22_03_29_erdmost_nincskep

Három új óvoda épülhet a következő években

22_03_29_erdmost_nincskep

Három új óvoda épülhet a következő években

Érd nemrég elnyerte a Családbarát Önkormányzat díjat a NOE pályázatán. A siker mögött komoly munka van: számos óvoda újult meg, bővültek a férőhelyek, és biztosították a férőhelyet mindazoknak, aki augusztus 31-ig töltötték be a 3. évüket. A fejlesztésekről Bács István alpolgármestert kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Honnan indult és hova jutott a város az óvodai fejlesztések terén?

–  Az 1980-as évek végétől 2007-ig Érden óvodai férőhelybővítés, illetve komolyabb óvodafelújítás nem történt. Ez idő alatt a férőhelygondokat úgy oldották meg, hogy a jogszabályban meghatározott négyzetméter/fő arányt megnövelték, így több gyereket helyeztek, jobban mondva zsúfoltak az épületekbe. Ez a megoldás persze nem tartható akkor, ha a gyermekek szempontjait elsődlegesnek vesszük, így 2006 után, az első ciklusban az óvodabővítés a Batthyány program egyik kiemelt pontja volt. Az első két projektünk a Kincses Óvoda, valamint a Bem téri Szivárvány Óvoda bővítése volt két-két csoportszobával. Elindultak a tervszerű óvodafelújítások is, és ehhez kapcsolódóan, ahol lehetséges volt, a bővítést is elkezdtük.

–  Milyen állapotban voltak ezek az óvodák?

–  Rendkívül rossz körülmények között kellett a gyerekeknek óvodába járniuk, sok feladatunk volt ezzel kapcsolatban. Az elmúlt évek során a férőhelyek bővítése mellett új óvodák is épültek, mint például a Fácán közben, ahol egy régi forfa épület állt, ezt el kellett dózerolni. A szomszéd telken építettünk fel egy sokkal nagyobb, a mai modern korkövetelményeinek megfelelő épületet. Itt a korábbi 80-ról 150-re tudtuk növelni a férőhelyek számát. A Harkály utcában is egy elavult, régi óvoda volt, amit a vasútépítés miatt ki kellett üríteni. Új óvodát építettünk helyette, ami a szomszédos Holló utcában nyílt meg három csoportszobával. Az óvodafelújításokat, férőhelybővítést pályázati forrásokból, központi költségvetésből, európai uniós forrásokból és 2015-től kezdve a Modern Városok program forrásaiból tudtuk megvalósítani. Ezeknek köszönhetően 2015től tudtunk összerakni egy
komplex óvodafelújítási és bővítési programot. Nagyságrendileg 2 milliárd forintot költöttünk az óvodáinkra az elmúlt 4 évben. Ebben az időszakban valamennyi óvodánkat sikerült jobbá, szebbé tenni.

– Hogy áll most a város óvodai férőhelyek tekintetében?

– Az elmúlt 10 évben sikerült ledolgoznunk 30 év hátrányát, közben pedig az újabb feladatokat is megoldottuk. Elmondhatjuk, hogy idén szeptember 1-jén annak a jogszabályi kötelezettségünknek is eleget tudtunk
tenni, miszerint minden olyan gyermeket kötelező felvenni óvodába, aki az adott év augusztus 31-ig tölti be a 3 éves életkort. Augusztus utolsó hetében 30 új gyermek iratkozott be érdi óvodába, akik családjukkal nyáron költöztek a városba, őket is sikerült elhelyeznünk. Érden két óvoda működik: a Kincses és a Szivárvány Óvoda. Ezeken kívül vannak a tagóvodák, amelyekhez egy-egy körzet tartozik. Vagyis, ha az adott körzet óvodájában nem tudják a gyermeket elhelyezni, akkor a nagyóvoda bármelyik körzetében el lehet helyezni a gyermeket.

– Tudják-e segíteni az itt dolgozó óvodapedagógusokat?

– Az önkormányzat képességeihez mérten igyekszik a legnagyobb anyagi segítséget megadni az óvodapedagógusok számára. Ezért vezettünk be egy gyakornoki programot, amelynek keretében havonta fizetéskiegészítést adunk a fiatal diplomásoknak, hogy Érdre jöjjenek dolgozni. Ezért vezettük be azt a programot, hogy a pedagógus1, pedagógus2 szakvizsgával, illetve mesterpedagógus végzettséggel rendelkezőket pluszösszeggel jutalmazza az önkormányzat, ezzel arra ösztönözzük őket, hogy végezzék el a minősítést és maradjanak itt.

– Milyen épületfelújítások történtek az elmúlt években?

– Két évvel ezelőtt a Tusculanum Óvoda teljes energetikai felújítását megvalósítottuk, lecseréltük a régi, rossz neoncsöveket, a fűtésrendszert, az elavult ivóvízrendszert. Az egyik legösszetettebb program a Kincses Óvoda fejlesztése volt, itt uniós forrásból valósítottuk meg az energetikai felújítást, a belső tereket és a kertet pedig a Modern Városok program forrásából újítottuk fel, így sok száz négyzetméterrel tudtuk növelni a játszókert méretét. A Felső utcai Tündérkert Óvoda két ütemben újulhatott meg, a második felét idén nyáron fejeztük be. A Kisfenyves Óvoda is nagyon rossz állapotban volt, cseréltük a nyílászárókat, új kazánokat szereltünk fel, idén nyáron pedig a vízelvezetéstől kezdve a vadonatúj tetőig mindent rendbe raktunk és új játszóudvar is kiépült. Emellett uniós és Modern Városok program-forrásból vadonatúj óvodát építettünk, ez az Erdőszéle Óvoda. Illetve a Meseház Óvodához az idei évben sikerült egy teljesen új játszóudvart építenünk. A Tárnoki úti Napsugár Óvoda is megújult, új játszóeszközöket is kapott az intézmény. A Tállya utcai óvodát is teljes körűen felújítottuk, kicseréltük a tetőszerkezetet.

– Egy játszóudvar fejlesztése, a játékok kiválasztása hogyan történik?

– Az óvodaudvar felújítása során szigorú minősítési rendszernek kell megfelelnünk. Az óvodakert minősítését minden egyes játékról a játék telepítőjének le kell tennie az asztalunkra, az
önkormányzat addig nem fizeti ki a munkát. A tervezés során az óvoda vezetésével egyeztetünk, ők állítják össze a szükséges eszközök listáját, itt nagyon fontos a kooperáció az önkormányzat és az óvodavezető között.

– Mik a további tervek a következő ciklusra óvodaépítés terén?

– Jelenleg három új óvoda építése szerepel a tervek között: az egyikre már aláírtuk a szerződést, a Diósdi úton a református egyház fog építeni egy hatcsoportos óvodát, amely 180 fő befogadására lesz alkalmas. A megállapodásunk úgy szól a református egyházzal, hogy ebből a 180 főből 140 csak érdi lehet. Ez az óvoda a tervek szerint 2021 szeptemberében már meg is nyithat. A Rozsnyói utcában a római katolikus egyház épít óvodát, jelenleg is tárgyalások folynak püspök úrral a témában. A telkek megszerzése folyamatban van, oda is egy hatcsoportos, 180 férőhelyes óvodát terveznek. Ez plusz 10 csoportot jelent érdi szinten. A következő ciklus nagy feladata – amiben szoros együttműködésre van szükség a kormánnyal – egy új óvoda létesítése Ófalu és
Újfalu határán. Az Ófalusi Óvoda nem óvodacélra épült eredetileg, így a terv az, hogy a Tündérkert Óvodával össze kell gyúrnunk és egy új óvodát kell létesítenünk. A Tündérkert Óvoda épülete pedig továbbra is rendelkezésre áll majd, óvodai foglalkozásokra lesz itt lehetőség. A telek pedig már rendelkezésünkre áll az új óvoda felépítésére, már csak a forrást kell ehhez megszereznünk.

– Az érdi iskolákban lesz majd hely ennyi új, óvodából kijövő gyermek számára?

– Ezért építünk új iskolákat: először a Batthyány Általános Iskola újul meg, de épül a Felső-parkvárosi Köznevelési Centrum. Ezek olyan modern, új iskolák lesznek, ami már nagyobb létszámot is el tud helyezni. Ne feledkezzünk meg a Marianum Általános Iskola és Gimnáziumról sem, amely folyamatosan bővül, oda is több száz érdi gyermek jár. Önként vállalt feladatként, a KLIK-kel egyeztetve minden évben támogatjuk az iskoláinkat is, hiszen érdi gyermekek járnak ide.

– Hogyan kapcsolódik Érd a kormány által meghirdetett bölcsődefejlesztésekhez?

– Az ezt megelőző ciklusban bővítettük és teljesen felújítottuk az Aradi utcai bölcsődét. Tavaly a Modern Városok program forrásából tovább bővítettük ezt a bölcsődét és újabb eszközöket vásároltunk. Az idei évben a Modern Városok program forrásából teljes körű felújítást végeztünk az Aprófalva bölcsődében, illetve sikerült bővítenünk a játszóudvart is. Egy új, 76 férőhelyes bölcsődére már aláírt szerződésünk van, ez a Favágó utcában épül majd fel, 2020 első felében indulnak a munkálatok, a bölcsőde részben európai uniós, részben önkormányzati forrásból valósul meg. Ehhez a 76 férőhelyhez jön még hozzá az az 54, amire nemrég adtunk be pályázatot, ez a Tállya utcában valósulhat meg. Ezekkel a fejlesztésekkel már a megyei jogú városok átlagába tartozunk a bölcsődei férőhelyek tekintetében.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email