22_03_29_erdmost_nincskep

A legnagyobb szeretettel tönkretett gyerekek sorsa

22_03_29_erdmost_nincskep

A legnagyobb szeretettel tönkretett gyerekek sorsa

Elengedés, kirepülő gyerekek, üres fészek szindróma – fájdalmas, mégis ideig-óráig tartó, egészséges velejárói ezek az életnek. És akkor van inkább baj, ha nem vagyunk képesek ezen az úton járni. Dr. Jászberényi József, geronto-andragógiai kutatóval beszélgettünk a Genitrix-szindrómáról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagyon sokszor előfordul, hogy az idősödő édesanya vagy édesapa csak úgy tud megbarátkozni az elmúlás és a halál gondolatával, hogy azt mondja: sebaj, utódaimban valamiképpen tovább folytatódik az életem, akkor is, ha már én fizikailag nem leszek jelen. Ez természetes, és részben igaz is, hisz rengeteg dolgot adunk fizikai-mentális-szellemi oldalon is a gyerekeinknek, és általuk a jövőnek. Azonban a szülők egy része sajnos gyakran nem számol azzal, hogy gyermeke felnőtt korára önálló lénnyé vált, és egyáltalán nem biztos, hogy azt az utat akarja járni, amit ő.

Ha rendkívül nehéz is ez, de meg kell tehát tanulnunk a gyermekeinket elengedni, hagyni, hogy önálló, felnőtt emberként maguk döntsenek a sorsukról. Akár a mi akaratunk és gondolataink ellenében is. Ha ez a „leválás” nem történik meg, néha egészen extrém jelenségek bukkanhatnak fel. Ilyen a Boga Bálint geriáter által elnevezett Genitrix-szindróma.

A szindrómát jelölő furcsa kifejezés egy francia keresztény író, Francois Mauriac 1923-ban publikált novellájából származik. Ott anyakirálynőt, még pontosabban (teremtő) istenanyát jelent a szó, s ez az uralkodási helyzet valóban sokkal jellemzőbb is az anya-lánya kapcsolatra, mint az apa-fiúra, bár már ezzel is találkoztam néhányszor. A Mauriac-novella egyébként a nagyon ritka anya-fiú „genitrixet”, gyilkos köteléket mutatja be.

A szindróma jellemzője, hogy a szülő nem hogy nem képes felnőtté vált gyermekét elengedni, hanem pontosan az ellenkező utat járja be: teljesen uralma alá hajtja őt, mintegy megfojtja őt az akaratával. A Genitrix-helyzetben a gyermeknek nem lehet semmilyen önálló döntése, a szülő érzelmileg és nem egyszer anyagilag is zsarolja őt, folyamatos ellenőrzés alatt tartja a sokszor akár negyven- vagy ötvenéves felnőtt embert.

Számos esetben előfordul, hogy ebben a lelki igában az állandó feszültségben lévő gyermek végül összeroppan,
s nem ritka az sem, hogy öngyilkosságot követ el. Sajnos az is előfordul, hogy az igazi tragédia a szülő halála után következik el: az önállótlan, gyakorlatilag életképtelen felnőtt-gyermek („gyernőtt”) nem képes egyedül élni.

Hallgassa meg az Érd FM 101.3 reggeli műsorának, a Bundáskenyérnek az interjúját Dr. Jászberényi József, geronto-andragógiai kutatóval!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email