22_03_29_erdmost_nincskep

„A hit mindenkinek saját ügye”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A hit mindenkinek saját ügye”

Fogalmazott Hidasi Endre, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke a holokauszt áldozatainak emléknapján. Szép számmal gyűltek össze az ófalusi zsidó temetőben emlékezni és emlékeztetni az európai zsidóság célzott megsemmisítésének éveire. A temetőben elhelyezték az emlékezés köveit az érdi áldozatok emlékművén. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A II. világháborút megelőzően pezsgő kulturális élet jellemezte az érdi zsidóság mindennapjait. Erről azonban már nemigen tud senki mesélni, hiszen a zsidók elhurcolásával ennek vége szakadt. A Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület 75 évvel később azzal a céllal alakult meg, hogy emléket állítson a holokauszt érdi áldozatainak és újra felélessze a zsidó hitéletet a városban.

Az áldozatok emléknapján Hidasi Endre, a DUZSIKE elnöke mondott megemlékező beszédet, ebben hangsúlyozta: „6 millió zsidó esett áldozatul a fasiszta Németország zavaros ideológiájú vezetőinek tervei alapján végrehajtott deportálásoknak”.

– 75 éve a magyar zsidó közösség olyan sebet kapott, amelyet soha nem tud kiheverni. Az évek óta tartó megaláztatások végén a vagyonuktól már megfosztott, megbélyegzett emberek sorsa a marhavagonokban, az embertelen utazás után az auschwitzi gázkamrákban szörnyű kínok közt ért véget. Sorstalanságuk nem maradt titokban. Ma már a világ teljes tudatában van a haláltáborokban elkövetett gyilkosságok minden részletének. Ismerik azt a kegyetlen, cinikus rendszert, amely csak egy célt szolgált: a zsidóság megsemmisítését. És nem titok a cigányok kárára elkövetett holokauszt sem. A náci hatalom és a velük kollaboráló rendszerek minden ellenfelüket, akik politikailag más nézeteket vallottak, vagy nemi identitásuk alapján tartoztak kisebbséghez, a cigányokkal és a zsidókkal egyazon sorsra, a megsemmisítésre kárhoztatta – mondta el megemlékező beszédében Hidasi Endre.

A DUZSIKE elnöke arról a 118 emberről is megemlékezett, akiket Érdről deportáltak Auschwitzba, és akik nem térhettek már haza. 

– Szerte Európából elindultak a tehervagonokba zsúfolt emberekkel a szerelvények, az úti cél egy hely Lengyelországban, amely minden becsületes ember szemében a gonoszság, a brutalitás, a történelem legszégyenletesebb eseményeinek helyszíne lett. Szimbóluma a halálnak, a fasizmusnak, temetője 600 ezer magyar zsidónak, a szenvedés, a fájdalom jelképe. Sok kioltott emberélet, az elpusztított családok befejezetlen sorsa, a magyar és az európai zsidóság sorstalanságának jelképe – emelte ki Hidasi Endre.

Az egyesület elnöke azt is elmondta, hogy igyekeznek a fiatalságnak is bemutatni, milyen szörnyűségeket kellett elszenvednie felmenőiknek. Éppen ezért évente emléktúrát szerveznek az auschwitzi táborba. Idén is öt iskolából, köztük az érdi Vörösmarty és Gárdonyi gimnáziumból utazhatnak el a fiatalok Lengyelországba.

– Azt gondolom, a fiatalok bevonása a hitéletbe ezen az úton valósulhat meg. Azt tapasztalom, hogy aki velünk részt vett egy ilyen emléktúrán, az minimum nem lesz közömbös a jövőben – zárta szavait Hidasi Endre.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email