Family moving. People use a boxes. Little boy with parents.

Így építkezzünk a módosított változtatási tilalom idején Érden

Family moving. People use a boxes. Little boy with parents.

Így építkezzünk a módosított változtatási tilalom idején Érden

Július elején összegyűjtöttük és megválaszoltuk a változtatási tilalommal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Mivel a rendeletet módosította a közgyűlés, kisokosunkat most frissítjük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A képviselőtestület július 21-i döntése lehetővé teszi azt, hogy a családok a (2023. július 15-én életbe lépett) változtatási tilalom ideje alatt is építkezhessenek. A módosítás értelmében ugyanis a változtatási tilalom nem terjed ki azon tevékenységekre, amelyek után az építési telken kizárólag és legfeljebb egyetlen új lakóegység marad vagy alakul ki.

A könnyítés tehát arra az esetre vonatkozik, amikor egy érdi család szeretne építkezni, bővíteni a birtokában lévő telken. Ez azért nagyon fontos, mert a kormány friss döntése alapján a városokban élők már csak idén élhetnek a családi otthonteremtési kedvezménnyel. A helyi rendelet módosításával az érdiek sem esnek el ettől a lehetőségtől.

Társasházi lakásokra (többlakásos lakóépületekre) a könnyítés nem vonatkozik, a tilalom ideje alatt továbbra sem kezdhet senki új társasház (többlakásos lakóépület) építésébe Érden.

Fentiek értelmében módosítjuk azt a kisokost, amit a változtatási tilalom június végi elfogadása után tettünk közzé. A frissítéseket kiemelve jelöljük.

A változtatási tilalom minden ― már megkezdett építkezésre is ― vonatkozik?

Ahol július 14-ig az építésügyi hatósági engedély birtokában szabályszerűen megkezdték az építési tevékenységet, ott nem él a változtatási tilalom. Ahol elég az egyszerű bejelentés, ott azok építkezhetnek, akik június 28-ig az építésfelügyeleti hatóságnak bejelentették a tevékenységet, a hatóság nem minősítette hiányosnak a bejelentést, és a tevékenységet július 14-ig szabályszerűen meg is kezdték.

A rendeletmódosításnak köszönhetően azokon a telkeken is lehet építési tevékenységet végezni, ahol a munkálatok után legfeljebb egylakásos családi ház áll majd.

Azaz: ha nincs épület a telken, akkor arra egyetlen lakást tartalmazó épületet építhetünk. Ha már áll ház a telken, akkor azt bővíteni, átalakítani, bontani is lehet, ha a munkák után is egyetlen lakást tartalmazó épület lesz a telken.

Ez a módosítás vonatkozik a felújítási/épületgépészeti munkákra, az új födémre, a tetőtér kialakítására, a terasz kövezésére – egyszóval minden átalakításra, ami az ingatlant érinti.

Módosítani szeretnék valamit a már megkezdett építkezésemet illetően, azaz eltérnék az eredeti tervektől. Megtehetem ezt a változtatási tilalom ideje alatt is?

Igen, szükség esetén kérelmezhető és kapható is módosítás, ha az nem érinti a településrendezési követelményeket.

Fa dőlt a házamra, súlyosan beáztunk, életveszélyessé vált a terasz. Mit tegyek?

Hozassa helyre nyugodtan a kárt, hiszen már meglévő építményen az állékonyságot, életet és egészséget, köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető kármegelőzési, kárelhárítási tevékenységet elvégez(tet)hetünk.

Az övezet, ahol élek, falusias lakóterület (Lf) besorolású. Rám milyen szabályok vonatkoznak?

A rendelet hatálya az Lke és a Vt övezetekbe tartozó ingatlanokra terjed ki, így önre a változtatási tilalom nem vonatkozik.

A változtatási tilalom azzal jár, hogy nem épülnek új óvodák, bölcsődék sem a városban?

Nem. A rendelet hatálya nem terjed ki a közérdekű célra irányuló tevékenységekre.

Terveztük a szomszéddal, hogy megvesz egy méternyi sávot a kertemből. Akkor ezt most nem teheti meg?

Nem, hacsak július közepéig (a változtatási tilalom életbe lépéséig) le nem zárták a folyamatot.

Tavaly ősszel vettem egy telket Érden, az építkezést most őszre terveztem. Így, hogy elrendelték a tilalmat, csak később tudok nekiállni, és az infláció miatt sokkal többe fog kerülni ugyanaz a munka. Az ebből adódó kárt megtéríti nekem az önkormányzat?

A módosítás értelmében, ha a munkálatok után legfeljebb egylakásos ház áll majd a telken, az építkezéssel nem kell megvárni a tilalom megszüntetését.

Egyébként az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény 30. § (5) bekezdése alapján nem jár kártalanítás. Viszont a változtatási tilalom átmeneti, ha elkészül az új HÉSZ, megszűnik.

Fotó: Freepic, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email