22_03_29_erdmost_nincskep

Intézkedés a szúnyogok, védelem a hőség ellen

22_03_29_erdmost_nincskep

Intézkedés a szúnyogok, védelem a hőség ellen

Ma este földi kémiai védekezéssel irtják a szúnyogokat Érden. Sokak estéit keserítik meg ezek a vérszívók, míg a nappalokat a hőség nehezíti. T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az érdi közintézmények ajtajai nyitva állnak a forróságban menedéket keresők előtt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A korábbi nagy esőzések, a Duna magas vízállása és a hirtelen jött hőség miatt jelentősebb több a szúnyog Érden és a környező településeken. T. Mészáros András polgármester sajtótájékoztatóján elmondta: a Katasztrófavédelem ma az esti órákban szúnyoggyérítést végez Érden. Mint a Katasztrófavédelem honlapján olvasható, ötszáz hektáron, földi kémiai védekezéssel gyérítik a szúnyogokat Érden. Emellett számos más településen is irtanak.

Képünk a május végi légi szúnyogirtás idején készült. Fotó: Domonkos Bálint

Nemcsak a szúnyogok okoztak kellemetlenséget az elmúlt napokban, hanem a hőség is. A polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta:  a városi közintézmények – például a Polgárok Háza, illetve az Érd Aréna – ajtajai nyitva állnak mindazok számára, akik szeretnék lehűteni magukat. Ezeken a helyeken friss vízhez is jutnak a betérők.

A Polgárok Háza előtti szökőkútban a fürdés – ahogyan azt a tábla is jelzi – tilos, így kérik a lakosságot, hogy a nagy meleg ellenére ne engedjék bele gyermeküket.

A polgármester elmondta azt is, hogy a hőségriasztás végéig ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon. (Részletek itt.)

Kedden Érden járt Novák Katalin államtitkár, aki az Otthon Melege – Szülők Háza Családi Napközi és Játszóházban tartott sajtótájékoztatót, amin részt vett dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és T. Mészáros András polgármester is. A városvezető szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: öröm volt hallani, hogy a három év alatti gyermekek ellátására ötvenkét milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés, ami közel ötszörös emelkedést jelent a 2010-es évihez képest.

– Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő évben 726 családi bölcsődei férőhely jöhet létre egy pályázat keretein belül, 465 millió forintos támogatással. Így 11 százalékkal emelkedik majd a családi bölcsődei férőhelyek részaránya – mondta T. Mészáros András, hangsúlyozva: ez Érd számára is jó hír, hiszen városunkban mintegy háromszáz olyan kisgyermek él, akinek bölcsődei elhelyezést lehetne, illetve igény esetén kellene biztosítani, csakhogy jelenleg ez nem lehetséges, mert nincs ennyi férőhely.

– A keddi sajtótájékoztatón felhívtam a figyelmet arra: kétmilliárd forintra igényt szeretnénk tartani, hiszen körülbelül hat-hétmillió forint egy bölcsődei férőhely létrehozása. A telket e beruházásokhoz az önkormányzat biztosítaná ezekhez a beruházásokhoz. Az államtitkár asszony pozitívan viszonyult a kérésünkhöz, és elmondta: mindent megtesz azért, hogy Érden – ahol igen gyorsan növekszik gyermekek száma – mind a bölcsődei, mind az óvodai, mind az iskolai férőhelyek gyarapításában segítsen bennünket – hangsúlyozta T. Mészáros András.

A polgármester tájékoztatott arról is, hogy emelkedik a gyermekétkeztetési támogatás is: a 2020-as költségvetésben az eddigieknél nagyobb forrást, mintegy 82,5 milliárd forintot biztosít erre a kormány. Ezzel 2010 óta megháromszorozódott a gyermekétkeztetésre fordított kormányzati támogatás.

– Az idei nyári iskolai szünetben is meleg ebédet kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek. Az ingyenes meleg étkeztetést a jegyzőnél írásban lehet igényelni a június 17. és augusztus 30. közti időszak hétköznapjaira. A jelentkezésnek nincs határideje, az étkezés folyamatosan igényelhető a szünidőben, a kérelem benyújtásához szükség esetén a család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget nyújt – emelte ki T. Mészáros András.

A polgármester végezetül arról ejtett szót, hogy június 13-án Érd lengyelországi testvérvárosába, Lubaczówba látogatnak, a lubaczówi napokra. A küldöttség vasárnap tér majd haza. A polgármester elmondta: a testvérvárosi találkozók azért fontosak, mert ezek során olyan jó gyakorlatokat ismerhetnek meg, amelyeket akár Érden is alkalmazhatnak majd.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email