22_03_29_erdmost_nincskep

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható

22_03_29_erdmost_nincskep

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható

Az átlagos méztermés negyede, rosszabb esetben ötöde várható az idén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Az áprilisi fagyok legnagyobb kárvallottja a közkedvelt akácméz, aminek az ára jóval borsosabb lesz, már ha egyáltalán akad majd belőle a piacon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Antal Zsolt, akinek családja 1952 óta foglalkozik méhészettel, arról számolt be az Érdi Újságnak, hogy vannak olyan méhésztársai, akiknek egyáltalán nem lett termésük, mivel a méheik éppen csak annyi virágport tudtak begyűjteni, ami az életben maradásukhoz szükséges. 

„A tapasztalt méhészek már tavasszal tudták, hogy az idei évet elfelejthetjük. A jövőre kell koncentrálni, megőrizni a méheink kondícióját, egyben tartani a családokat.  Sokan reménykedtek a napraforgó-virágzásban, de sajnos az sem segített, mert a napraforgó csak akkor termel nektárt, ha 25 fok felett van a hőmérséklet. Ráadásul bizonyos napraforgókban nagy volt a méhpusztulás, amit több száz méhész jelzett az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek. Sajnos ez nem ismeretlen jelenség, még mindig vannak olyan napraforgó-vetőmagok a piacon, amelyek bántják a méheket.” 

Rossz nyelvek szerint idén keserű lesz a méz, de ezt a méhész határozottan cáfolta. Bár kevés lesz a méz a piacon, de az, ami van, biztosan jó minőségű. Ami az árakat illeti, a nagykereskedelmi felvásárlók 20 százalékos emelkedést, a piacokon vásárlók 30 százalékos emelkedést tapasztalhatnak.

Megkérdeztük a szakembert, vajon a méhek megsínylik-e az olyan éveket, amikor ennyire kevés a virágpor. „Ha a gazdájuk lelkiismeretes, akkor egyáltalán nem – felelte Antal Zsolt. – Fontos tudni, hogy abból a mézmennyiségből, amit a méhecskék gyűjtenek, nekünk csak a felesleget szabad elvennünk. Azt a mézet, amire a következő virágzásig szükségük van, amit élelemként fogyasztanak el, benn kell hagynunk a kaptárban. Jó esetben tehát a méhek észre sem veszik, hogy rossz évünk volt.”

Azért ne gondolja senki, hogy a méhészek most hátradőlnek, és várják a következő szezont. „A kötelező munkákat – atkamentesítés, a téli takarmány kiegészítése – most is elvégezzük, ezen nem szabad spórolni. A méhek kondícióját fel kell készíteni a telelésre, hogy azután jó tavaszuk legyen. Egymás után két ilyen rossz évet nem bírnánk ki. Ha jövőre sem lesz kegyesebb hozzánk az időjárás, a méhsűrűség és a méhészek száma is meg fog csappanni az országban.”
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email