22_03_29_erdmost_nincskep

A nemek közötti bérszakadék és a nyugdíjrendszer volt az MSZP fórumának témája

22_03_29_erdmost_nincskep

A nemek közötti bérszakadék és a nyugdíjrendszer volt az MSZP fórumának témája

Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes és Korózs Lajos vezetésével tartott az MSZP lakossági fórumot csütörtökön. Az egyenlő fizetés európai napja kapcsán az MSZP Nőtagozatának elnöke kiemelte: 58 napot kell a nőknek pluszban dolgozniuk azért, hogy egyenlő legyen a fizetésük a férfiakéval.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

Idén február 27-ére, az év 58. napjára esett az egyenlő fizetés európai napja, amelyet minden évben azon a napon tartanak, amikor a nők utolérik a férfiak előző évi fizetését. A bérszakadék a nemek között Magyarországon is komoly problémát jelent, a KSH szerint tavaly decemberben a férfiak bruttó átlagkeresete 67 800 forinttal haladta meg a női munkavállalók bérét. 

Az országjárásuk során az MSZP képviselői Érden lakossági fórumot tartottak, ahol Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, a sok évnyi 58 nap összeadódik, és az idős nőknek ennek megfelelően jóval kevesebb a nyugdíjuk, mint a férfi társaiknak. Éppen ezért a Nőszervezet elindítja a Nemek közötti bérszakadék – Nem játék! elnevezésű kampányát azért, hogy olyan kötelező érvényű szabályok szülessenek az EU-ban, amelyek alapján a nemek közötti bérszakadékot nullára lehet csökkenteni 2030-ig. Gurmai Zita azt is bejelentette, hogy Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével közösen javaslatot nyújtottak be a témában az Országgyűlés elé is. 

Gurmai Zita beszélt a családon belüli bántalmazásról is, illetve arról, hogy a jelzőrendszer megerősítésén kívül sokkal többre lenne szükség ennek megfékezéséért. Elsőként említette az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, amit hiába nyújtanak be újra és újra a többi ellenzéki párttal közösen, a Fidesz-KDNP nem akar róla hallani, mert a kormány szerint a magyar jogrendszer ezen a téren jobb. Az Európai Parlamentben viszont összehasonlították a kettőt egymással, és létrehoztak egy munkacsoportot,  ahova egy korábbi (szintén bántalmazott) munkatársát, Halász Pálmát tudták delegálni.  

Korózs Lajos ugyanitt a nyugdíjrendszer igazságtalansága kapcsán kiemelte: óriási különbségek is lehetnek a legalacsonyabb és a legmagasabb nyugdíjak között, emellett irtózatos hiány, hogy nincs korkedvezményes nyugdíj, és végül, hogy a csak az infláción alapuló nyugdíjszámítás elhibázott módszer, a béremelkedéseket is figyelembe kellene venni.

Az MSZP országjárására a párt március 14-ei kongresszusát megelőző rendezvénysorozataként került sor, aminek keretében az ország tíz különböző helyszínén tartottak fórumokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email