Szilveszteri kutyapara

Szilveszterkor még mindig több száz kutyus szokott fejvesztve menekülni a tüzijátékok miatt. A Sirius idén is - mint minden évben - szilveszteri ügyeletet tart, hogy haza tudják juttatni az ilyenkor elkóborolt állatokat. Böjtös Andrea, a menhely vezetője pedig tanácsokat ad ahhoz is, hogyan előzhetjük meg a bajt.

A tűzijátékok sivító hangjai a kutya számára szokatlan, érthetetlen, kiszámíthatatlan irányból jönnek, mintha körbezárná őt, és ráadásul félelmetes fényhatás, valamint a robbanást követően légnyomásváltozás kíséri. A kutyák így érthetően úgy érezhetik, nincs menekvés, és félelmükben hihetetlen teljesítményre képesek: átugorhatják a legmagasabb kerítéseket, és a legerősebb láncot is elszakíthatják sokkos állapotukban.

Az Érdi Kutyamenhely arra kér mindenkit, hogy ha szilveszter éjjelén Érd közterületén kutyát talál és módjában áll, hozza el a menhelyre chipet nézetni, vagy jelezze legközelebbi önkéntesüknek, aki a lehető leggyorsabban megpróbál segíteni. Az alább meghallgatható interjúban Böjtös Andrea, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnöke ahhoz ad tanácsokat, hogyan előzhetjük meg a bajt: