22_03_29_erdmost_nincskep

„Magyarként annyit érünk, amennyit segíteni tudunk”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Magyarként annyit érünk, amennyit segíteni tudunk”

Együttműködési szerződést kötött a külhoni magyar iskolaválasztás és a Kárpát-medencei középiskolai kapcsolatok erősítése érdekében a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Rákóczi Szövetség. A megállapodást Kövér László, az Országgyűlés elnökének köszöntőjét követően írták alá a felek a Parlament Vadásztermében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Megyei Jogú Városok Szövetsége fontosnak tartja a külhoni magyar közösségek megmaradását, és ennek érdekében hosszú távon partnerségéről és támogatásáról kívánja biztosítani a Rákóczi Szövetséget és annak Magyar Iskolaválasztási Programját.

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medence-szerte több mint 300 középiskolai szervezete közül több tucat a megyei jogú városok középiskoláihoz kötődik. Az együttműködés magába foglalja a Rákóczi Szövetség középiskolásokat megszólító programjainak minél szélesebb körű kiterjesztését a megyei jogú városok iskoláira is.

– A megállapodásra lépő felek pontosan tudják a választ arra, hogy mit ér az ember, ha magyar. Ezen kérdést, mint bizonyára emlékeznek rá, Ady Endre tette fel 1907-ben egy párizsi szállodában írt egyik látnoki versében. A történelmi idők járása tovább érlelte a magyar költő egykori kérdését, mely felvetésnek jelképes helyszíne után napjainkban akár az is szólhat, hogy mit ér az ember, ha európai. Mindezen kérdésekre a Rákóczi Szövetség és a Megyei Jogú Városok Szövetsége a munkájával adja meg a választ. Emberként mindenki annyit ér, amennyit segíteni tud embertársain, magyarként pedig mindig annyit érünk, amennyit segíteni tudunk nemzettársainkon – emelte ki köszöntő beszédében Kövér László házelnök.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy „a Rákóczi Szövetség a magyar nemzetpolitika területén a legtekintélyesebb társadalmi szervezet, taglétszáma a magyar külhoni tagokkal együtt meghaladja a 25 ezer főt”.

A Magyar Országgyűlés Elnöke ismertette, hogy a szervezetnek a Kárpát-medencében 515 helyi szervezete van, köztük 288 középiskolai, 37 egyetemi és 190 települési. Csak tavaly több mint 1200-an csatlakoztak a szövetséghez, átlagéletkoruk alig érte el a 22 évet. A szövetség központi szervezete által tavaly megvalósított 78 program csaknem 80 ezer magyar fiatalt érintett. A Rákóczi Szövetség tavaly több mint 100 millió forintot fordított magyar iskolaválasztási programjára, amelynek sikeréért több mint 100 önkéntes dolgozott Kárpát-medence szerte.

– Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a magyar jövőt erősíti majd ez a megállapodás. Jövőnk ugyanis akkor lesz, ha Magyarországon, a Kárpát-medencében és bárhol a nagyvilágban a magyar édesanyák és édesapák vállalják a gyermekáldást és ha biztosítani akarják és tudják a megszületett gyermekek anyanyelven történő szakszerű oktatását az óvodától a középiskolákon át az egyetemekig. A globalizálódónak mondott világunkban különösen nem árt nem elfelejteni, hogy anyanyelvünk nemcsak nemzeti kultúránk elsajátításának kulcsa, hanem nemzetközi mércével is mérhető egyéni és közösségi teljesítményeinknek is egyik legfontosabb alapvető tényezője, ugyanis, mint minden nyelv, magyar nyelvünk is egyedi észjáráson és gondolkodáson alapuló értékteremtő erővel bír. Egyéni alkotóerőnk és kreativitásunk legmélyebb gyökerei közös anyanyelvünkben találhatók – mondta el Kövér László.

A Magyar Országgyűlés Elnöke lapunknak kiemelte, hogy a Rákóczi Szövetség Magyarország egyik legnagyobb civil szervezete és mint mondta, az egyik leghitelesebbek egyike is. A Megyei Jogú Városok Szövetsége pedig, mint fogalmazott, a legerősebb településeket tömörítő szervezet.

– Tehát itt két komoly erő fogott össze annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetségen keresztül segítséget nyújtson vagy fokozza a segítséget adó erőt azon közösségeink felé, akiket a trianoni döntés elszakított tőlünk. Itt elsősorban a beiskoláztatási program támogatásáról van szó, aminek van egy konkrét gyakorlati haszna is, hiszen az a kis anyagi segítség, amit ez jelent a családok számára, az talán döntő abban, hogy magyar iskolát válasszanak a gyermekeiknek a Felvidéken, Délvidéken vagy Kárpátalján vagy akár Erdélyben, a diaszpórában. Más oldalról pedig azt hiszem, hogy inkább lélektani jelentősége van, azt üzeni számukra is, meg Magyarországon is mindenki számára, hogy fontosak a mi számunkra azok a magyar emberek, akik ugyan kénytelen egy másik országban élni a történelem fordulatai következtében, de ehhez a nemzethez tartoznak, tehát figyelünk rájuk és ők számíthatnak ránk – emelte ki a házelnök.

A megállapodás aláírásakor a megyei jogú városok polgármesterei is jelen voltak. T. Mészáros András polgármester lapunknak elmondta, hogy Érd már régóta segíti a Rákóczi Szövetség munkáját, főként a testvérvárosok településeinek magyar családjait támogatták eddig is.

– Én nagyon örülök ennek a közös megállapodásnak, hogy most már az összes megyei jogú város egységesen fel tud lépni annak érdekében, hogy a Kárpát-medencei magyar gyerekek magyar iskolába járhassanak. Ennek ez a lényege, hogy minél több magyar gyerek minél jobb magyar iskolába járhasson akkor is, ha kicsit messzebb kell utaznia, akkor is, hogyha szegényebb körülmények között él, mindenféleképpen a magyar oktatás részévé válhasson. Mi, mint Érd Megyei Jogú Város eddig is együttműködtünk a Rákóczi Szövetséggel és hát a lévai, szabadkai gyermekek, akik ebben részesülnek, hiszen nekünk ott vannak testvérvárosi kapcsolataink, ők ennek a kedvezményezettjei voltak. Az, hogy mind a 23 megyei jogú város, illetve a Rákóczi Szövetség egyet tud érteni ebben, még előnyösebb, hiszen a 23 megyei jogú város több mint 2,5 millió embert képvisel. Az ő akaratukat, szándékukat nyilvánítja ki az a 23 polgármester, aki egy-egy ilyen találkozón megjelenik és ennek súlya van – fogalmazott T. Mészáros András.

A megállapodás aláírását követően a megyei jogú városok polgármestereinek lehetősége nyílt beszélgetni, megvitatni tapasztalataikat és a közeledő Európai Parlamenti választások tétjét.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email