22_03_29_erdmost_nincskep

Szakmai elismerés a múzeumnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Szakmai elismerés a múzeumnak

A Magyar Földrajzi Múzeumban folyó munkáról a kulturális programokat figyelemmel kísérő érdieknek egészen pontos képe lehet, de a szakma figyelmét sem kerüli el az intézmény három és fél évtizedes – tavaly volt ennek évfordulója – értékőrző és értékteremtő tevékenysége.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem lehet véletlen, hogy éppen az alapításról való megemlékezések utáni első közgyűlésén ítélte oda a Balázs Dénes által megálmodott múzeumnak a Magyar Földrajzi Társaság a Pro Geographia oklevelet, amelyet dr. Kubassek János igazgató – az intézmény munkatársainak jelenlétében – vett át a társaság Tiszaföldváron tartott 143. közgyűlésén dr. Csorba Péter elnöktől.

Az elismerést 1990-ben alapította a magyar geográfusokat tömörítő szervezet így határozva meg, hogy kik kaphatják meg a Pro Geographia oklevelet: „A Magyar Földrajzi Társaság a földrajztudományok, a földrajzpedagógia, a tudományszervezés és a magas színvonalú tudomány-népszerűsítés területén elért jelentős eredmények, valamint a társaság érdekében végzett önzetlen munkásság elismeréseként a társaság tagjai és az együttműködő intézmények számára adható.”

– Az elmúlt évtizedek gyakorlata szerint elsősorban magánszemélyeknek ítéltük oda az oklevelet – mondta kérdésünkre dr. Dávid Lóránt egyetemi tanár, a társaság főtitkára –, évente öt-hat kutató, oktató, a földrajztudományokban jeleskedő vagy azokat támogató szakember kaphatta meg. Természetesnek tartjuk, hogy oklevéllel elismert kevés intézmény között ott legyen az ország két földrajzi múzeuma. A korábban alapított – ám az érdinél kisebb – Tiszafüreden lévő Tiszazugi Földrajzi Múzeum tavaly, az érdi gyűjtemény pedig idén részesült a kitüntetésben. A társaság az Érden folyó tudományos és közművelődési, múzeumpedagógiai munkát nagyra értékeli, amit egyebek között a Kubassek Jánosnak 2008-ban adományozott Kőrösi Csoma Sándor-emlékéremmel is elismert. Magától értetődőnek tartjuk azt is, hogy a tervek szerint társaságunk alapításának 2022-ben esedékes 150 évfordulójáról Érden és Tiszafüreden emlékezünk majd meg.

Kubassek János igazgató úgy gondolja: annak ellenére, hogy az oklevélen a múzeum neve szerepel, ez is személyes elismerés valójában.

– Személyesen szól a múzeum minden munkatársának, akiknek többsége hosszú ideje dolgozik a gyűjteményért, vesz részt a feltáró-kutató, gyarapító munkában, a tudományos anyagok feldolgozásában, a kiállítások rendezésében és múzeumpedagógia tevékenységben, ami az egyik erősségünk. De személyesen illeti ez az elismerés a fenntartó város vezetőit, választott testületeit és apparátusát, amiért a lehetőségekhez mérten folyamatosan támogatják a munkánkat. Ugyanúgy szerepelhetne az oklevélen – hogy csak egy valakit emeljek ki – Domonkos Béla szobrászművész neve is, hiszen nélküle nem jöhetett volna létre az az egyedül álló szoborpark, ami a múzeumkertben látható. Ebbe a körbe sorolom mindazokat még, akik hozzájárultak a gyűjtemény gyarapításához, például a Cholnoky családot, amely önzetlenül, ingyen adta nekünk az egyik legnagyobb magyar földrajztudós hagyatékát, vagy azokat – köztük Antall Józsefet –, akik elősegítették, hogy a Germanus-hagyaték Érdre kerülhessen. Ilyen értelemben tehát ez az oklevél is személyeknek szól, olyan elkötelezett szakembereknek és támogatóknak, akik csapatként tesznek meg mindent ezért a múzeumért, amely egyaránt erősíti Érd és a magyar geográfia hírnevét.

M. Nagy Péter

(fotó: Dr. Kubassek János igazgató átveszi az oklevelet dr. Csorba Pétertől, a Magyar Földrajzi Társaság elnökétől, Magyar Földrajzi Múzeum/archív)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email