22_03_29_erdmost_nincskep

Ki mit tud arról, hogy ki mit talált fel?

22_03_29_erdmost_nincskep

Ki mit tud arról, hogy ki mit talált fel?

A Magyar Nemzeti Múzeum patinás falai között került sor még áprilisban annak az országos versenynek a döntőjére, amelyen 60 magyar kutató munkásságát ismerhették még az általános iskolai diákok a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola kezdeményezésére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A megmérettetés 2009-ben indult, akkor még körzeti versenyként, amelyet évről-évre a tárnoki iskola szervezett meg. Másfél évvel ezelőtt azonban Egri Ferenc, az iskola matematika-fizika szakos pedagógusa felvette a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Múzeummal, hogy segítsenek magasabb szintre emelni és országossá kiterjeszteni a versenyt. A múzeum dolgozói örömmel vállaltak részt a verseny döntőjének lebonyolításában.

Egri Ferenc, a verseny egyik fő szervezője hangsúlyozta: „A tanulók történelem-, magyar-, rajz- és énekórán a tárgyak anyagának feldolgozása során megismerkednek azokkal, akik jelentőset hoztak létre a különböző területeken. Azonban a világot alakítók neve a reál tárgyak oktatása során alig kerül elő, pedig tevékenységük döntően meghatározza azt a környezetet, amelyben élünk. Hiánypótlásként, szükség van egy olyan vetélkedőre, melynek segítségével gyermekeink megismerhetik az ezen a területen tevékenykedők munkásságát, illetve mindennapjainkba beépülő szerepüket. Világunk megértéséhez ismerni kell, hogy elődeink tevékenysége miként alakította annak arculatát. Különösen fontos tudni, hogy az egyetemes fejlődéshez miként járultak hozzá az egyes személyek, ezen belül pedig hazánk nagyjai, hiszen ez segít abban, hogy helyes képet alakítsunk ki országunkról” – tette hozzá a pedagógus.

A verseny során a tanulók részletesebben megismerkedhettek például Irinyi János, a gyufa, Neumann János, a számítógép, Pavlics Ferenc, a holdautó, Szilárd Leó, a hidrogénbomba feltalálójának és a Madagaszkáron királlyá koronázott Benyovszky Móricnak vagy épp az őshazát kutató Kőrösi Csoma Sándornak az életével és munkásságával.

Januárban zajlott a verseny első fordulója, amikor is a nevezett iskolák saját iskolai környezetükben egy internetes tesztet töltöttek ki, amihez az iskolaellátó Stiefel Eurocart Kft. (akik a verseny országos meghirdetésében is szerepet vállaltak,) biztosította a lebonyolításhoz szükséges Alf nevezetű számítógépes programot, illetve az ehhez szükséges internetes háttérkörnyezetet.

Az április 10-ei döntőre két korcsoportban bejutott hat-hat csapatot Vattay Liliána múzeumpedagógus, Sárközi Márta, az Érdi Tankerület igazgató asszonya, Bagdiné Dudog Orsolya, a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola intézményvezetője, illetve Szolnoki Gábor, Tárnok nagyközség polgármestere köszöntötte a múzeum különtermében.

A döntőbe jutott csapatoknak írásbeli és szóbeli kérdéseket kellett megoldaniuk egymást követően. Az épp nem versenyzők sem unatkoztak, amiről tárlatvezetéssel és élőmúzeummal gondoskodtak a múzeum munkatársai, akik Kempelen Farkas korába varázsolták vissza a tanulókat.

A döntőn mindkét korcsoportban igen szoros küzdelem alakult ki. Az 5-6. évfolyamosok között harmadik helyezett lett a Tárnoki II. Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, második a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola, első pedig a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. A 7-8. évfolyamon harmadik lett a Tiszaszalkai Hétvezér Baptista Általános Iskola Óvoda és AMI, másodikként végzett a Sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, a kategória nyertese pedig a Sokorópátkai Általános Iskola lett.

A versenyzők és a felkészítő tanárok között 300.000 Ft értékben mozijegyeket, kiadványokat, pendrive-okat, múzeumi belépőket és egyéb, a verseny támogatói által felajánlott jutalmakat osztottak ki.

A magyar feltalálókról, felfedezőkről és tudósokról a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola honlapján olvashatnak többet.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email