22_03_29_erdmost_nincskep

Legyen világosság!

22_03_29_erdmost_nincskep

Legyen világosság!

Ahogy hosszabbodnak az őszi esték, egyre nagyobb szerepet kap mindennapjainkban a mesterséges fény. A házunkban, lakásunkban mi magunk gondoskodunk róla, de mi a helyzet a közvilágítással?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt hetekben rendre jönnek a panaszok a különféle internetes és egyéb fórumokon, hogy egyes utcaszakaszokon nincs közvilágítás. Mint Szűcs Gábor alpolgármestertől megtudtuk, a hálózat nélküli utcákat összegyűjtötték (van, ahol 80, másutt akár 160 méteren nincs közvilágítás – a város egészét tekintve 18 563 méterről van szó!), és árajánlatot kértek ezekre a közvilágítást üzemeltető cégtől. 

„Más egyéb alternatív lehetőségeket is vizsgálunk. Olyan megoldást szeretnénk találni a problémára, ami környezetbarát és gazdaságos, és közben javul a szolgáltatás minősége is” – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Ami pedig a jelent illeti: „Az üzemeltetési szerződést 2016. február 26-án kötötték meg, és tizenöt évre szól. Eszerint öt évig minden évben 80 világítótesttel fejlesztik a meglévő hálózatot, és ez a fejlesztési időszak jövő év márciusáig tart. Az új lámpák felszerelésére a lakossági bejelentések, a városüzemeltetési iroda és az önkormányzati képviselők jelzései alapján teszünk javaslatot” – mondta Szűcs Gábor, hozzátéve, a meglévő világítótestek nem túl gyakran hibásodnak meg, az elektromos hálózat viszont igen – ez utóbbit az Elmű Hálózati Kft. üzemelteti. Kérdésünkre, hol lehet jelezni a problémákat, elmondta, a közvilágítási hibabejelentő felületen (https://kozvilhiba.hu//hibabejelentes), illetve a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Irodánál. 

Sokaknak jelent gondot az is, hogy láthatóan később kapcsolnak be az utcai lámpák, mint ahogy sötétedni kezd. Szűcs Gábortól megtudtuk, az ezzel kapcsolatos szabványt már tizenhat éve visszavonták, ugyanakkor, mivel nincs új, az ELMŰ még mindig ezt tartja be. „A szabvány megítélése nem az önkormányzat hatásköre. Igaz, a városnak lehetősége van arra, hogy ettől a gyakorlattól eltérjen, de a korábbi bekapcsolás, illetve a későbbi kikapcsolás nagyobb fogyasztást eredményez, és ennek költségét az Önkormányzatnak kell kigazdálkodnia, ami a jelen gazdasági helyzetben nem megoldható” – jegyezte meg Szűcs Gábor.

Vannak ma már más megoldások is a hálózati lámpákon kívül: a napelemesek. Az alpolgármester elmondta, ezeket ott telepítik, ahol jelenleg nincs kiépítve a közvilágítási hálózat, és be is válnak az ilyen területeken. Hozzátette: „Tervben vannak a további telepítések, de a kormányzati elvonások következtében erőteljesen beszűkültek az önkormányzat pénzügyi lehetőségei”. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email