22_03_29_erdmost_nincskep

Érd tetejétől a legaljáig

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd tetejétől a legaljáig

Arra voltunk kíváncsiak, milyen nehézségekkel jár és mennyi időbe telik eljutni Érd legészakibb pontjáról a legdélebbiig. Főszerkesztőnk, Kövesdi Péter gyalog, felelős szerkesztőnk, Kling József kerékpárral, jómagam pedig busszal vágtam neki az Iparos – Ötvös utcától a Duna-partig.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem meglepő módon közúton autóval juthatunk el a legegyszerűbben a fenyvesparkvárosi Iparos utca–Ötvös utca sarkától a ófalui Molnár utca végéig, a volt Téglagyárig, vagyis a Duna-partig. Ez átlagos forgalommal számolva 18 percet és 11,5 kilométert jelent a Bajcsy-Zsilinszky–Riminyáki–Diósdi–Budai úton és a Felső, illetve Fő utcán haladva.

Gyalog a kertek alatt bandukolva néhány száz méter lefaraghatunk az autóval megtett távhoz képest, de a 10,7 kilométer így is több mint két órát vesz igénybe. Igaz, sokkal egészségesebb és kalandosabb élmény, mint négy keréken.

Bár tömegközlekedéssel is 1 óra 9 perces menetidővel kalkulál az internet, ezt én sikeresen túlszárnyaltam, és egy átszállással 53 perc alatt tettem meg az utat. Megjegyzem, ehhez járatosnak kell lenni a helyi tömegközlekedésben, és nem árt, ha szerencsénk is van. Az Iparos utcai megállóban ugyanis olyan buszra tudtam felszállni, ami egyenesen a központig vitt le az Ürmös utca útvonalán (hétköznap 13, hétvégén 8 ilyen járat van naponta), a többi, arrafelé közlekedő buszra a Bem téren szállhatunk át. A gyér utasforgalom miatt az én buszom eleve másfél perccel hamarabb érkezett, és az útvonalat is kicsivel a tervezettnél gyorsabban tette meg, hiszen nem került dugóba az aluljáróban. 28 percnyi zötykölődés után értem le a Kálvin térre, ahonnan csak az Érd, Főtér megállóba kellett kényelmesen átbattyognom, és még sietnem sem kellett, hogy elérjem a csatlakozásomat.

A 746-os Ófalu, Minaret felé közlekedő járatot viszont csak így érhettem el. Ha az autóbusz-állomáson szálltam volna át, akkor még 20-25 percet várhattam volna, ugyanis az ófalusi busz még a bevásárlóközpont felé is közlekedik, az ottani kitérőt kihasználva viszont a Főtéren még könnyedén elcsíphető volt az általam kiválasztott járat, amellyel 8 perc alatt értem le a Termálhoz, és innen már csak egy 10 perces gyaloglás kellett, hogy megérkezzek a Duna-partra.

Mint arra felelős szerkesztőm felhívta a figyelmemet, ez a buszos útvonal azért nem feltétlenül életszerű. Akkor már sokkal élményszerűbb, valóságosabb, pláne egészségesebb, ha biciklivel tesszük meg a távot. Számításai szerint 25 perc alatt kényelmes tempóban leérhetünk, meg sem kell hajtanunk magunkat, hiszen főként lefelé csorgunk. Igaz, a visszafelé vezető út már korántsem lesz ennyire egyszerű – legalábbis addig, amíg el nem készülnek a város tervezett kerékpárútjai.