22_03_29_erdmost_nincskep

Túrázásra alakítanák át a levendulást

22_03_29_erdmost_nincskep

Túrázásra alakítanák át a levendulást

„Szeretnénk valami rendszerszintű megoldást találni!” – szögezte le az illegális hulladéklerakás problémájával kapcsolatban Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, aki várja a szemétlerakást felügyelő hatóság létrejöttét. A tervek szerint a városvezetés túraútvonalat alakítana ki az érdi levendulásnál.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Elsősorban, de nem kizárólag az illegális hulladéklerakásra voltunk kíváncsiak” – fogalmazott az érdi levendulás és Érd és Sóskút közötti fennsík bejárásán szerzett tapasztalatokról Tetlák Örs. Az alpolgármester szerint borzasztó állapotok uralkodnak, nem csak a levendulás lakott területhez közeli részein, hanem attól egészen távol is.

„Elég komoly távolságokat megtesznek azért, hogy illegális szemetet rakjanak le az egyébként természetvédelmi területen”

– jegyezte meg az alpolgármester, aki szerint nagy probléma, hogy az illegális szemétlerakást csak tetten érésssel lehet kideríteni, kevés olyan szeméthalom van, melyben van utaló nyom rá, ki tehette le a szemetét.

„Jó vagy rossz hír – ez nézőpont kérdése –, hogy van néhány olyan halom, amiben mondjuk csekkek, levelek vannak, vagy olyan címet, nevet tartalmazó papírok, melyek alapján el lehet indulni, kié is lehet. Az jól látszik, hogy illegális autóbontásokból, építkezésekről származik a szemét a nagyobb része, a kisebb része pedig háztartási hulladék, amely számomra felfoghatatlan módon kerül fel a Levendulás vagy a Lőtér ösvényei mellé” – mondta az alpolgármester, kitérve arra is, nem csak ezeket a helyeket érinti az illegális hulladéklerakás.

„Vannak olyan frekventált helyek, ahol rendszeresen újraképződik a szemét, ezért szeretnénk valami rendszerszintű megoldást találni.

Várom annak a hatóságnak a létrejöttét, melyet a kormányt ígért, hogy az illegális szemét kezelésében valamilyen radikális lépésre fog sor kerülni. A járványhelyzet miatt ez tolódik, de bízom benne, hogy ez nem csak a politikai kommunikáció része volt, hanem létrejön egy olyan hatóság, amely hatóságként fog tudni – reményeim szerint az önkormányzatokkal szorosan együttműködve – jól dolgozni, hogy ne csak eltűnjenek ezek a szeméthalmok. Ezek elszállítása a kisebb probléma, erre nekünk is megvan a lehetőségünk, gépparkunk és elkülönített összegünk. Itt a szeméthalmok újratermelődése az érdekesebb kérdés, ezért lenne szükséges egy olyan rendszerszintű megoldást találni, amivel fizikailag és a törvény erejével tudnánk sokkal hatékonyabban megakadályozni a szemétlerakást” – húzta alá Tetlák Örs.
Az alpolgármester megjegyezte, van néhány olyan szakasz, ahol „népszokás” lett az illegális hulladéklerakás.

A levendulás és a fennsík területével kapcsolatban Tetlák Örs megosztotta, az önkormányzat tervei között szerepel, hogy rövid időn belül megkeresik az összes érintett település vezetőjét, hogy a Natura 2000-es övezetet továbbhozzák, bővítsék.

„Mindenféleképpen

valamilyen ökoturisztikai hasznosításban gondolkodnánk.

Nem építkezésekről lenne szó, hanem

olyan túraútvonalak vagy ösvények, terepkerékpáros útvonalak kijelöléséről, amely a természetet kedvelőknek lenne egy sportra is alkalmas lehetőség, de hangsúlyozom, nem az infrastruktúrális fejlesztéseken lenne a hangsúly, hanem a terület megismertetésén, megszerettetésén”

– fogalmazott Tetlák Örs, aki hozzátette, a napokban egy olyan bejárást tartanak, ahol a túrázók szemszögéből próbálnak meg minél több útvonalat felderíteni és utána azon dolgozni, hogy ezek a turisztikai térképekre is útvonalként kerüljenek fel.

Az érintett területtel kapcsolatban az alpolgármester elmondta, az útvonalak kialakítása nem könnyű, hiszen a Levendulás több része magánkézben van, egy része az önkormányzaté, egy részének az államtól az önkormányzatnak való átadása pedig folyamatban van.

„Szeretnénk, ha ez a fennsík úgy kerülne be a budapesti és környéki túrázók életébe, amit megérdemel, mert egy nagyon értékes és kifejezetten kellemes környék, melyet szeretnénk, ha sokan használnának”

– zárta szavait Tetlák Örs.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email