fundokliaszemetujra_230308

Mások szemetét is összeszedik, hogy tisztább legyen Érd

fundokliaszemetujra_230308

Mások szemetét is összeszedik, hogy tisztább legyen Érd

Amíg a hatóság eltűri a szemétlerakást, nincs más választás: háborogni, vagy összeszedni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Úgy tűnik, idén tavasszal minden más települést megelőztek Érd tisztaságpárti képviselői és polgármestere azzal, hogy tegnap reggel kiszaladtak az érdligeti Apály utcába szemetet szedni. Fölmerülhet a kérdés, nincs-e jobb dolga a polgármesternek annál, mint hogy saját két kezét nem telefonálásra, intézkedésre, aláírásra használja, hanem a szemetünket szedi.

Nos, attól függ, honnan nézzük. Akit nem nagyon érdekel, tiszta, rendezett-e a város, amiben él, azt talán a város vezetésének kérdései sem érdeklik. Aki időnként érez némi szégyent amiatt, hogy a környezete – bár ő maga ártatlan benne – csupa dzsuva, azt viszont inkább megerősíti abban, hogy ez ellen bárki és mindenki tehet, lám, a polgármesternek sem esik le a gyűrű az ujjáról.

Ami engem illet, fájlaltam, hogy nem tudok róla, mert kiszaladtam volna segíteni, mivel ez tőlünk egy ugrásnyira történt. Továbbá ismét eszembe jutott, milyen nagy hatással volt rám, amikor láttam Cserdi szép emlékezetű, tragikusan elhunyt polgármesterét, Bogdán Lászlót faluja szemetébe térdelve szembesíteni szégyenkező népét azzal, hogy mire költik a pénzt.

Az ÉrdMost leginkább információval tudja segíteni a város tisztaságáért ügyködőket: valahányszor értesülünk az itteni hulladékszedő közösségi akciókról, közzétesszük. Aki maga is szeretne ilyet szervezni a szűkebb lakóközösségében, nincs könnyű helyzetben, de ne csüggedjen, mert van helyben segítség.

A sikeres szemétszedéshez négy szereplő kell. 1. Lelkes kezdeményező érdi polgár, 2. Lelkiismeretes helyi képviselő, 3. Támogató és fáradozásra hajlandó közösség, 4. Valamint az ÉTH, vagyis az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.

pumukliszemetszedes_190403

Vannak Érden évek óta működő jó gyakorlatok, ilyen például az Alsóvölgyi és Felsővölgyi utak szemétmentesítése – erről tavaly februárban is hírt adtunk.

Az akció motorja az egyik lakó, Roland, aki utcacsoportot szervezett – ami sok egyébre is jó, nemcsak szemétszedésre. És valahányszor mozdulni kell, egyeztet a lakókkal, valamint a helyi képviselővel, és meghirdeti a szemétszedést. Ezek után az önkormányzati képviselő, Csornainé Romhányi Judit felveszi a kapcsolatot az ÉTH-val, hogy az összegyűjtött hulladék mielőbb a megfelelő helyre kerüljön.

„Elmondom, hogy melyik hétvégére szervezzük a szemétgyűjtést – vázolja a teendőket a képviselő asszony -, és az ÉTH-tól kapunk egy guriga zsákot. Amikor jönnek az emberek, elosztjuk a területet, és nemcsak az út mentén, hanem a patakból is kiszedjük a hulladékot.

Mivel a férjemnek van egy utánfutója, a 30-40 összegyűjtött zsákot arra dobáljuk föl, és a saját ingatlanunk elé szállítjuk, onnan viszi el hétfőn az ÉTH autója. Miután a Felsővölgyi út másik oldala már Törökbálinthoz tartozik, az idei szemétszedést velük összefogásban szervezzük meg.”

Amint látszik, ebben az akcióban mindenki hoz némi áldozatot, és viseli a vele járó kényelmetlenséget. Mivel évről évre vállalják, úgy látszik, megéri nekik – például azért, mert ezzel egyúttal lakóközösséget is sikerült építeni.

A régi 6-os út és az M6-os által határolt erdős terület megtisztításáért tavaly március 21-én az Érd Körbe Egyesület szervezett szemétszedő akciót, 50 önkéntes segítségével, amihez csatlakozott az önkormányzat. A két forgalmas út közti kiserdő mindaddig a sötétben bujkáló illegális hulladéklerakók paradicsoma volt. Az önkéntesek – és egy Bobcat – ténykedése nyomán azonban kikerült onnan egy konténernyi szemét, valamint száznál is több autógumi, majd az út elejére sorompót szereltetett az önkormányzat, hogy megnehezítse a bejutást.

Csengeri Attila, az Érd Körbe Egyesület alapítója elmondta, hogy a területen séta- és kerékpáros túraútvonalat szeretnének kialakítani, hogy bárki, gyalog, vagy bringával könnyen eljuthasson a Sulák-patak mentén a Dunáig.

Ennek korábban komoly gátja volt a hulladéklerakat, meg a bozót, azóta viszont némi megkönnyebbülést hozott a tájnak az önkéntesek szemétszedő akciója. A vágyott cél, a Walk&Bike azonban még nem valósult meg.

Az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület is gyakran szervez közösségi szemétszedést, és ez idén sem marad el. Megkérdeztük terveikről az ÉRDKÖVE munkatársát, Bitskey Katát, aki elmondta, hogy az akció a Duna-Ipoly Nemzeti Parki Igazgatósággal és a Pilisi Parkerdő Gazdasággal összefogásban valósul majd meg.

„Az Aktiv és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által meghirdetett  Tavaszi nagytakarítás -Takarítsuk ki együtt a természetet! programhoz szeretnénk ezzel csatlakozni. A kampány az Erdők Nemzetközi Napjától a Föld napjáig tart (március 21. – április 22.), és a résztvevőket – a zsákok és kesztyűk biztosításán túl – az összegyűjtött hulladék elszállításában is segítik.

Parkvárosban, az Esztergályos utca végén már három éve sikerült egy úgynevezett plogging kukát elhelyezni, amit azóta is az egyesület tart rendben. A plogging szemétszedő futás mozgalma ezzel immár Érdre is eljutott, az ÉTH vállalta a levendulás környékén kocogók által összegyűjtött szemét rendszeres elvitelét.

„Épp mostanában beszéltünk arról, hogy az ÉRDKÖVE szívesen segítené tanácsokkal, szervezéssel a városi polgárok által kezdeményezett sok kisebb akció megvalósulását – tette hozzá Bitskey Kata. – Aki bármilyen formában is csatlakozna ehhez, írjon a Facebook-oldalunkra.”tiszta_erdek_szemet

A szemetünk bizony árulkodik rólunk, és nem árt néha e tükörbe nézni. Dicséretes, hogy minden évben vannak közösségi szemétszedő akciók, de azért azt is lehet látni, hogy a környezettudatos civileknek mindig van összeszednivalójuk, bőven. Ők már rég túlvannak azon a kérdésen, hogy „ugyan mért én szedjem föl a mások szemetét?!”

A válasz egyszerű. Magyarországon a hatóságok nem tesznek azért, hogy ne keletkezzenek újabb és újabb sebek a tájon. Aki tehát nem akar szemétkupacok közt élni, annak magánemberként nincs más választása, mint tűrni és háborogni, vagy összeszedni. Ennyi.

Csak remélni lehet, hogy az önkéntesek száma is nő e megmozdulások hatására, nemcsak a hulladékkupacoké, és hogy hosszú távon egyre kevesebben gondolják majd, hogy bármit bárhol elhajigálhatnak.

Fotó: ÉrdMost archívum

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email