22_03_29_erdmost_nincskep

Palántázzunk – de hogyan?

22_03_29_erdmost_nincskep

Palántázzunk – de hogyan?

Nem mindegy, mikor, mibe, milyen távolságra, és az sem, hogy hova. Ha megfogadjuk a szakember tanácsait, nyáron már a saját paradicsomunkból, friss bazsalikommal készíthetünk salátát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tavaly tavasszal, az első hullámban hirtelen fellendült a palántázási kedv. Otthonról dolgoztunk, az üzletek, mozik, szórakozóhelyek bezártak, kávézni is csak a teraszon tudtunk – több időnk, kedvünk maradt a kertre. Aki ráérzett arra, milyen a saját termésű paradicsomot, paprikát, fűszernövényeket gondozni, majd leszüretelni, biztos idén sem hagyja ki a palántázási szezont, akinek pedig valamiért nem volt sikerélménye, annak is érdemes újra belevágnia. Tóth Zoltán őstermelő felesége, és Tóthné Ági évtizedek óta nevelnek és árulnak palántát Érden. Segítségükkel gyűjtöttük össze a tudnivalókat, fortélyokat, buktatókat.

1. Nem mindegy, mikor
Március végén, április elején a salátát már ki lehet ültetni a szabadba. Akkor sem lesz baja, ha megfagy a levele. Az évelő fűszerekkel sem lesz gond. A paradicsomot inkább április közepétől (persze érdemes figyelni az időjárás-jelentést is), a paprikát pedig csak 20-a után érdemes kiültetni.

2. A föld is számít
Akinek a kertjében nem túl jó talaj, annak azt javasolja a szakember, tegyen legalább két maréknyi marhatrágyát az ültetőgödörbe. Ha edényben szeretnénk nevelni a paradicsomot, paprikát, gondoskodjunk tápdús földről. Az érdi földet egyébként nagyon szereti a paradicsom, a paprika viszont már kevésbé (ez utóbbiból az erős fajták igénytelenebbek).
 

3. Válasszunk körültekintően cserepet
Sokan edénybe ültetik a palántát, nem szabad földbe. Ilyenkor fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk. A balkonparadicsomnak elég a virágláda (egy hatvan centisbe három tövet is elültethetünk), de a futóparadicsomnak – ami teraszunk látványos dísze lehet – már nagyobb cserép kell.

Tipp: a bazsalikomot, rukkolát, petrezselymet ne szabad földbe ültessük, hanem nagyobb méretű cserépbe, és az edényt süllyesszük a földbe, úgy, hogy két-háromujjnyi maradjon szabadon a cserépből. Így öntözéskor, illetve ha esik az eső, a homok, a föld nem verődik fel a növényre.
 

4. Hova ültessünk?
Diófa, fenyőfa közelébe ne, mert ezek lehulló levelei megváltoztatják a talaj kémhatását (és árnyékolhatnak is). A paprika, paradicsom napos, legfeljebb félárnyékos helyet szeret. A fűszernövények (citromfű, menta, kakukkfű, oregánó, lestyán, tárkony, koriander, bazsalikom) jobban érzik magukat félárnyékban, mint a perzselő hőségben.
 

5. Itt is fontos a kötelező távolságtartás
Mikor az ültetőgödröt ássuk, gondoljunk arra, hogy az arasznyi palántából – ha minden jól megy – csodás, nagy növény lesz. A paradicsomnál tartsunk minimum 50 cm tőtávolságot (determinált, azaz alacsonyabb növekedésű fajtáknál 40 centit), és legalább 60, de inkább 80 centi sortávolságot. A paprikából bizonyos fajtákat szoktak kettesével is ültetni, a paradicsomból nem. A salátákat elég 25 centiméterenként ültetni. Ami a fűszernövényeket illeti, figyeljünk arra, hogy ezek terebélyesednek.
 

6. A mélység sem mindegy
A salátát, káposztát, ha kivesszük az edénykéből, csak a tápkocka kétharmad mélységéig ültessük el. Így a növény alsó levelei is megmaradnak. A paprikát legfeljebb egy-két centivel ültessük mélyebbre, mint ahogy az edényben van, a paradicsomot viszont már öt-tíz centivel. Ha növény megnyúlik – ez főleg a saját nevelésűnél fordul elő -, a megnyúlt szárat elfektethetjük.
 

7. Serkentsük a zöldet!
A zöldfűszerek (petrezselyem, bazsalikom stb.) növekedését tápoldattal serkenthetjük. Ezek ugyanis nagy tömegű zöldet hoznak, szükségük van a tápanyagra (ajánlott például a Wuxal, a Volldünger). A paradicsomnál, paprikánál vigyázzunk a trágyázással, mert ha túl sok nitrogént kap, a zöld növény fog fejlődni, de a virágait eldobja.
Tipp: Ha a rukkolát a talajtól másfél-két centire lecsipkedjük, visszanő, és egy évben négyszer-ötször újra szüretelhetjük.
 

8. Kártevők ellen
Ha azt látjuk, hogy sárgulnak, foltosodnak a paradicsom levelei, okkal gyanakodhatunk gombás fertőzésre. A szakember a szabadforgalmú Ridomil gombaölő szert ajánlja. Az élelmezésügyi várakozási időre figyeljünk! (Kiültetés után két héttel is érdemes lepermetezni a palántákat, hogy alapvédettséget kapjanak.) A poloskák ellen is kell permetezni nyár végén: a Karate hatásos e nedvszívók ellen. Két kezelés általában elegendő.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email