regensburgEU_220812

A kommunikáció jövője – művészszemmel

regensburgEU_220812

A kommunikáció jövője – művészszemmel

Művészet és technika címmel nyílt kiállítás a Regensburgi Egyetem Képzőművészeti és Esztétikai Nevelési Intézete hallgatóinak alkotásaiból a kommunikációról az Érdi Galériában. Köszöntőt mondott Csőzik László polgármester és Dirk Janetzko az AVL HTC ügyvezető igazgatója, megnyitotta Balázs Sándor művészeti író, illetve Mittelmeier professzor. Közreműködött Dresch Mihály. A kiállítás augusztus 19-éig látogatható.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bartos Csilla

 

A különösen nagy hőség ellenére voltak bátrak és érdeklődők az Érdi Galériában július 29-én, a regensburgi egyetem hallgatóinak kiállításmegnyitóján. Csőzik László polgármester a német vendégeket megtisztelve, köszöntőjét németül mondta el. Érd város nevében megköszönte, hogy az AVL magyarországi leányvállalatát, amely az elmúlt évek során élvonalbeli kutatófejlesztő centrummá vált, Érdre telepítették. A kiállítás bizonyítéka annak, hogy nemcsak gazdasági, de kulturális kapcsolatokban is számíthat Érd a cégre.

Dirk Janetzko, az AVL ügyvezető igazgatója örömének adott hangot, hogy immár harmadszor fogadja be Érd városa, illetve a galéria az egyetem kiállítását. Beszámolt arról, hogy az érdi telephelyükön elkészült az első épület, ahova be is költöztek. Zalaegerszegen és Kecskeméten is hamarosan birtokba veszik az ottani telephelyeik új épületeit, így Magyarországon több mint 550 munkatársat foglalkoztatnak.

Balázs Sándor művészeti író Galilei-idézettel kezdte méltatását: „A gömb tökéletes forma, talán a legtökéletesebb, ám annyira mégsem tökéletes, hogy építkezzünk vele, mert sokkal hatalmasabb a megformált kő, a tégla.” A művész gömböket teremt. A tudomány feladata ezekből a gömbökből téglát formálni. Így válhat a művészet és a tudomány egymás kiegészítőjévé. A tudomány az értelemre, a művészet az érzelemre irányul. A tudomány módszere tárgyilagos, míg a művészeté szubjektív. Jelen kiállítás létrejöttének alapja a támogató együttműködés – mondta Balázs Sándor –, az AVL arra ösztönözte a regensburgi egyetem képzőművészeti alkotóit, hogy kötött, mégis szabadon kezelt tematikájú alkotásokat hozzanak létre klasszikus festészeti technikákkal.

Mittelmeier professzor első szava az örömé volt, hogy a közönséget láthatóan érdekli a kiállítás és az egy mással való beszélgetés, hiszen szerinte ez manapság nem megszokott dolog. Az AVL mint támogató cég meghatározta a tematikát, amely a kommunikáció volt, de a hallgatók szabadon alkothattak, viszont a tanáruk kérése az volt, hogy munkáikban legyen egy határozott állásfoglalás, hiszen Jézus is azt mondta, hogy szavaink legyenek határozott igenek vagy nemek. Fontos szempont volt, hogy az emberek közötti kommunikáció a koronavírus alatt teljesen megváltozott. A diákokban is tudatosult, hogy ma már sokkal inkább az okostelefonokon keresztül valósulnak meg a kapcsolataink a személyes érintkezés helyett. A média világában fenntartásokkal kell kezelnünk a híreket, nem tudhatjuk, mikor hazudnak és mikor mondanak igazat. Az emberek óriási kihívások előtt állnak, és egy jól működő társadalomban a párbeszéd létfontosságú, a gondolkodó emberek csak közösen találhatnak megoldást a gondokra. Mindannyiunk közös feladata, hogyan fogalmazzuk meg a véleményünket, és azt hogyan osztjuk meg egymással.

A kiállításmegnyitón Dresch Mihály – a tőle megszokott módon – nyújtott fergeteges zenei élményt, amelyet a közönség hosszas vastapssal köszönt meg. Mindazoknak, akik nem tudtak jelen lenni, szeretettel ajánljuk, nézzék meg a regensburgi fiatalok merész, őszinte alkotásait, vízióit a jövendő társas kapcsolatairól és a kommunikációról.

A kiállítás augusztus 19-éig látható.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email