22_03_29_erdmost_nincskep

A ráérő idő élvezete

22_03_29_erdmost_nincskep

A ráérő idő élvezete

Ezen a címen nyílt kiállítás Huber Kinga fazekas, keramikus és tanítványai műveiből a Szepes Gyula Művelődési Központ előtéri tárlójában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hirtelen jött szerelem volt első látásra, vagy inkább érintésre, amikor húsz évvel ezelőtt először került  Huber Kinga kezei közé agyag. Lapunknak a keramikus úgy magyarázta, hogy az önkifejezés lehetősége fogta meg. „A kerámiázás nemcsak egy nagyon kreatív időtöltés, de egyben relaxáció is. Mindannyiunknak szüksége van olyan időre, ami csak a miénk. A kerámiázás közben az ember egyszerre tud kikapcsolni, kiélni a fantáziáját és maradandót alkotni.”

A saját szenvedélye aztán átragadt másra is. Pár éve egy ismerőse megkérte, hogy tanítsa meg az agyaggal bánni, így kezdett el szakköröket, táborokat tartani, hogy másoknak is megmutassa azt a csodát, amit az agyag és az alkotás jelent.

„Sajnos manapság a kézműveskedés hátérbe szorul. Az iskolákban is, ahova meghívnak, azt tapasztalom, hogy táncos, sportos és nyelvi, ének foglalkozásuk van sok, de kézműves szakkört legfeljebb csak a rajztanárok tartanak.”

Márpedig a kézműveskedésnek számos pozitív hatása van a gyerekekre. Kinga szerint nemcsak a finom motorikus képességüket fejleszti, aminek segítségével szebben tudnak például írni, de a lelkükre is jó hatással van, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, megtanulnak koncentrálni, ami a tanulás és a házi feladat készítése során is előnyükre válhat.

A kiállítás anyaga az egy éve működő érdi szakkörön elkészült tárgyakból és saját munkáiból állt össze. Utóbbiak között vannak őskori ihletésű, fáségetéssel készült tárgyak is. Kinga rendkívül büszke tanítványaira, akik között elsősorban 7-11 év közötti gyerekek vannak, köztük fiúk is. Egy szem felnőtt szakköröséről azt árulta el, hogy a hölgy harminc évvel ezelőtt megfogadta, ha egyszer nyugdíjas lesz, elkezd alkotni. Ez tavaly megtörtént, és utat törhetett magának a tehetség. „Aki megnézi a tárgyait, az látja, hogy harminc év türelme, tehetsége és kitartása szorult ezekbe,” teszi hozzá a keramikus.

A kiállítás november 4-éig tekinthető meg a Szepes Gyula Művelődési Központban.  A keramikus szakkörhöz 7 éves kor felett bárki csatlakozhat csütörtökönként 18-19:30 között ugyanitt.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email