, ő „sosem spekulál számokon”, de mindent megtesznek a szavazók megmozgatásáért – az EP-ben ugyanis szükség van a zöld, baloldali alternatívára. „A rendeleti kormányzással szemben mi a részvételi döntéshozatalban hiszünk, partnernek tekintjük a szakszervezeteket, a köztulajdont támogatjuk. Valódi klímastratégiánk van: egy olyan helyen, ahol más építkezett volna, mi az elmúlt 30 év legnagyobb természetvédelmi bővítését hajtottuk végre Budapesten” – érzékeltette Tüttő, mire számíthatunk tőlük Strasbourgban.

A közös erővel történő kormányváltást pedig egyértelmű célnak nevezte. „Ez a lényeg, ezért indul egy politikai párt a választásokon. Külön nem tudunk ajánlatot tenni, senki sem hinné el, hogy képesek vagyunk a kormányzásra” – mondta. Szerinte most az a feladat, hogy az EP-ben és az önkormányzati színtéren is bebizonyítsák: képesek a közös és tartós vezetésre. „A nap végén egy ilyen ajánlatot kell adjunk Magyarország számára”

a 2026-os győzelemhez ugyanakkor eddiginél szélesebb szövetségre lesz szükségük – de nem adhatnak alább a zöld, baloldali értékek alapelveiből. „2022-ben a közös minimumot kerestük, és egyvalakit, akikről azt hittük, legyőzheti a Fideszt – a kampány azonban nem szólhat csak a személyről, itt értéket is választunk. Az, hogy mit ajánlunk a szavazóknak, legalább olyan fontos, mint az, hogy kivel kötünk szövetséget” – mondta Tüttő Kata.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email