22_03_29_erdmost_nincskep

Puskás Öcsi Ausztráliában

22_03_29_erdmost_nincskep

Puskás Öcsi Ausztráliában

Kevesen tudják, hogy a hazánktól oly távoli városokban, mint Sydney, Melborune és Canberra is vannak magyar vonatkozású épületek, szobrok, látnivalók. Ide kalauzolt el Domaniczky Endre volt ausztráliai magyar konzul azon a könyvbemutatón, amit a Földrajzi Múzeumban tartottak a Múzeumok Éjszakáján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Domaniczky Endre első könyve Ausztráliát mutatta be magyar szemmel, folytatása az Ausztrál fővárosok: Sydney, Melbourne, Canberra címet viseli. Nemcsak ezeket a magyar léptékkel szinte felfoghatatlan – több megyényi – városok életét, nevezetességeit, hanem a magyar vonatkozásaikat is bemutatja, hiszen, mint elmondta, ezekben a városokban koncentrálódik a magyar diaszpóra. Ennek történetét, megtelepedését, emlékhelyeit kívánta részletesen bemutatni  szerző, aki konzulként közel hét évet töltött Ausztráliában az elmúlt évtizedben. (Szerepel például a könyvben az a Puskás-szobor is, amit a Yarra parkban állítottak fel 2017-ben, és ami Domonkos Béla szobrászművész alkotása).

Az igényes kivitelezésű könyv sok saját fotót tartalmaz, és – mint megtudtuk – a Domonkos-szobron kívül van más érdi vonatkozása is: a szerző még diákként Balázs Dénes könyveit olvasta,így ismerkedett meg ezzel a térséggel, és amikor konzulként kikerült Ausztráliába, Balázs Dénes könyvei alapján indult el feltérképezni az országot. Mindkét Ausztráliáról szóló művét Kubassek János lektorálta, így nagy öröm volt számára, hogy erre a könyvbemutatóra Érden kerülhetett sor június 26-án. 

A Magyar Földrajzi Múzeum minden esztendőben csatlakozik a Múzeum Éjszakájához, élen járva abban, hogy változatos, színvonalas és különleges, több korosztálynak szóló programokat hozzanak Érdre – ezt  Csőzik László polgármester is hangsúlyozta köszöntőjében. A könyvbemutatót követően dr. Horváth Gergely (ELTE) beszélt a kínai geoparkokról, majd dr. Karancsi Zoltán (Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Ökoturisztikai Tanszék) repítette el a közönséget Borneóra. A haldokló tó és a sánta dervis nyomában – ezt az izgalmas címet viselte dr. Szilassi Péter (Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék) előadása, az estét pedig Kubassek János zárta, aki Tajvanról, a Távol-Kelet csodagazdaságáról mesélt.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email